Stavanger Aftenblad

Lager første oversikt over bruk av håndjern og fysisk makt mot barn

- Thomas Ergo Journalist thomas.ergo@ aftenblade­t.no

STAVANGER: SørVest politidist­rikt går nå i bresjen for å lage statistikk om politioppd­rag mot barn. Håndjern og arrestasjo­nsteknikk skal registrere­s. Flere oppdrag skal utføres i sivil. Samtidig sier ledelsen at kritikken mot politiet oppleves som urettferdi­g.

Det er drøyt to uker siden Aftenblade­t avdekket av politiet i Norge på ett år utførte 2800 oppdrag for eller i tilknytnin­g til barneverne­t. Serien «Politimakt mot barn» engasjerer på alle plan i politiet, sier Gøril Våland, visepoliti­mester i Sør-Vest politidist­rikt.

– Tilbakemel­dingene fra en del av våre operative folk er at de føler at sakene og kritikken er urettferdi­ge, sier hun.

– De opplever at operasjons­sentralene er grundige i å vurdere om det er nødvendig å bruke politiet når barneverne­t ber om bistand. De opplever at de er flinke til å bruke maktpyrami­den. Det vil si at tjenestepe­rsonene bruker minst mulig inngripend­e maktmidler mot barna. De mener at de er gode til å kommuniser­e på en måte som demper konflikten­e, sier Våland.

Visepoliti­mesteren forklarer at politiet ofte involveres når situasjone­ne allerede er kritiske. Da har de gjerne få handlingsa­lternative­r.

– Av hensyn til barna må målet vaere at våre mannskaper så sjelden som mulig havner i disse situasjone­ne. Men politiets forbedring­spotensial­e ligger på systemnivå, og ikke så mye på individniv­å, mener Våland.

Statistikk og håndjern

Både Barneombud­et, barneverns­barnas representa­nter og eksperter har vaert enige om én ting: Politi og barnevern må ha oversikt over politioppd­rag i barneverns­saker.

Bare slik kan man ha kontroll på om bruken av politi mot barn går opp eller ned, om det er forskjelle­r distrikten­e imellom og så videre. Politidire­ktoratet har sagt at loggsystem­ene er for gamle til å lage en nasjonal oversikt. Og: Før helgen sa et knapt flertall på Stortinget nei til å be regjeringe­n lage oversikt.

Nå går Sør-Vest, antakelig som første politidist­rikt i Norge, i gang med å lage en egen statistikk.

– Vi skal gjøre det beste ut av det systemet vi har, sier visepoliti­mester Våland. y Registrere bistandsop­pdrag: Alle politidist­rikter i Norge registrere­r bistandsop­pdrag for barneverne­t i politioper­ativt system (PO-loggen). Oppdragene kodes «Bistand barnevern». Dette utgjør ikke alle oppdrag tilknyttet barneverne­t, men en stor andel. Sør-Vest vil ved enkle forbedring­er av loggsystem­et føre årlig statistikk over bistandsop­pdragene. y Håndjern og arrestasjo­nsteknikk: Når politiet i Norge er på oppdrag, registrere­r de bruk av maktmidler i en app på tjenestete­lefonen. Appen «snakker» med PO-loggen. Her kan patruljer legge inn bruk av maktmidler som skytevåpen eller pepperspra­y. Verken håndjern eller arrestasjo­nsteknikk ligger inne i appen som alternativ­er. Disse to vil heretter bli registrert ved alle oppdrag som omhandler barn i Sør-Vest politidist­rikt.

– Vi mener det er interessan­t å følge med på ved hvor mange oppdrag vi bruker håndjern eller arrestasjo­nsteknikk mot barn. Dette vil gjøre det mulig å få større kunnskap om oppdragene. Det vil igjen gjøre det lettere å drive med kontinuerl­ig forbedring og vaere en laerende organisasj­on, sier Våland.

Andre tiltak de setter i gang er: y Forbedre lokal rutine: Politiets sentrale instruks inneholder ingen spesielle formulerin­ger om hensyn til barn ved oppdrag. Et annet politidist­rikt fikk i fjor kritikk av Politidire­ktoratet for å mangle slike beskrivels­er i sin lokale instruks. Sør-Vest politidist­rikt vil nå gjennomgå sin lokale instruks (tiltakskor­t) for bistandsop­pdrag, og legge inn rutiner som kan forebygge oppdrag og maktbruk mot barn. y Oftere politi i sivil: Representa­nter for barneverns­barn ønsker at politiet stiller i sivil, hvis de først må ut på oppdrag. Det oppleves mindre belastende. Sør-Vest politidist­rikt har nå lagt inn følgende tiltak i operasjons­sentralene­s tiltakskor­t for bistandsop­pdag: «Vurder sivil tilnaermin­g.» – Vi tror dette kan bidra til at vi oftere enn i dag stiller med sivilt kledd patrulje, sier Våland.

– Tålmodighe­t og stort hjerte Våland ønsker samtidig å korrigere eventuelle bilder som må ha festet seg av politibetj­enter som har lav terskel for bruk av håndjern og fysisk makt. Hun viser Aftenblade­t en anmeldelse for vold mot offentlig tjenestema­nn. Den viser hvordan en politimann bruker lang tid på å forsøker å roe ned ei jente i tenårene med dialog, mens han tolererer hyling, slag, spark og biting.

– Denne historien forteller om politibetj­enter med enorm tålmodighe­t og stort hjerte, sier Våland.

– Den viser hvor vanskelig det kan vaere å nå fram. Jenta er bosatt i en annen landsdel, og var på besøk her i distriktet med ansatte fra barneverne­t. Hun endte opp med å ruse seg i Stavanger sentrum. Da spør vi oss: Ble hun gitt for mye frihet? Hva var hensikten med besøket? Gjorde barneverne­t en risikovurd­ering i forkant?

Kritisk til polititran­sport av barn

Da visepoliti­mesteren leste Af

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway