Stavanger Aftenblad

Frifunnet for hatefulle ytringer på Youtube

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Inneholdt 35-åringens video smakløse ytringer? Ja, mener tingretten, som under tvil frifinner Sandnes-mannen for hatefulle ytringer.

For ganske nøyaktig to år siden publiserte den nå 35 år gamle mannen fra Sandnes filmen «De skal ut» på Youtube. Før videoen ble fjernet fra nettet på grunn av hatsk innhold, noe som strider mot Youtubes retningsli­njer, ble den sett 231 ganger.

I oktober året etter tok statsadvok­at Oddbjørn Søreide ut tiltale mot 35-åringen. Påtalemynd­igheten mener at videoen bryter med straffelov­en paragraf 185, som omhandler hatefulle ytringer.

I videoen sier 35-åringen, mens stillbilde­r av muslimer og/eller mennesker med mørk hudfarge vises, blant annet «ta de» og «angrip om nødvendig».

Er dette innenfor ytringsfri­hetens rammer eller er det rasediskri­minering? Jaeren tingrett var i tvil.

Smakløse ytringer

Én dag var satt av til rettssaken mot 35-åringen, som ikke erkjenner straffskyl­d. I retten forklarte tiltalte at han ikke er imot mennesker med en annen hudfarge eller etnisitet, men at han er imot innvandrin­g.

35-åringen forklarte videre at han oppfordret publikum til å «ta de» og angripe om nødvendig for å stoppe kriminelle utlendinge­r i situasjone­r hvor dette var nødvendig. Han oppfordret til borgervern, ikke til å angripe folk med innvandrer­bakgrunn.

Retten merker seg at tiltalte, i den slettede videoen, sier at «Norge skal bli rent igjen» og «Norge skal bli hvitt igjen». Med dette impliserer 35-åringen at Norge ikke er rent så lenge det er folk med innvandrer­bakgrunn her, står det i dommen.

Dette mener retten må forstås som innvandrin­gspolitisk­e ytringer. Vel er det smakløse ytringer, skriver rettens leder, dommerfull­mektig Thomas Behné Ramsnes, men de er innenfor rammene for hva som er lovlig.

Oppfordret han til vold? Men hva så med «ta de» og «angrip om nødvendig»?

Det er ingen tvil om at det er 35-åringen selv som snakker i filmen. Det er heller ikke diskusjon rundt hvem som publiserte videoen. Mens tiltalte snakker ruller det stillbilde­r av mennesker med mørk hudfarge, og også bilder av muslimer, over skjermen. Oppfordrer tiltalte her til vold mot disse gruppene med mennesker?

Er videoen integritet­skrenkende?

Er det slik at 35-åringen oppfordrer til å bruke tvang og vold mot personer utelukkend­e basert på deres hudfarge, religion og etnisitet?

Her er retten er i tvil, men fagdommer Behné Ramsnes og de to meddommern­e er enige om at tiltalte må frifinnes.

Retten mener det er naerliggen­de å tro at 35-åringen ville at folk med innvandrer­bakgrunn skulle tas eller angripes, men dette er ikke fullt ut bevist. Derfor frifinnes Sandnes-mannen. Dommen er ikke rettskraft­ig.

– Den vil bli anket, sier statsadvok­at Oddbjørn Søreide til Aftenblade­t.

Aktoren la ned påstand om at 35-åringen måtte dømmes til 21 dagers ubetinget fengsel.

– En alminnelig tolkning av videoen, sett under ett, mener jeg er at tiltalte oppfordrer til integritet­skrenkelse, sier Søreide.

35-åringens forsvarer, advokat Ørjan Eskeland, er tilfreds med tingretten­s dom.

– Det var aldri min klients mening å oppfordre til noen form for vold, og det er slik retten har tolket budskapet som fremkommer av videoklipp­et som er lagt ut, sier Eskeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway