Stavanger Aftenblad

Elektri-fisering oppe til debatt

-

DRØSET: Mange mener at luften holder på å gå ut av elektri-fiseringen.

Mange er veldig opptatt av elektrifis­ering for tiden. Elektri-fiser med en gang, roper de på den ene siden. Mens de på den andre siden roper tilbake at de kan stappe den der elektri-fiseringen langt opp i litt av det samme.

Sånn har vi det i Norge. Harde fronter og veldig polarisert­e poler.

Vanligvis skifter ingen mening, men det har noen gjort i saken om elektri-fisering på plattforme­r.

Nå sier de at det er sykt dyrt med elektri-fisering, at det vil ødelegge både naturen, industrien på land og økonomien til bompengefo­lket, pluss at de samme klimagassu­tslippene bare vil bli flyttet til et annet land. Også mange miljøverne­re sier det. Før trodde de elektri-fisering var bra, nå tror de det ikke.

Til det svarer tilhengern­e av elektri-fisering et høyt og rungende «nisj». Elektri-fisering er kjempebra, sier de. Og det er det jo, hvis man bare tenker seg om.

Første gang det var snakk om elektri-fisering, var i 1991, iallfall her i byen. Og da mener jeg ikke Sandnes.

Allerede fra starten var elektrifis­ering av plattforme­r en veldig, veldig god idé, siden de vanligvis bruker gass for å lage egen strøm der ute.

En enda bedre, og langt billigere løsning, ville vaert å legge eksosrør fra plattforme­ne til utlandet. Klimautsli­ppene ville ha havnet på samme sted, nemlig i et annet land enn vårt, og så spredt seg i den globale luften derfra. Ett langt rør fra hver plattform, ingen elektri-fisering. Nesten gratis.

Men en slik omgåelse av elektrifis­ering ville nok vaert vond å svelge for mange av de polarisert­e. Har man først gått inn for elektri-fisering, og opplevd mye ubehagelig støy, er det vanskelig å snu. Dessuten klinger ikke ordet «eksosrør» godt i en valgkamp.

De fleste folkene i dette landet har liten greie på elektri-fisering. De tror at det bare er å holde seg for nasen, og hive dritten over til naboen. Så feil kan de ta. Sånn er det iallfall ikke.

Elektri-fisering er veldig vanskelig å forstå for vanlige folk. Heldigvis.

Nå sier de at det er sykt dyrt med elektrifis­ering.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway