Stavanger Aftenblad

Åstein Viste er død

-

MINNEORD: Åstein Viste døde fredag 19. februar 2021 på Randaberg sykehjem, 85 år gammel.

Han ble født 28. januar 1936. Han var den andre av fire hos Randi og Tarald Viste på et middels stort gårdsbruk på Viste.

Åstein gikk tre år på Vistnes småskole, fire år på storskolen i Sentrum og et år på framhaldss­kolen, 1943-1951. Han fikk jobb på Meieriet noen år, var i militaeret og giftet seg med Gerd Harriet Hansen og fikk fradelt byggetomt på slektsgård­en i 1959. Etter hvert ble det tre barn, alle bosatt på Randaberg, og syv barnebarn.

Randaberg Idrettslag ble hans annet hjem fra 1952 da han fra første dag, 16 år gammel, ble tatt ut på fire lag: Gutt, junior, B-laget og reserve på A-laget. Han ble vaerende der som aktiv senior og fikk 40-årsmedalje­n i 1992, noen få andre har også fått denne medaljen.

Åstein spilte sin siste A-kamp i 1975 og rykket opp på adelskalen­derens tredjeplas­s med 459 kamper, etter Ola Randaberg og Terje Madland. Han skoftet aldri, verken kamper eller treninger.

Åstein var det vi kaller en elegant strateg på midtbanen, tilrettele­ggeren og ballfordel­eren, og ikke minst den som gjorde andre gode. Han var ikke spesielt hurtig, men teknisk god og skjøt knallhardt i mål med strak rist fra 30 meter. Slik husker vi kapteinen vår.

Han fant tonen og likte seg ekstra godt på laget sammen med Torbjørn Tunge, Sverre M. Viste, Leif Gilje, Odd Stokdal og Nils Tvedt.

Blant bragdene er det ikke vanskelig å minne om 1964: Seieren i tredjerund­ekampen i NM mot Vidar og fjerderund­ekampen mot topplaget Sandefjord. Kapteinen videreført­e mye av det som hans forbilde stod for: Tarald G. Viste var en klippe for laget i 25 år og samtidig RIL-leder i seks år da klubbhuset ble innviet i 1960.

Åstein fulgte opp på samme måten – hele tiden – på alle dugnadene for å bygge ut stadionanl­egget.

Han var leder for hovedstyre­t i 1968 og 1969, og leder for fotballgru­ppen i 1971. Trygve Grødems legat fikk han i 1980.

Randaberg Trelast ble Åstein sitt tredje hjem, også her i 40 år. Her ble det kun en dags skoft da han fikk en tung plank over foten. Åstein var både ansatt og en av medeierne.

Trelasten var et sosialt treffsted med Aspillerne Reidar Goa, Ragnar Goa, Åstein Viste og Mons Randeberg. De var mange og viktige nok til å vaere uttakskomi­te for A-laget. De ble kalt mørkemenn. Trelasten ble også banebryten­de for RIL

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway