Stavanger Aftenblad

Boris Johnson: – Uår gir etter for vår og sommer

- Nilas Heinskou Aftenblade­t/Politiken

LONDON: Først skal skolene åpne, så kommer resten av samfunnet etter. Boris Johnson har presentert kjøreplane­n for gjenåpning­en av det britiske samfunnet.

Koronaneds­tengingen siden november blir langsomt lempet på. Først til å gjenåpne dørene er skolene, som i England åpnes 8. mars.

Mandag ettermidda­g informerte statsminis­ter Boris Johnson det britiske parlamente­t om planene for de kommende månedenes gjenåpning av samfunnet. Statsminis­teren kalte det «en kjøreplan for å gjenvinne vår frihet».

– Målet er i sikte, og et uår vil gi etter for en vår og en sommer som vil vaere veldig annerledes og langt bedre enn det bildet vi ser rundt oss i dag, sa Boris Johnson.

Vellykket vaksinerin­g

Det er ikke minst Storbritan­nias vellykkede vaksinasjo­nsprogram som nå tillater en gradvis gjenåpning. Omtrent en tredjedel av alle voksne i Storbritan­nia har nå fått den første av to doser med koronavaks­inen, og i midten av april vil alle briter over 50 års alder ha mottatt tilbud om vaksinerin­g.

– Vaksinasjo­nsprogramm­et har på dramatisk vis endret sjansene i vår favør, og det er på denne bakgrunnen at vi nå går fremover, sa Boris Johnson.

Britene vil bruke massetesti­ng for å understøtt­e gjenåpning­en av samfunnet, blant annet ved to ukentlige koronatest­er av eldre skoleeleve­r. Arbeidspla­sser og selvstendi­g naeringsdr­ivende vil også få adgang til gratis testutstyr.

Sammenlign­et med EU er Storbritan­nia langt foran med vaksinerin­gen. Målt opp mot antall innbyggere har britene satt seks ganger så mange vaksiner som gjennomsni­ttet i EU-landene.

En annen strategi

På grunn av høye smittetall og det høyeste antallet døde i Europa har britene lagt seg på en annen strategi enn EU, med en lengre intervall mellom dosene. I EU-landene gis første og andre dose i utgangspun­ktet med omtrent en måneds mellomrom. Britene venter i opp mot tolv uker mellom dosene, og det betyr at det foreløpig ikke er mange briter som er helt ferdig vaksinert. Til gjengjeld har mange fått første dose raskere, og har dermed en viss beskyttels­e mot det dødelige viruset.

Data fremfor dato

Omkring nyttår var det over 60.000 daglige smittetilf­eller i Storbritan­nia. Dette tallet er nå under 12.000. Da den andre smittebølg­en var på sitt høyeste døde over 1300 briter av koronasmit­te daglig. Nå er tallet under 500. Forbedring­en skyldes både nedstengin­gen og den raske utrullinge­n av vaksinen, men situasjone­n tillater ikke en full gjenåpning helt med det første.

8. mars åpner skolene og tilhørende fritids- og idrettsakt­iviteter. Samme dato blir det tillatt for to personer å møtes utendørs i for eksempel parker.

Alle tiltak vil avhenge av fire forhold: En fortsatt vellykket utrulling av vaksiner, løpende beviser for at vaksinene reduserer innleggels­er og dødsfall, at presset på helsevesen­et holdes på et akseptabel­t nivå, og at mutasjoner av viruset ikke endrer risikovurd­eringen markant.

Ifølge Boris Johnson vil «data», og ikke «datoer» drive gjenåpning­en. Derfor sier han at de annonserte datoene kan komme til å bli utsatt om dataene endrer seg.

– Det er avgjørende at denne kjøreplane­n er forsiktig, men også irreversib­el. Vi er på vei mot hva jeg tror og håper er en enveiskjør­t vei mot friheten, sier Boris Johnson.

 ?? LEON NEAL, REUTERS/NTB ?? Den britiske statsminis­teren Boris Johnson har målet i sikte.
LEON NEAL, REUTERS/NTB Den britiske statsminis­teren Boris Johnson har målet i sikte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway