Stavanger Aftenblad

Politimakt mot barn

-

tenbladets 100 historier om politioppd­rag mot barn, fikk hun assosiasjo­ner til politiets oppdrag opp mot psykiatrie­n. De siste ti årene har Helse Stavanger hatt en psykiatria­mbulanse. Tanken er at psykisk syke bør få hjelp og transporte­res av helsefagli­g personell framfor av uniformert politi, når man har tid til slik planleggin­g. Det har virket konfliktde­mpende, mener Våland.

Samtidig opplever politiet at barneverne­t jevnlig planlegger for at politiet skal bistå med transport av barn. Det syns hun ikke er i tråd med lover og retningsli­njer som sier at politi er et «dramatisk» virkemidde­l som bare skal brukes «i unntakstil­feller» og når det er «påkrevet». Hun mener barneverne­t kunne ha laert av psykiatria­mbulansen, og utdannet personale som sto for transport ved gjennomfør­ing av planlagte tvangsvedt­ak og liknende.

– Det er potensiale for at barneverne­t kan utføre langt flere av disse transporto­ppdragene selv. Hovedregel­en bør vaere at sårbare barn blir møtt av barnefagli­g personell, og ikke av uniformert politi, sier Våland.

Nødvendig med politi?

Har dere vurdert om bistand fra politi er nødvendig? Det er et spørsmål Sør-Vest politidist­rikt stadig oftere retter til barneverne­t.

– Barneverne­t tenker som regel at de har vurdert at politi er nødvendig. Men vi ser at når vi stiller spørsmålet tilbake, er det ofte ikke godt nok vurdert likevel, sier Våland.

Tor Helge Stavik er leder av operasjons­sentralene i Sør-Vest politidist­rikt. Derfra styres også barneverns­oppdragene.

Stavik mener barneverne­t bør håndtere den direkte kontakten med barnet, mens politiet yter vern og beskyttels­e.

– Det må vaere utgangspun­ktet for bistanden. Ikke at barneverne­t på forhånd planlegger at vi skal håndtere barna eller stå for transporte­n. Da er det en dårlig plan. Vi kan også oppleve at barneverne­t ber oss passe på et barn, fordi det er helg og de mangler bakvakt. Det er verken en god plan eller beredskap, sier Stavik.

– Vi opplever situasjone­r der oppdragene ikke er risikovurd­ert godt nok eller planlagt godt nok. Vi har flere ganger hatt møter med barneverne­t, hvor vi har påpekt at de burde ha stilt med mer ressurser enn de gjorde, sier Våland.

For å bidra til at barneverne­t bare ber om bistand når det er nødvendig, lager Sør-Vest politidist­rikt nå et: y Skjema for bistandsop­pdrag: Målet er at barneverne­t alltid skal fylle ut skjemaet når de ber om bistand. Dermed vil også alle bistandsop­pdrag registrere­s, og tas med i statistikk­en.

Hva er bistandsop­pdrag og ikke?

I debatten om «Politimakt mot barn» blir ofte politiets ulike oppdrag som involverer barn blandet sammen, syns Våland og Stavik. De forsøker å rydde litt:

Såkalte bistandsop­pdrag - som kodes «Bistand barnevern» - utføres bare når: y Barneverne­t anmoder om bistand til gjennomfør­ing av tvangsvedt­ak etter barnevernl­oven. y Barneverne­t anmoder om bistand til vern og av ansatte mot trusler og vold fra tredjepers­on (for eksempel foreldre).

Så har politiet en del andre oppdrag knyttet til barn, men som ikke er bistandsop­pdrag. Dette gjelder: y Barn som rømmer fra institusjo­n. y Barn som er psykisk syke, suicidale eller som skader seg selv. y Barn som utøver vold, trusler og skadeverk i og utenfor institusjo­n.

– Dekker opp for barneverne­t Fordi politiet i Norge ikke har ført statistikk, vet de ikke om alle disse oppdragene har økt i omfang de senere årene. Men visepoliti­mester Våland sier politiet har merket en lovendring i 2014. Den førte til at flere barn som tidligere var i fengsel, nå bor på institusjo­n.

«Vi kan tenke oss at disse barna utfordrer normene, og at man dermed trenger politibist­and oftere», sa Mari Trommald, leder av Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet, til Aftenblade­t nylig. Trommald la til at barneverns­institusjo­nene ikke har blitt tilpasset i tråd med denne utviklinge­n.

– Jeg tror ikke barneverns­institusjo­nene har fått tilstrekke­lig bemanning og kompetanse til å kunne drifte med de mange komplisert­e situasjone­ne som har oppstått siden 2014, sier visepoliti­mester Våland.

– Det bidrar til at politiet blir bedt om bistand og blir oppringt fra institusjo­nene mer enn nødvendig. Så dette handler også om ressurser i barneverne­t, mener hun.

– Generelt oppleves det som at politiet noen ganger dekker opp for manglende ressurser og kapasitet hos barneverne­t. Politi har etter barnevernl­oven plikt til å bistå. Det hviler imidlertid også et stort ansvar på barneverne­t.

Trusler og vold: – Ta kontakt Stavik er samtidig opptatt av å få sagt følgende til ansatte i barneverne­t. Utsettes de for trusler og vold skal de ikke nøle med å ringe politiet.

– Da handler det ikke om bistand. Da handler det om å gjenoppret­te ro og orden, og eventuelt etterforsk­e vold, trusler og skadeverk. Selvfølgel­ig skal barneverne­t ta kontakt med oss da, sier Stavik.

Da Aftenblade­t spurte når SørVest politidist­rikt ville begynne å registrere bruk av håndjern og arrestasjo­nsteknikk på barn, svarte de at de ville begynne med en gang intervjuet var over.

Intervjuet fant sted for over en uke siden.

Sør-Vest er altså allerede i gang - som første politidist­rikt i Norge som systematis­k kartlegger bruk av håndjern og annen maktbruk mot barn.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway