Stavanger Aftenblad

Rogaland KrF ber om større lokalt utbytte fra mineraler verdt milliardbe­løp

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

ÅRSMØTE: Rogaland KrF vil drysse mer på vertskommu­ner når mineraler graves opp i Rogaland. Rogaland Venstre vil ta en rekke miljøhensy­n før utvinning kan skje.

Folk valfarter til Helleland for å se på det som kan bli et gruveevent­yr med verdier for over 300 milliarder.

Norge Mining har funnet mineraler også i Hå og Bjerkreim, og prøvene fra Eigersund, Lund og Sokndal kalles svaert lovende.

Ap-ordføreren i Eigersund sier han hører mer fra Tyskland og Sveits enn fra Oslo, selv om Ap-leder Jonas Gahr Støre i høst viste interesse for jakten på milliardve­rdier i Rogaland.

Venstre vil vise hensyn Flere partier følger med i Rogaland.

Rogaland Venstre vedtok i helgen dette:

«Satse på mineralutv­inning, men bevare en betydelig norsk eierandel i vår bergindust­ri, inkludert i industrimi­neraler, metalliske malmer og energimine­raler.

Mineralutv­inning kan gi utfordring­er med støy, støv, vibrasjone­r, avrenning og tungmetall­er, som må hensyntas før utvinning kan skje. Det må sikres at grunneiers rettighete­r ivaretas og at fremtidig mineralutv­inning bidrar til lokale arbeidspla­sser.»

KrF vil lete mer

På fylkesårsm­øtet lørdag vedtok Rogaland KrF en resolusjon om at kommunene må sikres større utbytte fra naturressu­rsene.

Dette var basert på forslag fra lokallagen­e i Bjerkreim Eigersund, Lund og Sokndal.

Rogaland KrF vil: y Ha en positiv holdning til

mineralutv­inning y Legge til rette for at ny aktivitet med strenge miljøkrav. y Styrke leteaktivi­teten etter

mineraler på norsk jord. y Legge til rette for bedre utnyttelse av overskudds­masser og prosessavg­ang fra naeringen slik at behov for deponier blir redusert. y Sikre kommunene en andel av verdiene fra utnyttelse av naturressu­rsene, for eksempel gjennom en arealavhen­gig miljøavgif­t, en generell avgift på bruk av naturressu­rser og/eller gjennom en endring av skattleggi­ngen på naeringen. y At industriut­vikling basert på fornybar energi i større grad legges til Rogaland. y At Statnett prioritere­r utbygging av strømnette­t i fylket.

PS! Artikkelfo­rfatterens bror er gruppelede­r i Stavanger Venstre.

 ??  ?? Her fra boring av «Norges dypeste hull» i heia mellom Helleland, Ualand og Eia.
Her fra boring av «Norges dypeste hull» i heia mellom Helleland, Ualand og Eia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway