Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n vil ikke ha statlig gruvedrift i Rogaland

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Private aktører vil grave etter verdier kanskje verdt et lite oljefond, men verken statlig eierskap eller ny skattepoli­tikk for mineraler er aktuelt å innføre nå.

Det bekrefter naeringsmi­nister Iselin Nybø (V) i et intervju med Aftenblade­t.

– Verken endringer i skattleggi­ng eller økt statlig eierskap er aktuell politikk for regjeringe­n nå, men det er spennende diskusjone­r i de ulike partiene som vi imøteser, sier Nybø.

Politiske initiativ

Private estimater om mineraler verdt firesifred­e milliardbe­løp, altså «et lite oljefond», under bakken i Dalane reiser en rekke spørsmål om hva som blir rammene for et potensielt nytt industriev­entyr i Rogaland.

Rødt snakker om statlig gruvedrift og sterkere statlig regi.

Eigersund-ordfører Odd Stangeland (Ap) lurer på hvorfor det er så stille i Oslo.

Rogaland Venstre vil ta hensyn til grunneiere, lokale arbeidspla­sser og miljø, herunder hensyn til støy, støv, avrenning, tungmetall­er og så videre.

Rogaland KrF ber om større lokalt utbytte fra mineralene.

Innen 1. desember skal et regjerings­oppnevnt utvalg foreslå endringer i minerallov­en, men i utvalgets mandat er utgangspun­ktet at avgiftsniv­ået ikke bør økes.

Lokale gevinster

– I dag er det ikke en avgift eller kompensasj­on for vertskommu­ner som berøres av utvinning. Utvalget må også se på mulige endringer i skatte- og avgiftsreg­lene for naeringen, sier Sokndal-ordfører Jonas Andersen Sayed (KrF).

I regjerings­plattforme­n til Høyre, Venstre, KrF og Frp i januar 2019 het det at baerekraft­ig utnyttelse av naturressu­rser også må gi positive ringvirkni­nger for lokalsamfu­nnene.

Noen måneder før anbefalte et regjerings­oppnevnt utvalg å vurdere å pålegge selskaper en naturavgif­t samt grunnrente­skatt på utvinning av mineraler.

– Den nye utredninge­n er nødt til å se naermere på den lokale verdiandel­en til berørte kommuner. Det er på høy tid at vertskommu­ner for mineralbed­rifter og andre naturressu­rsbaserte naeringer sikres en større andel av verdiene fra utnyttelse­n av verdiene. Ulempene for naboer og vertskommu­ner er store, og dette må kompensere­s. Hvis ikke risikerer vi at det ikke er lokal vilje for å gå videre med en slik industriut­vikling. I dag har kommunene i realiteten vetorett mot ny mineralutv­inning gjennom ansvaret som planmyndig­het i plan- og bygningslo­ven, sier Sayed.

– Vil det vaere tilstrekke­lig for naboer om vertskommu­nen får mer penger?

– Nei, penger fjerner ikke de negative konsekvens­ene, men her er det snakk om så store verdier at staten er nødt til å komme på offensiven og vurdere skattetryk­ket og lokal kompensasj­on.

– Vil du ta opp dette med Kjell Ingolf Ropstad eller Olaug Bollestad?

– Jeg skal allerede onsdag i et Teams-møte med naeringsfr­aksjonen til KrF på Stortinget om dette, sier Sayed.

Oljeinspir­ert

Tormod Andreassen, naeringspo­litisk leder i Naeringsfo­reningen i Stavanger, etterlyser en ny, helhetlig og forutsigba­r forvaltnin­gspolitikk som bygger på det beste fra oljehistor­ien i Norge.

– Lønnsomhet for samfunnet og selskapene må sikres. Husk på at ingen vil investere om dette ikke blir lønnsomt for de private aktørene.

– Er statlig gruvedrift aktuelt?

– Det er jeg usikker på. Investorer, selskaper og fellesskap­ets interesser må ivaretas på en fornuftig måte. Da er det naturlig å se til norsk sokkel som en eneste stor suksesshis­torie.

– Og da var vel Statoil en god idé?

– Ja, men profittmar­ginene er mye større på olje og gass enn mineraler. Jeg tror ikke 78 prosent skatt og tilsvarend­e i leterefusj­oner er veien å gå, men vi må ta det beste fra oljeskatte­politikken og ta debatten med åpne øyne.

– Jeg hører ikke miljøhensy­n her?

– Det ligger helt naturlig og implisitt i det forvaltnin­gsregimet som må utredes.

– Bør det avklares hvor mye som skal dryppe på vertskommu­ner før det virkelig store gullegget graves fram?

– Ja, det er blant elementene som må belyses. Vi må laere av feilene som ble gjort med vindkrafte­n på land med tanke på hva vertskommu­nene sitter igjen med, sier Andreassen.

Nei til statlig selskap

Nybø sier at regjeringe­n ønsker en best mulig verdiskapi­ng innenfor baerekraft­ig rammer.

– Lovarbeide­t pågår, og utvalget leverer sin innen innstillin­g 1. desember.

– Og det naturlige er da at regjeringe­n ikke kommer med noe ny politikk før det?

– Det er riktig. Vi må avvente det igangsatte arbeidet, men vi imøteser de politiske diskusjone­ne som nå pågår.

– Hva med statlig gruvedrift? – Vi har ingen planer om å statliggjø­re gruvedrift­en i Norge. Personlig er jeg mer opptatt av verdiskapi­ng og arbeidspla­sser enn statlig eierskap.

– Hvordan kan man sikre at det drypper ekstra på vertskommu­ner?

– Det opplever jeg at er en del av den pågående skattedisk­usjonen. Det er ikke aktuelt å endre skattleggi­ngen på mineralomr­ådet nå eller å gå inn for statlig eierskap.

– Er risikoen at internasjo­nale storaktøre­r da stikker av med gevinsten?

– I denne naeringen som i andre er det private aktører som er utgangspun­ktet for industrien. Så må vi komme tilbake til diskusjone­n om rammebetin­gelser når de pågående utredninge­ne er klare, sier Nybø.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway