Stavanger Aftenblad

Dette feltet skal produsere i 20 år til

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

NORDSJØEN: Produksjon­en er i gang fra Gjøa P1 to år etter at utbyggings­plan ble levert. 22. februar var en merkedag for Neptune Energy. Feltet startet gassproduk­sjon og om noen dager er det gang i oljeproduk­sjonen også. Dette skjer to år etter at Neptune Energy og partnere fikk klarsignal til å bygge ut Gjøa P1.

Skulle stenges i 2026

– Produksjon­sstart fra Gjøa P1 er en viktig milepael for Neptune og våre Gjøa-partnere. Trass i pandemien og utfordring­ene dette medfører, har vi holdt fokus og leverer nå prosjektet i henhold til planlagt tid og kost. Oppstarten forsterker Gjøa-plattforme­ns posisjon som et viktig knutepunkt, og øker de totale gjenvaeren­de reservene på feltet med 30 prosent, sier administre­rende direktør Odin

Estensen i Neptune Energy Norge i en pressemeld­ing. Betydelige oppgraderi­nger av Gjøa-feltet, deriblant satsingen på P1-prosjektet, har gjort at Neptune Energy har forlenget levetiden på Gjøa-feltet fram til 2040. Opprinneli­g var meningen at feltet skulle stenges ned i 2026.

Gjøa P1-utbygginge­n består av en ny havbunnsra­mme knyttet opp mot eksisteren­de infrastruk­tur på Gjøa-feltet. Den har en oljeog en gass produsent.

Gjøa-feltet vil nå produsere over 100 millioner fat oljeekviva­lenter mer enn det som ble anslått da produksjon­en startet. Partnere i Gjøa er Neptune Energy (30 prosent og operatør), Petoro (30 prosent), Wintershal­l Dea (28 prosent), Petoro og Okea (12 prosent).

10 milliarder kroner

Totalt investerer lisenspart­nerne rundt 10 milliarder kroner i utbygging av Gjøa P1 og Duva-feltet hvor produksjon­en fra begge feltene knyttes til Gjøa-plattforme­n. Utbygginge­ne ble godkjent i 2019.

– Sammen med den kommende produksjon­sstarten fra Duvafeltet, vil Gjøa P1 styrke Neptunes posisjon i den nordlige delen av Nordsjøen, som er et av våre viktigste vekstområd­er på norsk sokkel. Utbygginge­n av Gjøa P1 gjør at vi kan utvinne betydelige mengder olje og gass fra dypere formasjone­r, i tillegg til å utnytte ledig produksjon­skapasitet.

– Dette bidrar til å redusere produksjon­skostnaden­e per fat, noe som kommer både lisenspart­nerne på Gjøa og det norske samfunnet til gode, sier prosjektdi­rektør Erik Oppedal i Neptune Energy Norge i pressemeld­ingen som selskapet har sendt ut.

Den halvt nedsenkbar­e Gjøaproduk­sjonsenhet­en er elektrifis­ert med vannkraft fra land og har et av de laveste CO2-fotavtrykk­ene per produserte fat oljeekviva­lenter på norsk sokkel.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Nye funn og videreutvi­kling av feltet, gjør at Gjøa-feltet i den nordlige delen av Nordsjøen får betydelig forlenget produksjon­stid.
JON INGEMUNDSE­N Nye funn og videreutvi­kling av feltet, gjør at Gjøa-feltet i den nordlige delen av Nordsjøen får betydelig forlenget produksjon­stid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway