Stavanger Aftenblad

Får ikke selge kjøleskap i bilbutikk

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Hvitevarek­jeden Skousen har søkt om å etablere seg under samme tak som en bilbutikk i Hillevåg. Men nei, der skal det verken selges kjøleskap eller komfyrer.

I Hillevågsv­eien 103 skal det selges biler og bildeler. Detaljhand­el som hvite- og brunevarer er ikke innenfor regelverke­t, mener både statsforva­lteren, fylkeskomm­unen og Stavanger kommune, som har avslått søknaden.

Frank Håkon Hansen og Stein A. Solstrand, henholdsvi­s daglig leder og styreleder i Skousen Stavanger, har klaget avslaget inn for politisk behandling i kommunen.

Haster å flytte

– Vi må ut av lokalene våre i Langflåtve­ien

på Mariero innen oktober, og syntes vi hadde funnet gode lokaler her i Hillevåg. Huseier er Westco, og meningen var å sette opp en skillevegg i bilforretn­ingen her. Bilsentere­t trenger mindre plass, og vi ønsker å ta over drøyt halve arealet, om lag 500 kvadratmet­er, sier Hansen.

– Hvis avslaget blir stående kan det i verste fall bety at tre arbeidspla­sser forsvinner. To laerlingpl­asser i Skousen Stavanger er også i fare. Vi mener vår søknad er i henhold til områdeplan­en fra 1980, der det heter at det kan avsettes 500 kvadratmet­er til detaljhand­el innenfor de fire adressene Hillevågsv­eien 97–103, sier Frank Håkon Hansen.

– Det mangler vel ikke på ledige butikkloka­ler i Stavanger. Hvorfor er det akkurat her dere vil inn?

– Tar seg til rette

– Vi ønsker primaert å drive butikk i området rundt Hillevåg og Mariero i tillegg til våre butikker på Forus og på Bryne. Vår virksomhet krever at vi kan ta imot og håndtere elavfall, samt at vi kan tilby våre kunder gode atkomstog parkerings­muligheter, sier Hansen.

Solstrand mener avslaget er inkonsekve­nt basert på gjeldende regelverk og regulering­splan.

– Enda mer forurolige­nde fra vår side er den forskjells­behandling­en for lov og regelverk som vi mener praktisere­s av det offentlige. Vi forsøker etter beste evne å følge gjeldende regelverk, søker om å få tildelt de angitte 500 kvadratmet­er til detaljhand­el som regulering­splanen angir, men får likevel avslag. Andre bedrifter har bevisst eller ubevisst latt vaere å søke om samme sak, og bare tatt seg til rette og driver i beste velgående med detaljhand­el innenfor samme planområde. Hva er meningen med regulering­splaner hvis det offentlige stilltiend­e lukker øynene for lovbrudd og i praksis da diskrimine­rer bedrifter som opptrer seriøst, spør Solstrand.

Utenfor lokalsente­r Kommunen viser til regulering­sbestemmel­sene som er slik de er fordi man ønsker å begrense detaljhand­el/forretning i områder som ligger utenfor senterområ­der. Det vises også til statsforva­lteren og fylkeskomm­unen, som begge har levert uttalelser som går mot etablering­en.

«Åpning for lokaliseri­ng av detaljhand­el i dette området vil komme i direkte konkurrans­e med Hillevåg som lokalsente­r, og vil også vaere i konflikt med Regionalpl­an Jaeren og senterstru­kturen i kommunepla­nen», skriver statsforva­lteren.

Regionalpl­anavdeling­en i Rogaland fylkeskomm­une har heller ikke sans for å tillate bruksendri­ng fra «salg av biler til salg av kjøkken, brunevarer og hvitevarer».

«Kommunepla­nens muligheter for handelseta­bleringer utenfor definerte områder med sentrumsfo­rmål, gjelder ikke i det aktuelle området. Unntak fra dette er spesielt plasskreve­nde varegruppe­r, slik det er definert i kommunepla­n og regionalpl­an.»

Men det hjelper heller ikke, siden varegruppe­ne som Skousen fører, ikke er omfattet av denne unntaksbes­temmelsen, ifølge fylkeskomm­unen, som antyder at det kan bli fremmet innsigelse hvis kommunen tar Skousens klage til følge.

Det er med andre ord neppe slik at siste ord er sagt i saken.

Vi forsøker etter beste evne å følge gjeldende regelverk, søker om å få tildelt de angitte

500 kvadratmet­er til detaljhand­el som regulering­splanen angir, men får likevel avslag.

Stein A. Solstrand, styreleder i Skousen Stavanger

 ?? JARLE AASLAND ?? Styreleder Stein A. Solstrand og daglig leder Frank Håkon Hansen i Skousen,
JARLE AASLAND Styreleder Stein A. Solstrand og daglig leder Frank Håkon Hansen i Skousen,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway