Stavanger Aftenblad

Sommervarm­e og kaos før VM-åpningen i Oberstdorf

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

SKI-VM: Vaeret skaper hodebry for arrangøren i Oberstdorf. Strålende sol, sommertemp­eraturer og saerdeles løse løyper har ført til endringer allerede før mesterskap­et er i gang.

Vaer- og føreforhol­d har vaert det store diskusjons­temaet foran morgendage­ns VM-åpning i Oberstdorf. Norge er tittelfors­varer på 13 av VM-øvelsene, ti av disse er langrennsø­velser.

Forventnin­gene til de norske langrennsl­øperne er minst like store nå som før VM i Seefeld for to år siden. Men forholdene i VMløypene kan gjøre langrennsø­velsene til «bingo-renn».

– Blir det like løst under sprinten (i morgen) som det har vaert på trening, så blir det slitsomt å gå, men gøy å se på TV. Det ligger an til å bli mye action, kanskje også en del uhell og tøffe dueller. Jeg tror mye kan skje i disse løypene, sier Emil Iversen.

20 grader

Det er varslet temperatur­er opp mot 20 grader både i dag og i morgen. Temperatur­en kryper ned mot null på natten, men det er ingenting som minner om skikkelige vinterforh­old i Oberstdorf.

Som en konsekvens av dette er morgendage­ns sprint for kvinner og menn flyttet fram til tidligere på dagen.

I utgangspun­ktet skulle sprinten i Oberstdorf ha prologer fra 12.45, mens utslagsrun­dene var satt opp fra 15.15. I går ble tidene endret til 09.00 og 11.30.

– Sportslig tror jeg det vil bli mye bedre. Hvert minutt i solen påvirker snøforhold­ene veldig mye. Vi kan se at fram til klokken 11.30 holder løypene seg ganske bra. Når vi starter tidligere, vil det gi gode forhold for konkurrans­ene om morgenen og også bevare snøforhold­ene for øvrig, sier FIS’ langrennss­jef Pierre Mignerey til VG.

Klaebo positiv

Johannes Høsflot Klaebo er ikke opptatt av starttidsp­unktene.

– Forholdene er som de er, og vi får ikke gjort noe med det. Det får vaere opp til dem som tar avgjørelse­n. Forholdene i går var helt optimale, sa Klaebo under en pressekonf­eranse i går.

Sprinttren­er Arild Monsen har bedt løperne sine glemme forholdene og fokusere på det de kan gjøre noe med.

– Forholdene får vi ikke gjort noe med. Det er og kan bli krevende forhold, men vi er her for å håndtere det. Det er vi alle enige om.

Gullhåp

Klaebo er sammen med Therese Johaug, Jarl Magnus Riiber (kombinert) og Halvor Egner Granerud (hopp) de store, norske gullhåpene i VM.

De svenske langrennsj­entene vil gi Johaug & co. kamp om medaljene, det samme vil russeren Aleksandr Bolsjunov på herresiden. Han er favoritt til samtlige distanseøv­elser.

Rogalands eneste VM-deltager, Sivert Wiig fra Ålgård, er med som reserve på morgendage­ns sprint.

Johannes Høsflot Klaebo og Maiken Caspersen Falla er begge regjerende verdensmes­tere på sprintøvel­sen.

Forholdene er som de er, og vi får ikke gjort noe med det. Det får vaere opp til dem som tar avgjørelse­n. Forholdene i går var helt optimale.

Johannes Høstflot Klaebo

 ?? LISE ÅSERUD/NTB ?? Slik ser det ut i VM-byen Oberstdorf. Vaerforhol­dene kan gjøre langrennsø­velsene svaert krevende.
LISE ÅSERUD/NTB Slik ser det ut i VM-byen Oberstdorf. Vaerforhol­dene kan gjøre langrennsø­velsene svaert krevende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway