Stavanger Aftenblad

Hva er det som bygges kloss oppi motorveien?

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Betongklos­sen ruver allerede godt i trafikkbil­det, ved påkjøringe­n til motorveien i Schancheho­len. Den nye brannstasj­onen skal stå ferdig i november 2021. Prislappen er 187,2 millioner kroner.

To nye brannstasj­oner skal erstatte brannstasj­onen i Lagårdsvei­en i Stavanger: En i Schancheho­len ved motorveien og en i Lervig, i Østre bydel.

Byggingen av stasjonen i Schancheho­len ved sykehuset er godt i gang og blir klar til innflyttin­g i november.

60 ansatte flytter

Stasjonen i Lervig i Østre bydel ligger litt lenger fram, men skal stå ferdig i 2023. Siste vedtak i kommunesty­ret skal etter planen skje 8. mars. Pengene er allerede satt av og forberedel­sene på tomta er i gang.

– Vi gleder oss til å flytte inn, sier Nils-Erik Haagenrud, brann- og redningssj­ef i Rogaland Brann- og redning.

60 ansatte skal flytte og fordeles omtrent likt på de to nye stasjonene. Brannmanns­kapene jobber fireskifts-turnus, med 6–7 mannskaper på hvert lag.

Ingen er saerlig lei seg for å flytte fra Lagårdsvei­en. Stasjonen fra 1950-tallet er ikke lenger egnet, verken som brannstasj­on eller godt arbeidsmil­jø.

Rogaland brann og redning IKS driftes og eies av Stavanger kommune og åtte andre eierkommun­er som i 2014 vedtok ny brannstasj­ons-struktur i Sør-Rogaland.

Dette ble bestemt: y Etablere to nye sentrumsst­asjoner i Stavanger. y Oppretthol­de stasjonen i

Kvernevik. y Avvikle stasjonene på Lagårdsvei­en, på Forus, og feierlokal­ene på Åsen. y Dekke beredskape­n for Forus med ny hovedbrann­stasjon på Stangeland i Sandnes.

Naboene protestert­e Plassering av sentrumsst­asjonene i Stavanger har vaert omstridt. Saerlig plassering­en av hovedbrann­stasjonen i Lervig har skapt protester blant naboer.

Det ble også reist spørsmål ved om en brannstasj­on bør ligge på innsiden av en tunnel, og dermed stå i fare for å bli innesperre­t hvis noe skulle skje inne i Storhaugtu­nnelen.

Nå er debatten avsluttet og byggearbei­dene er i gang. y Schancheho­len hadde byggestart våren 2020 og skal stå ferdig i november 2021. Prisen er 187 millioner kroner. y Lervig starter byggingen i år og skal etter planen stå ferdig i 2023. Prisen er 224 millioner kroner.

Grønn park på taket Tegningene som er vedtatt viser en brannstasj­on halvveis nedfelt i landskapet og med gress på taket.

– Vi skal ta hensyn til dagliglive­t i bydelen og naboene, sier han.

Entreprenø­ren er Kruse Smith.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway