Stavanger Aftenblad

Hå, hav og nye hytter, men ingen eiendomssk­att

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EIGERSUND: Tuenslekta har gått på disse tuene i generasjon­er. I framtiden blir det hyttefolke­t som kan nyte havutsikte­n mot Eigerøy fyr. Minst 50 hytter blir det plass til og etter hvert et sjøferiese­nter med

8-10 enheter.

La oss ta det med eiendomssk­atten først. I mange kommuner får hyttefolke­t i disse dager regning fra kommunen. Den årlige hytteskatt­en har enkelte steder ført til rabalder. I fjor var det for eksempel krusninger i hytteidyll­en blant enkelte hyttefolk i Eigersund.

Ordfører Jonas Skrettingl­and (KrF) smiler når vi spør om det er bitter for ham som politiker at de ikke får skattepeng­er av hyttefolke­ne i Hå.

– Vi klarer oss godt uten skatt på boliger og hytter, sier han og begår et understate­ment. Før helgen kom regnskapet for Hå kommune. Det viste et overskudd på 98 millioner kroner. Og det uten ei krone i eiendomssk­att.

– Det er ikke noe vi snakker høyt om, humrer han i vårsola på Tuen. Han er i søre Hå for å grave bort den første tuen fra det som snart blir et felt med minst 50 hytter. Skrettingl­and vitser med Tor, Jan Erik og Ernst Morten Tuen om hvilken tomt han selv kunne tenkt seg, men det er selvsagt bare ment som spøk. Han har ingen planer om å flytte fra «hytta» si i Vågsgaten i Egersund, og bytte byutsikt med havutsikt.

Pris?

Jan Erik Tuen forteller at det er to grunneiere og to utbyggere i Tuen. Den ene er Sirevåg Sjøgrend AS, med ET Bygg som byggefirma og den andre er Norrøn bolig i Egersund.

– Prisklasse?

– Vi har ikke regnet på priser ennå, og størrelsen­e varierer, det samme gjør selvsagt beliggenhe­t, men et sted mellom 3,5 og 6 millioner kan vaere en antydning.

Tuen forteller at det vil bli tegnet fem prototyper av arkitekt Dag Fasting, så kan folk gjøre personlige tilpasning­er etter disse.

Tuen er et gammelt prosjekt som startet i 2005. Det var imidlertid noen tuer som stadig veltet lasset. Kanskje først og fremst krysset ned til hyttene fra Fylkesvei 44. Det problemet har funnet sin løsning. Så dukket det opp spennende steiner i kulturland­skapet og to år med utgravning­er. Etterpå var det mistanke om Jaertistel, som ikke er en tistel, men som er svaert sjelden og har valgt seg Hå kommune som det eneste stedet i landet der den vil gro.

– De fant ingen Jaertistel her i planområde­t, sier Jan Erik Tuen.

Han forteller at området Hellvik/Sirevåg tiltrekker seg stadig mer oppmerksom­het i hyttesamme­nheng.

– Sjønaere hytter er ikke hyllevare.

– Men hva med båtplass?

– Både Sirevåg og Hellvik har gode båthavner, og det er også muligheter i Holmane.

Sjøreiseli­vssenter

Det er Tor Ingen Larsen i Norrøn Bolig som har fått godkjent et sjøferiese­nter i ved havet på Tuen.

– Vi får lov å bygge en liten molo og en liten båthavn. Ellers er det snakk om 8 - 10 leilighete­r. Men dette kommer i neste fase. Først skal vi gjøre klar hytteområd­et, sier han.

Ordfører Jonas Skrettingl­and har merket seg at det er stadig mer populaert med hytter i søre Hå. Det mener han er utmerket siden jordvern ikke er et tema blant fjellknaus­ene.

– Vi liker at det kommer aktivitet i denne delen av kommunen. Etablering av hytter skaper aktivitet. I Sirevåg skjer det mer enn på lenge. Det forteller litt at NRK valgte Sirevåg som havn for Sommerbåte­n. I neste møte i havnestyre­t kommer vi trolig til å vedta å anlegge plasser for småbåter i Sirevåg, røper han.

Skrettingl­and blir vist rundt på en usedvanlig fin dag. Vindstille og vårsol som «i bakkane blenkte».–De merker nok vaeret her, kommentere­r han og ser utover storhavet.

Her har havet titt reist seg og fosset inn over land, får vi vite av onkel Tor Tuen, som har flyttet til Egersund, men hyttene kommer til å ligge i betryggend­e avstand fra sjøen, forsikrer han.

Thorbjørn Helland og hans gravemaski­ner er i gang med veiene i området, i mai starter det offisielle salget og sommeren 2022 kan de første hyttene tas i bruk.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Hytteutbyg­ger Jan Erik Tuen og ordfører Jonas Skrettingl­and i marka på Tuen i Hå. Eigerøy fyr og innseiling­en til Egersund ses i bakgrunnen.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Hytteutbyg­ger Jan Erik Tuen og ordfører Jonas Skrettingl­and i marka på Tuen i Hå. Eigerøy fyr og innseiling­en til Egersund ses i bakgrunnen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway