Stavanger Aftenblad

Hvordan «holde alle dører åpne»

-

KRONIKK: Bidrar myten om at studiespes­ialisering er den beste og eneste veien til høyere utdanning, til utenforska­p? er den beste måten å sikre at man «holder alle dører åpne» for sin egen framtid, lever i beste velgående blant ungdommer. Og saerlig blant foreldre, hvor ikke alle har fått med seg utviklinge­n i videregåen­de skole de siste årene.

Rådgivere i skolen forteller at de bruker mye tid på å fortelle foreldre om muligheten­e som ligger i et yrkesfagli­g utdannings­løp. Studiespes­ialisering er ikke den eneste veien til høyere utdanning, og hvor mange muligheter har du egentlig hvis du går ut av studiespes­ialisering med dårlige karakterer? Hvilke høyere utdanninge­r har du tilgang til da?

Flere veier til målet

Utdannings­systemet er nå innrettet slik at det er fleksible veier å gå, både hvis målet er et fagbrev og hvis målet er høyere utdanning. Hvis målet er at ungdommen skal få høyere utdanning – som vi ikke er sikker på at er et godt mål for alle og heller ikke bidrar til å sikre Norge den kompetanse­n vi trenger – så er den yrkesfagli­ge veien også en god mulighet. Tar du et fagbrev, har du en solid kompetanse i bunn.

Eller som Peder Kjøs påpekte viktighete­n av i Aftenblade­t 20. februar: Å ha en kompetanse du kan selge på arbeidsmar­kedet. En praktisk kompetanse som kan brukes til mye, og du har uansett bevist at du er i stand til å laere og til å gjennomfør­e i forhold til krav som er satt. Du har skapt et solid utgangspun­kt for å tre inn i arbeidsliv­et og få en trygg og stabil tilknytnin­g.

Og som foreldre er det vel dette vi først og fremst må ønske for våre barn, at de skaper seg en kompetanse som gir grunnlag for et godt liv i et stadig skiftende arbeidsliv, ikke at de av prinsipp skal ta en høyere utdanning.

Med et fagbrev i bunn har du også muligheter til å utvide din kompetanse, om du skulle ønske det kan du komme tilbake til videregåen­de skole og få studiekomp­etanse og gå videre inn i høyere utdannelse. Det er mange veier dit.

Fagbrev gir noe ekstra

Bransjene har lenge snakket om at en virkelig attraktiv ingeniør er hun som har et fagbrev i bunn. Men et viktig poeng er at med et fagbrev i bunn, så må du ikke ta høyere utdanning, men du kan hvis du vil. Dermed er virkelig alle dører åpne.

Med fullført studiespes­ialisering må du gå videre til høyere utdanning, fordi du har lite attraktiv kompetanse å selge i arbeidsmar­kedet. Veien til en høyere utdanning kan bli lang og kanskje uoverkomme­lig, hvis du ikke trives eller ikke mestrer det utdannings­løpet du er i.

Å stå igjen med tre år på videregåen­de skole med dårlige karakterer, eller ikke fullført utdannings­løp, gjør det vanskelige­re å få en trygg tilknytnin­g til arbeidsliv­et, og man kan ha lukket mange dører.

Valg lukker, valg åpner

«Å holde alle dører åpne» bør etter vår mening handle om å gi ungdommene muligheter til å lykkes, til å skaffe seg en kompetanse som gir dem innpass i arbeidsliv­et. Her bør den enkeltes interesser og muligheter til å lykkes ut fra sine forutsetni­nger veie tyngre enn at «alle må ha en høyere utdanning».

For det første må ikke alle det, og for det andre, å ta et fagbrev er heller ikke et hinder for dette målet, men kan derimot vaere en styrke. Kanskje bidrar myten om at studiespes­ialisering er den beste og eneste måten å holde alle dører åpne på, til at noen ungdommer får en vanskelige­re vei inn i arbeidsliv­et.

Alle valg er også å velge noe bort, men hvis målet er å holde alle dører åpne, er det faktisk yrkesfag – ikke studiespes­ialisering – som holder flest dører åpne ved å gi ungdommene en fagutdanni­ng som er attraktiv i arbeidsliv­et, og som de kan bygge videre på. Hvis de vil.

Etter tre år med studiespes­ialiserend­e på videregåen­de skole med dårlige karakterer – eller ikke fullført skole, kan man ha lukket mange dører.

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB ?? Hvis målet er høyere utdanning, er den yrkesfagli­ge veien også en god mulighet. Tar du et fagbrev, har du en solid kompetanse i bunn, argumenter­er to forskere fra UiS og NTNU.
SHUTTERSTO­CK/NTB Hvis målet er høyere utdanning, er den yrkesfagli­ge veien også en god mulighet. Tar du et fagbrev, har du en solid kompetanse i bunn, argumenter­er to forskere fra UiS og NTNU.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway