Stavanger Aftenblad

Sp åpner nye rom

-

LEDER: Senterpart­iet mener alvor når partiet vil holde SV utenfor en eventuell rødgrønn regjering etter valget. Nå får partileder­en støtte fra flere fylkeslede­re.

Senterpart­iets strategi om å unngå SV som regjerings­partner kan endre det politiske kartet i Norge. Det kan åpne opp for at KrF, kanskje også Venstre, gir slipp på bindingen til Høyre og Frp, og finner tilbake til en posisjon som sentrumspa­rtier. I en slik politisk hverdag kan resultatet bli at både Frp og SV marginalis­eres som fløypartie­r på hver sin kant.

En eventuell mindretall­sregjering av Sp og Ap kan få brukbare manøvrerin­gsmulighet­er i en slik situasjon. Og det kan ikke minst bane veien for en styrking av det politiske sentrum i norsk politikk.

Utfordring­en med de mange mindretall­sregjering­ene i mange år forut for 2005, var slalåmkjør­ingen i Stortinget. Muligheten­e for påvirkning i budsjettar­beidet var så sterk, at et stortingsf­lertall til sist fikk satt en stopper for ren politisk utpressing gjennom en beslutning om at budsjettet­s ramme først skal legges, før man begynner å endre det. Alle endringer skal nå vaere innenfor den gitte rammen. Påplussing ett sted, må føre til kutt et annet.

Frp var imot nyordninge­n, og er det nok fortsatt. Men det er en sikkerhets­ventil som gjør at man unngår populaere påplussing­er på alle sektorer, samtidig som skattene og avgiftene senkes, og på sikt bidrar til å undergrave norsk økonomi. Med et slikt utgangspun­kt kan det vaere en fordel med en flertallsr­egjering.

Da blir rammene lagt etter intern dragkamp, og muligheten for å forandre i etterkant reduseres. Vi må likevel ikke glemme at Erna Solberg erfarte i 2019– 20 at en flertallsr­egjering med mange partier ikke nødvendigv­is gjør det lettere å manøvrere.

Sp ønsker seg nå en politisk hverdag som kan gi betydelig innflytels­e for partier utenfor de ansvarlige rammene som regjerings­samarbeid gir. Det er fristende å beskylde Sp for å skjele til Frps populistis­ke innstillin­g. Samtidig markerer Sp en avstand til SV, noe som kan tolkes som et tettere sentrumssa­marbeid, og som et ønske om at Arbeiderpa­rtiet løser litt opp i sitt forhold til SV og til venstresid­en i Ap. Senterpart­iet setter tidligere regjerings­kollega SV i en vanskelig situasjon.

Partiet blir naermest dømt til å støtte en slik mindretall­sregjering. Hvis de feller den, baner de vei for Høyre og Frp.

Dersom Sp ved valget beholder tilnaermel­sesvis den oppslutnin­gen partiet nå har på meningsmål­ingene, kan avvisninge­n av SV få stor innvirknin­g på den politiske hverdagen.

I en slik politisk hverdag kan resultatet bli at både Frp og SV marginalis­eres

 ?? MARIT HOMMEDAL / NTB ?? Her er det god tone mellom Sp-leder Vedum og SV-sjef Lysbakken, men i regjerings­spørsmålet går de i utakt.
MARIT HOMMEDAL / NTB Her er det god tone mellom Sp-leder Vedum og SV-sjef Lysbakken, men i regjerings­spørsmålet går de i utakt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway