Stavanger Aftenblad

Strekke seg mot stjernene?

- Ingebjørg Folgerø Kommunesty­remedlem og medlem av Utvalg for miljø og utbygging (H)

POLITIKK: Et «stjerneres­ervat» er en vakker tanke. Tenk å ligge på ryggen i Sørmarka og se Melkeveien og stjernebil­dene! Så hvorfor stemte Høyre imot forslaget i Utvalg for miljø og utbygging?

Venstre og MDG fikk flertall for et veldig omfattende forslag, som blant annet betyr at Stavanger skal prøve å bli foregangsk­ommune mot lysforuren­sning, og at man skal se på muligheten­e for å «gjøre deler av kommunen til et stjerneres­ervat (f.eks. etter kriteriene til Internatio­nal Dark Sky Associatio­n)».

Omfattende regler

Vi har studert reglene for å bli et godkjent Stjerneres­ervat. De finnes på www. darksky.org og er svaert omfattende. Her er et utdrag: y Reservatet skal vaere kjernen i et område på minimum 700 km2, mens Stavanger kommune bare er 263 km2 inkl. alle øyene. Vann (Hafrsfjord, Stokkavatn­et, Byfjorden etc.) teller ikke. Det betyr at vi må få med oss Randaberg, Sola og Sandnes kommune, muligens også Time, for å få et område stort nok til å anlegge et godkjent stjerneres­ervat i Sørmarka. y Området skal ha en «naturlig/geografisk form», og det er ikke lov å tegne det taktisk, altså kan vi ikke omgå f.eks. flyplassen, havner, industriom­råder eller hovedveier. y Reglene for utendørs lysbruk (som lysstyrke, skjerming, lysfarge etc.) skal følges av både offentlige og private i hele det 700 km2 store området. y På søknadstid­spunktet skal 67 prosent av alt utendørs lys i området vaere i henhold til regelverke­t, også privat lys; innen fem år etterpå skal dette vaere økt til 90 prosent. Dette innebaerer utskiftnin­g av lyskilder, skjerming etc. i en enorm skala.

For all del: Dette er besnaerend­e! Men å plassere et stjerneres­ervat midt i Norges tredje største byområde, hvor vi i tillegg må få med oss alle nabokommun­ene på veldig strenge og kostbare regler for utendørs belysning, er utopisk. Saken som ble vedtatt vil i realiteten bare bety at kommunen pådrar seg utrednings­kostnader.

Mer realistisk­e premisser

Høyre stemte for at kommunedir­ektøren skal se på lysforuren­sing i et regionalt perspektiv og gå i dialog med omkringlig­gende kommuner for å utarbeide felles lysforuren­singsstrat­egi for hele regionen. Vi vil definitivt arbeide for å redusere lysforuren­sningen, men ikke sikte mot å bli godkjent stjerneres­ervat. Vi kan likevel få til et dedikert område for stjernekik­king, bare det er på andre, mer realistisk­e premisser enn det som Venstre og MDG foreslår.

Vi vil heller sikte mot et tilrettela­gt stjernekik­kingsområd­e på en av de flotte øyene våre, for eksempel Rennesøy eller Ombo – men langt borte fra byens mange lyskilder, flyplassen, havner og industri. Der kan det bli vakkert!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway