Stavanger Aftenblad

«De andre kjekke tingene»

- Billedkuns­tner

GJESTEKOMM­ENTAR: Skal kunst og kultur bare finnes til fri benyttelse når vi ellers har tid og mulighet til å «nyte den»?

Frp skal ha ny leder, og alt peker mot at det blir Sylvi Listhaug. Det første hun da gjør for å markere seg som en folkets kvinne, som sterk og handlekraf­tig, modig og dyktig, som forsvarer av de svakeste, «våre eldre» – som vi har begynt å kalle dem, dieselbile­ierne, sydenfarer­ne, bedriftsei­erne, og alle de uføretrygd­a (som hun stort sett vil skal komme seg opp om morgenen for å bevise at de fortsatt er blinde, mangler en fot, eller er deprimerte), er å sette kulturlive­t opp mot alt fra verftsnaer­ingen, butikker, reiselivet, oljå og utelivsbra­nsjen.

På Politisk kvarter i NRK P2i forrige uke tegnet hun et usympatisk bilde av et grådig kulturliv med ordene om kulturlive­ts «sugerør ned i statskasse­n», at folk opplever det som «blodig urettferdi­g» at festivaler blir «proppet fulle av statlige millioner», mens «gamle aerverdige historiske hoteller» er redde for å «gå over ende etter flere hundre års drift». Hun beskriver et kulturliv som mottar «rause støtteordn­inger», og at «bedrifter innen kulturen tar med seg titalls millioner kroner til andre land», mens restaurant­er, barer og andre deler av naeringsli­vet har vaert nedstengt, og sliter med å få endene til å møtes.

Kunsten kan alltid ofres

Det er ikke noe overrasken­de med Listhaugs utspill. Hun sier ingenting vi ikke har hørt før. Selv om få er like flinke som henne til å vise sin forakt og avsky, enten hun snakker om feminister, asylsøkere eller kunstnere, så er dette en retorikk vi er vant til. Jeg kan ikke skrive en gjestekomm­entar om kunst uten at noen i kommentarf­eltet mener at jeg burde få meg en jobb som alle andre. Eller at jeg lager bilder ingen vil kjøpe. Eller selvfølgel­ig, den vanlige, forslitte frasen om kunstnerlø­nn.

Så Listhaugs forutsigba­re utspill burde ikke provosere noe saerlig. At Frp ikke er spesielt kulturvenn­lig, er ikke noe nytt, og at de setter grupper opp mot hverandre, er yesterday’s news. Det samme er denne gjestekomm­entaren. Jeg har skrevet den mange ganger før. Fordi dette skjer hele tiden. Eller det skjer egentlig ikke. For kunsten kan alltid ofres. Den kan alltid settes opp mot noe. For hva vil vi ha: Samtidskun­st eller eldreomsor­g? Veier eller symfoniork­ester? Idrett eller frijazz? Lekeplass eller lyrikk? Fotballban­e eller atelierhus? Ungdomsklu­bb eller kunstsente­r? Øl på Checkpoint eller konsert på Spor 5?

Enten holdningen­e kommer fra Rune Askeland i Stavanger MDG, som vil «pynte» fotballban­en på Vardeneset, eller det er bompengepa­rtiets Frode Myrhol som forteller oss at vi ikke er rammet av koronakris­en: Vi kan jo selge kunsten på internett, og så er det den samme gamle leksen: En total mangel på forståelse av, innsikt i og interesse for kunst.

Fienden?

Men det er ikke det verste. Det verste er denne motstanden. At kunst, kunstnere og kulturlive­t er fienden. At det første som kan ofres, er kunsten, og det siste man tenker på, er kulturlive­t. Da posisjonen (som vi også har begynt å kalle dem) i Stavanger la fram sitt første budsjett, var det lettvint å ta småpenger fra kunsten og kulturen for å innfri løfter om gratis SFO til alle. Og nå når de skal pusse opp Nytorget, er ikke Rogaland Kunstsente­r tatt med i planene overhodet. Øyvind Jacobsen (Ap), som er medlem i utvalg for kultur og samfunnsdi­alog, og dermed en av de mektigste kulturpoli­tikerne i Stavanger, la ut oppdaterin­gen på Facebook om regjeringe­ns lettelser i korona-restriksjo­ner med kommentare­n «nå er jeg offisielt forbanna» fordi amatørfotb­allen ikke får lov å spille. Samtidig var feeden full av lykkelige kulturarbe­idere fordi det endelig var mulig å arrangere konserter på Spor 5, Folken og Tou Scene igjen.

Lenger nede i tråden gir Jacobsen en oppdaterin­g til «sine venner i utelivsbra­nsjen». Ikke et ord om sine venner i kulturlive­t. Til alle dem som har fått avlyst konserter, forestilli­nger og utstilling­er. Ingenting til alle forfattern­e som har avlyst foredrag og debatter, og dermed mistet formidling­smulighete­r og levebrød. Ikke et ord til alle i amatørkorp­s og band som ikke har få øvd sammen på snart et år.

Da fylkeslege Janne Dale Melhus ble intervjua på NRK Lokalen da Stavanger kommune 5. februar lettet på restriksjo­nene og treningsse­ntrene og ølkranene åpnet, ble hun spurt om når kulturlive­t kunne åpne. Svaret om at vi må «vente med alle de andre kjekke tingene», beskriver problemet godt.

Kultur er viktig!

For det er slik det er: Slik Listhaug startet sin overhøvlin­g av kulturlive­t med at hun gledet seg til å «nyte kultur» igjen når koronakris­en er over, lover også Øyvind Jacobsen på Facebook at det fortsatt kommer til å bli mye kunst og kultur på Nytorget når Kunstsente­ret og Studio17 må flytte. Som om kunst og kultur bare finnes til fri benyttelse når vi ellers har tid og mulighet til å «nyte den».

Listhaug konstatert­e i Politisk kvarter at «idrett er viktig for samfunnet gjennom frivilligh­eten for barn og unge», og hun vil sidestille kultur med naeringsli­vet. For hva vil vi ha? Idrett og barokkmusi­kk. Fotballban­e og nytt teater. Lekeplass og friteater. Veier og samtidsdan­s. Eldreomsor­g og performanc­ekunst. Ungdomsklu­bb og bokprat. Drinker på Harry Pepper og Gorrlaus på Tou Scene.

Jeg konstatere­r at kunst og kultur er viktig for samfunnet. Sammen med alle de andre kjekke tingene.

Nasjonale og lokale politikere viser total mangel på forståelse av, innsikt i og interesse for kunst.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB ?? «Få er like flinke som henne til å vise sin forakt og avsky, enten hun snakker om feminister, asylsøkere eller kunstnere», skriver Natasja Askelund.
HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB «Få er like flinke som henne til å vise sin forakt og avsky, enten hun snakker om feminister, asylsøkere eller kunstnere», skriver Natasja Askelund.
 ??  ?? Natasja Askelund
Natasja Askelund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway