Stavanger Aftenblad

– Oljeselska­pene får i bøtter og spann

- Anders Fjellberg anders.fjellberg@schibsted.com

OSLO: SV-politiker Lars Haltbrekke­n frykter ulønnsomme prosjekter og ber om en «skikkelig gjennomgan­g» av krisepakke­n til oljenaerin­gen. Oljeminist­eren og Frp mener Haltbrekke­n er på villspor.

– Vi trenger en skikkelig gjennomgan­g av hva oljeskatte­pakken faktisk vil koste fellesskap­et.

Det sier Lars Haltbrekke­n, stortingsr­epresentan­t for SV, etter å ha lest Statistisk sentralbyr­ås nasjonalre­gnskap for 2020.

SSB har viet en side i regnskapet til en analyse av den såkalte «Oljepakken», som Stortinget ga til oljenaerin­gen i juni.

Finansdepa­rtementet har beregnet verdien av skattelett­en til rundt åtte milliarder kroner. SSB viser også til en artikkel av økonomipro­fessor Diderik Lund ved Universite­tet i Oslo, om at med andre forutsetni­nger for utregninge­n kan «subsidien blir naer 40 milliarder kroner».

– Det er fem ganger så mye, sier Haltbrekke­n.

– Det vi holder på med, er å stimulere til produksjon av en vare verden etterspør stadig mindre av. Oljeselska­pene får i bøtter og spann, sier han.

Haltbrekke­n sier han vil utfordre olje- og energimini­ster Tina Bru (H) til å lage en gjennomgan­g av skattepakk­en.

Bekymret for lønnsomhet Haltbrekke­ns store bekymring, som deles av flere kritikere av den nye ordningen, er at skattepakk­en skal gi utbygginge­r som selskapene tjener på, men som ikke lønner seg for samfunnet. Også Finansdepa­rtementet advarte om «sterke insentiv til å gjennomfør­e ulønnsomme investerin­ger», under behandling­en av skattepakk­en.

Oljenaerin­ga selv har kontant avvist at det er fare for at ulønnsomme prosjekter settes i gang.

Det gjør også Olje- og energimini­ster Tina Bru. I en e-post til E24 skriver hun at tall fra konsulents­elskapet Wittemann viser at skattepakk­en har vaert svaert vellykket.

Ifølge Bru viser tallene at: y 40 nye utbygginge­r er videreført, som vil gi store muligheter for oppdrag for leverandør­industrien og investerin­ger på rundt 380 milliarder kroner. y Investerin­gene vil gi «god avkastning» med halvparten av dagens oljepris, og i snitt vaere tilbakebet­alt etter tre og et halvt år. y Skattepakk­en sørger for at prosjekten­e blir gjennomfør­t etter tidsplanen, og i tillegg kommer «gjennomfør­ing av lønnsomme tiltak på eksisteren­de felt».

– Ikke grunnlag for kritikken Alle disse investerin­gene er ventet å gi store inntekter til fellesskap­et, skriver Bru:

«Sammen med de positive effektene for leverandør­industrien og det å oppretthol­de kompetanse­n i naeringen, er det ikke grunnlag for å hevde slik Haltbrekke­n gjør, at skattepakk­en koster fellesskap­et noe som helst. Snarere tvert imot.»

Oljebransj­en selv har vist til flere prosjekter de mener ble utløst av de nye skatteford­elene. Det første var Aker BPs Valhall-Hod som fikk grønt lys umiddelbar­t etter at skattepakk­en var vedtatt.

Like etter kom Equinors plan for å elektrifis­ere Sleipner og Gina Krogh, og nyheten om at Equinor og Aker BP vil sende inn en plan for utbygging av Noaka-området i Nordsjøen i 2022.

SSB: – Mulig at noen kutt ville blitt reversert

Ifølge SSB er det likevel vanskelig å si noe sikkert om hvilken effekt skattepakk­en har hatt:

«Det er på kort sikt krevende for oljeselska­pene å utnytte investerin­gsincentiv­ene pakken gir til å øke aktivitets­nivået utover det de har planlagt for. Effekten må derfor heller måles ved å vurdere hvilke kutt pakken kan ha forhindret.»

SSB skriver at prosjekter som var lagt på is som følge av oljeprisfa­llet raskt kom i gang igjen på grunn av skattepakk­en, men at det er mulig noen av kuttene uansett ville blitt reversert fordi oljeprisen kom tilbake til et mer normalt nivå i andre halvdel av 2020.

– Du har nå fått oljeprisen tilbake til nivået den var på før, samtidig med store skattelett­elser. Det betyr at oljeselska­pene sitter igjen med dobbel gevinst, sier Lars Haltbrekke­n.

SV-politikere­n er svaert kritisk til prosessen som ledet fram til vedtaket.

– Det oppsto en vanvittig situasjon i Stortinget, hvor deler av opposisjon­en overbød hverandre, og hvor man til slutt havnet så langt inne i oljetåka at man ikke var villige til å se hvilke konsekvens­er dette kan få for landets økonomi.

– Skaper stor usikkerhet

Terje Halleland, stortingsr­epresentan­t for Fremskritt­spartiet, sier han registrere­r at Haltbrekke­n ønsker å ta en omkamp om skattepakk­en, og mener SV-politikere­n er på villspor.

– Vi har å gjøre med et parti som er mot oljeproduk­sjon, og så bruker de varierende innpakning for det budskapet, sier Halleland.

– Utspill som dette skaper stor usikkerhet i naeringen når vi vet at SV kan bli en aktør i en kommende regjering, og hvor stor innflytels­e de kan få på Arbeiderpa­rtiet, som snakker stadig mer grønt.

Halleland mener historien kommer til å vise at skattepakk­en Stortinget ble enig om var klok.

– Jeg tror det er viktig at styresmakt­ene gir signalet om at vi ønsker å ha aktivitet på sokkelen, sier han.

 ??  ?? Lars Haltbrekke­n, stortingsr­epresentan­t for SV.
Lars Haltbrekke­n, stortingsr­epresentan­t for SV.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway