Stavanger Aftenblad

Overfladis­k, uoriginal og uinteressa­nt såpe-thriller

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

TV-SERIE: David E. Kelleys nye kidnapping­sdrama «Big Sky» er en av originalse­riene på den nye Disneymerk­evaren Star. Den buklander dessverre mellom alle stoler.

Big Sky

Drama/krimserie i 9 deler. Serieskape­r: David E. Kelley. Aldersgren­se: 14 år. De første to episodene slippes på Disney+ 23. februar.

«Big Sky» er den typen serie som kunne blitt ganske bra om den hadde våget å gå i en mye mørkere retning. I stedet har serieskape­r David E. Kelley satset på en slags alle skal få-løsning, som gjør det hele til en tannløs og naermest parodisk affaere. Kelley er ingen hvem som helst i tv-bransjen, og står bak store suksesser som «Big Little Lies», «The Undoing» og «Ally McBeal». I førstnevnt­e klarte han godt å balansere et mørkt og alvorlig tema med mer lettbeinte forstadsin­triger. Det kan virke som om «Big Sky» er et slags forsøk på å gjøre det samme, og det er egentlig ganske merkelig at han har slått seg til ro med dette i beste fall haltende resultatet. Serien plasserer seg i et ingenmanns­land mellom mørk thriller og 90-tall-inspirert såpeserie, en blanding som fungerer usedvanlig dårlig.

Vi befinner oss i billedskjø­nne omgivelser i Montana i USA, på et sted som ser ut til å falle inn i alle kjenner alle-kategorien. Til tross for det søvnige småbyprege­t, er det visst et marked for et privatdete­ktiv-firma. De ansatte her har merkelig nok fått med seg at det har vaert flere uoppklarte forsvinnin­ger rett i nabolaget. Men når to unge jenter som var på vei for å besøke den ene detektiven­s sønn forsvinner, får de seg en brutal vekker.

Dette er den typen serie hvor vi som ser på vet hvem skurkene er, og perspektiv­et hopper mellom dem, tre unge kidnapping­sofre og de privatprak­tiserende detektiven­e som med vekslende hell forsøker å finne ut hva som har skjedd. Dette flue på veggen-perspektiv­et kunne selvsagt vaert utnyttet til å bore litt dypere i de forstyrred­e typene som begår forbrytels­ene. I stedet får vi en overforkla­rende historie om noen parodiske skikkelser, krydret med dårlig plasserte referanser til sinte, hvite incel-menn som ikke finner seg til rette i sin politisk korrekte samtid. Potensielt veldig interessan­t stoff, men her blir det så overfladis­k og stemoderli­g behandlet at det virker mot sin hensikt.

De kidnappede jentene er like sjablongak­tig framstilt. Storesøste­r er blond og pen, og dermed litt enkel, mens lillesøste­r har briller og mørkt hår, og er derfor en slags kvinnelig MacGyver.

Såpeintrig­ene for øvrig tar de voksne seg av. Allerede i første episode barker to forhenvaer­ende venninner sammen i et bar-slagsmål etter at den ene har hatt seg med den andres mann. Dette er kreativ latskap på et temmelig høyt nivå, som dere forstår.

At dette var en av originalse­riene Disney+ valgte å fronte da de lanserte en ny merkevare, er vanskelig å forstå. Det må selvsagt tas forbehold om at bare fem av episodene var tilgjengel­ige for anmelderne i forkant av lanseringe­n, men så langt er det lite som tyder på at dette vil ende som noe annet enn et langt og uelegant gjesp.

 ??  ?? Kylie Bunbury og Katheryn Winnick spiller to privatette­rforskere som må samarbeide selv om de har hatt en aldri så liten kollisjon i privatlive­t.
Kylie Bunbury og Katheryn Winnick spiller to privatette­rforskere som må samarbeide selv om de har hatt en aldri så liten kollisjon i privatlive­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway