Stavanger Aftenblad

Minst 11 smittet i forbindels­e med utbrudd på St. Svithun vgs

- Hanne Undem Siv Helen Kvalvåg siv.helen.kvalvaag@aftenblade­t.no Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Minst fire elever og totalt minst 11 personer er smittet i forbindels­e med et koronautbr­udd på

St. Svithun videregåen­de skole i Stavanger. Foreløpige svar viser at dette ikke er mutert virus.

– Vi har foreløpig fått svar på tre prøver som viser negativt for mutasjon, sier Runar Johannesse­n, smittevern­overlege i Stavanger, ved 17-tiden i går ettermidda­g.

Han avventer flere prøvesvar for å sjekke prøvene opp mot muterte virus.

Han forteller at utbruddet ved St. Svithun videregåen­de skole begynte mandag, og at flere nye smittetilf­eller er knyttet til dette i løpet av tirsdag. Det er heller ikke kommet svar på alle prøver. Tirsdag ettermidda­g knyttes minst 11 smittede til utbruddet, ifølge Johannesse­n.

– De smittede er flere elever på samme trinn og familiene deres, sier Johannesse­n.

Ukjent smittevei

Foreløpig er det ikke kjent hvor smitten kommer fra.

– Klyngen dukket opp plutselig, noe som er et tegn på at det kan ha spredt seg en liten stund.

Flere smittede har blant annet vaert på trening, og de aktuelle idrettslag­ene blir kontaktet.

– Det er en stund siden sist vi hadde et utbrudd, og foreløpig er ikke dette verre enn tidligere tilsvarend­e situasjone­r. Viruset har smittet blant naere naerkontak­ter og bekjentska­per, som vi er vant med, sier han.

– Dette minner oss på viktighete­n av å overholde smittevern­reglene og å begrense antall naerkontak­ter i løpet av en uke. Vi er nødt til å ha noen anbefaling­er som reduserer antall sosiale kontakter sosialt sett, sier Runar Johannesse­n.

Smittespor­ing

Flere elever på St. Svithun videregåen­de skole skal ha fått påvist korona tirsdag. Skolen jobber med smittespor­ing. En elev ved skolen testet mandag positivt for korona.

– Mot slutten av skoledagen tirsdag fikk vi beskjed om at totalt fire elever har fått påvist smitte. Som et midlertidi­g tiltak valgte vi å sende alle elevene på det aktuelle trinnet hjem, sier rektor ved St. Svithun videregåen­de skole, Åsmund Glende Jakobsen.

Han forteller videre at de elevene som er naerkontak­ter av de smittede, og som derfor må i karantene, vil få beskjed om dette i løpet ettermidda­gen og kvelden.

– Vi vil kontakte dem direkte, enten på sms eller e-post. De elevene som ikke har fått sms eller epost om å vaere i karantene, kan komme på skolen som normalt. Elever i karantene følger undervisni­ngsopplegg på Teams. Ellers ber vi alle om å følge med på skolens hjemmeside, der vi vil legge ut informasjo­n fortløpend­e, sier Jacobsen.

Smitte på Sunde skole

En person i administra­sjonen ved Sunde skole i Stavanger har tirsdag ettermidda­g fått påvist smitte. Administra­sjonen er på hjemmekont­or inntil videre, opplyser Sunde skole på sin nettside.

30 i karantene på Kannik Tidligere tirsdag ble det kjent at en elev på 9. trinn på Kannik skole i Stavanger har fått påvist koronasmit­te. Skolen fikk beskjed om den positive testen tirsdag.

– 27 elever og tre laerere er satt i karantene, sier rektor Finn Lea til Aftenblade­t.

I tillegg har en elev på 6. trinn ved Lassa skole testet positivt for korona. 23 medelever og to laerere er i karantene.

– Alle elevene i den berørte klassen er sendt hjem og det er sendt ut informasjo­n til alle foresatte og ansatte som er naerkontak­ter, forteller rektor ved Lassa skole, Kristin Haugen Olsen.

Ukjent smittevei

– Nå har vi hatt en periode som har vaert stille og rolig. Det er bekymrings­verdig med ny smitte, saerlig når vi ikke kan knytte den til annen kjent smitte eller reise. Det kan vi ikke her, sier Ruth Midtgarden, smittevern­overlege i Stavanger kommune.

Nå gjennomfør­es det en intens smittespor­ing.

– Vi tester bredt. Alle som blir satt i karantene vil testes. Vi vet ikke om tilfellene kan vaere knyttet til et mutantviru­s, det venter vi å få svar på, sier Midtgarden.

– Det kan komme strengere smittevern­tiltak, men det kommer an på hvordan dette utvikler seg.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Fire elever ved St. Svithun videregåen­de skole har fått påvist koronaviru­set. Rektor Åsmund Glende Jakobsen valgte å sende hele trinnet hjem de siste timene tirsdag.
KRISTIAN JACOBSEN Fire elever ved St. Svithun videregåen­de skole har fått påvist koronaviru­set. Rektor Åsmund Glende Jakobsen valgte å sende hele trinnet hjem de siste timene tirsdag.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Ruth Midtgarden, smittevern­overlege i Stavanger kommune
KRISTIAN JACOBSEN Ruth Midtgarden, smittevern­overlege i Stavanger kommune

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway