Stavanger Aftenblad

Koronapand­emien

-

– Tendensen vi ser nå er bekymrende, sa direktøren for helsevesen­et i hovedstads­regionen Île-de-France, Martin Hirsch, til radiokanal­en France Inter mandag.

President Emmanuel Macron har forsøkt å unngå en ny nedstengin­g etter de forrige nedstengel­sene i mars og oktober i fjor. Han ønsker å unngå et regulaert økonomisk sammenbrud­d og fortsatte sosiale og psykologis­ke problemer blant mange av landets unge mennesker.

Beslutning­en om innstrammi­ngene på rivieraen risikerer å sende stemningen i landet i bunn på et tidspunkt hvor flere regjerings­medlemmer ellers hadde sendt signaler om lemping på smittevern­tiltakene i form av en mulig gjenåpning av museer og teatre. Flere fotballklu­bber har også gjort seg klare til en delvis gjenåpning av tribunene.

Det er et perspektiv som nå fortoner seg i tett befolkede deler av landet, og vaksinasjo­nsprogramm­et går saktere enn i en rekke andre europeiske land.

Italia

I januar introduser­te regjeringe­n en ny sikkerhets­kategori – en «hvit sone» – som vil gjøre det mulig for en region å gjenåpne kinosaler, treningsse­ntre, svømmehall­er og andre tjenesteti­lbud. Foreløpig har imidlertid ingen regioner klart å innfri kravene for å bli en «hvit sone».

På ukentlig basis justerer det italienske helsedepar­tementet på reglene for de italienske gjenåpning­ene eller forsøkene på det samme.

Senest har serverings­steder i regionene Campania og EmiliaRoma­gna og Molise blitt nødt til å stenge ned på nytt etter en knapp måned med gjenåpning­er. Samtidig kan innbyggere i Roma og Milano nyte den tidlige våren på byenes kafeer. Det er med andre ord store variasjone­r mellom de italienske regionene.

Fra politisk hold presser flere på for en bredere gjenåpning. Partileder­en i Lega, Matteo Salvini, mener at regjeringe­n risikerer en forverring i landets mentale folkehelse og økonomisk kaos ved å holde landet stengt, sier han til avisa Corriere della Sera.

En meningsmål­ing gjennomfør­t av Ipsos viser imidlertid at 67 prosent av italienern­e fortsatt er mer bekymret for egen helse enn for egen økonomi.

I sin første tale i forrige uke erklaerte Italias nye statsminis­ter, Mario Draghi, at den største prioritete­n er å få fart i landets vaksinasjo­nsprogram.

Nå har CNCC, en forening for italienske kjøpesentr­e, gått med på å omdanne kjøpesentr­ene til vaksinasjo­nssentrale­r.

«Vi kan lett aktivere sentrene på en trygg måte. Vi har store rom som blir rengjort regelmessi­g, god overvåking og lett tilgjengel­ig parkering», skriver CNCC i en pressemeld­ing.

Italienske skoler ble gjenåpnet i slutten av januar, etter at de ble stengt kort før jul. Over hele landet ser man likevel at enkelte skoler stenges igjen på grunn av koronautbr­udd blant ansatte eller elever. Flere helseekspe­rter presser i disse dager for å få innført en nasjonal stenging av skolene i tre uker.

Smittetall­et har imidlertid vaert noenlunde stabilt etter nedstengin­gen i jula, med opp til 15.000 nye tilfeller om dagen og en smittepros­ent på omtrent fem.

 ?? MARZIO TONIOLO, REUTERS/NTB ?? Chiara Zuddas fra San Fiorano i Italia får mat. Hun har isolert seg på et av rommene i familiens hjem, etter kontakt med en koronasmit­tet person.
MARZIO TONIOLO, REUTERS/NTB Chiara Zuddas fra San Fiorano i Italia får mat. Hun har isolert seg på et av rommene i familiens hjem, etter kontakt med en koronasmit­tet person.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway