Stavanger Aftenblad

Trusselen fra militante islamister øker i Sahel-regionen

-

BAMAKO: Verdenssam­funnet kjemper mot et mangehodet troll i Sahel-regionen, der militante islamister med bånd til al-Qaida og IS herjer i fem land.

Frankrike har i årevis hatt styrker i området, og president Emmanuel Macron truet nylig med å «kappe hodet av» den al-Qaidatilkn­yttede Støttegrup­pen for islam og muslimer (GSIM)

I et telefonmøt­e med lederne i Burkina Faso, Tsjad, Mali, Mauritania og Niger navnga Macron to av lederne i GSIM og slo fast at det ikke er aktuelt å forhandle med dem.

GSIM ledes av Iyad Ag Ghaly og regnes nå som den farligste alQaida-gruppen i regionen og en av de mest aktive i verden.

Ble drept

Gruppen ble dannet i 2017 da Ag Ghaly lyktes med å forene flere militante islamistgr­upper, blant dem sin egen Ansar Dine.

Al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM), som ble ledet av Abdelmalek Droukdel til han ble drept av franske styrker i Mali i juni i fjor, er også en del av GSIM, og det samme er Katiba Macina, gruppen som i sin tid ble dannet av den radikale predikante­n Amadou Koufa i Mali.

Karismatis­k leder

Ag Ghaly har dermed overtatt tronen som jihadisten­es ubestridte leder i Sahel-regionen, der Den islamske staten i Stor-Sahara (ISGS) en periode ble ansett for å vaere den farligste opprørsgru­ppen.

Iyad Ag Ghaly tilhører Ifoghastam­men i Kidal-regionen nord i Mali og ledet på 1990-tallet et tuareg-opprør mot regjeringe­n i Mali.

Deretter forsvant han en periode og viet seg angivelig til forretning­svirksomhe­t, før han i 2012 dukket opp igjen og dannet Ansar Dine, troens forsvarere på arabisk.

Gruppen sto de neste årene bak en rekke oppsiktsve­kkende angrep, blant annet mot Radisson Blu-hotellet i Malis hovedstad Bamako i 2015, der 170 mennesker ble tatt som gisler og over 20 ble drept.

Ansar Dine slo seg sammen med tuaregoppr­ørere i Azawads frigjøring­shaer (MNLA) og under den karismatis­ke Iyad Ag Ghalys ledelse tok de kontroll over store deler av det nordlige Mali, også byene.

Først da Frankrike sendte styrker til landet og etter hvert fikk følge av FNs fredsbevar­ende Minusma-styrke, ble opprørerne drevet ut av byene og tilbake til ørkenområd­ene. Der har det imidlertid vist seg å vaere svaert vanskelig å nedkjempe dem.

Selve symbolet

– Iyad Ag Ghaly er selve symbolet på al-Qaidas strategi i Sahel, konstatere­r lederen for den franske etterretni­ngstjenest­en DGSE.

– Han tenker ikke på terrorisme, han praktisere­r det daglig og nøler ikke med å gripe til våpen selv, legger han til.

Ag Ghalys nestkomman­derende Amadou Koufa har også blitt en stadig viktigere skikkelse i

GSIM. Han tilhører fulani-folket og har bidratt til å nøre opp under eldgamle konflikter mellom nomader og bønder, og mellom andre etniske grupper i det sentrale Mali.

Frankrike hevdet å ha drept Koufa i en militaerop­erasjon i 2018, men noen måneder senere dukket han opp i en ny video, lys levende.

Enkelte eksperter mener forhandlin­ger med GSIMs er den eneste muligheten om man vil oppnå en fredsløsni­ng i Sahel.

Forsøk på å bringe Ag Ghaly og Koufa til forhandlin­gsbordet har imidlertid gitt få resultater, og islamistgr­uppen angriper nesten daglig regjerings­styrker og FNsoldater.

Frankrike har i dag drøyt 5000 soldater i Sahel, og FNs Minusma-styrke teller rundt 14.000 soldater, politifolk og sivilt ansatte.

Norsk bidrag

Frankrike leder også en europeisk elitestyrk­e i Mali, kjent som Takuba-styrken. Norge avslo å bidra med spesialsol­dater til styrken, men deltar for tiden med et transportf­ly og 85 personer i FNstyrken i landet.

– Vi er bekymret for den forverrede situasjone­n i Sahel og forstår godt behovet for å etablere Takuba-styrken. Regjeringe­n har vurdert dette nøye og konsultert Stortinget. Da vi mangler støtte i Stortinget, er vi kommet fram til at Norge ikke skal delta i denne styrken nå, opplyste forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen i mars i fjor. (NTB)

«Gå praktisk til verks», skriver Stavanger Aftenblad på lederplass fredag 19. februar og tar opp behovene for faglaert arbeidskra­ft og det svaert problemati­ske faktum at 55.000 unge under 30 år står utenfor arbeidsliv­et.

Vår forskning på yrkesvalg og rådgiving i skolen har gjentatte ganger møtt på myten om «å holde alle dører åpne». Den handler om at å velge studiespes­ialisering er den beste muligheten til «å holde alle dører åpne» når det gjelder framtidige muligheter.

Vi mener at denne myten kan bidra til at flere faller utenfor arbeidsliv­et, ved at de gjør lite informerte utdannings­og yrkesvalg, – og at det er en myte som må avlives.

Aftenblade­t nevner mange gode tiltak som har hjulpet på å få en bedre match mellom behov for fagarbeide­re, laerlingpl­asser og laerlinger. Et arbeid som må styrkes og utvikles.

Mange foreldre vet for lite

Et annet poeng er at i disse dager, fram til mandag 1. mars, skal årets 10.-klassinger velge sitt utdannings­program i videregåen­de skole. Myten om at studiespes­ialisering

 ?? BENOIT TESSIER, REUTERS/NTB ?? En fransk soldat og hans bombehund på jakt etter eksplosive­r i Mali.
BENOIT TESSIER, REUTERS/NTB En fransk soldat og hans bombehund på jakt etter eksplosive­r i Mali.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway