Stavanger Aftenblad

Risikerer forvaring etter å ha forgrepet seg på ett år gammel datter

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

RETTSSAK: Et helt spesielt vitne fra Egersund får ros etter at en mann i 30-årene ble pågrepet i drammensom­rådet. Nå er østlending­en tiltalt for voldtekt og incest.

Tre dager er satt av til rettssaken mot den tiltalte mannen. Påtalemynd­igheten mener å kunne føre bevis for at han i fjor vår ved to anledninge­r voldtok ei ett år gammel jente. Forholdet er grovt både på grunn av fornaermed­es alder og fordi det skal ha skjedd flere overgrep.

Statsadvok­at Åsmund Yli har også tatt ut tiltale på incest. Den lille jenta er tiltaltes datter.

Mannen i 30-årene er også tiltalt for å ha spredt overgrepsm­ateriale. Ifølge tiltalen skal han ha filmet overgrep mot datteren og deretter sendt filmene til iallfall to personer via Snapchat.

Én av personene som mottok overgrepsm­ateriale fra tiltalte, en mann i Egersund som nettopp hadde lagt tiltalte til på det sosiale mediet, skulle vise seg å bli et svaert sentralt vitne.

– Uten ham er det ikke sikkert vi noen gang ville fått kjennskap til denne saken, sier Oddgeir Høyekvam, som er politifagl­ig etterforsk­ningsleder i Operasjon Spiderweb som skal forebygge, avdekke, etterforsk­e og iretteføre nettovergr­ep mot barn.

Slo alarm

Vi skrur tiden tilbake til forsommere­n 2020. I 15-tiden tirsdag 19. mai i fjor kom en mann til politistas­jonen i Egersund. Med seg hadde han opptak han hadde gjort av en film han hadde mottatt på Snapchat.

Fra en person han nylig hadde lagt til det sosiale mediet hadde han mottatt både bilder og filmer som han på ingen måte var interesser­t i. Men han regnet med at materialet ville interesser­e politiet.

Den antakelsen hadde egersunder­en rett i. Patruljen han var i kontakt med slo raskt alarm. Høyekvam, som da var på fotballtre­ning med sin sønn, ble kontaktet og snart var Spiderweb i gang med å forsøke å identifise­re mannen på filmen vitnet hadde mottatt.

Filmen viste et seksuelt overgrep mot ei svaert ung jente.

Meget alvorlig

Det skulle vise seg å vaere den nå tiltalte mannen og hans datter som var på filmen. Takket vaere raskt og effektivt etterforsk­ningsarbei­d ble tiltalte identifise­rt og også pågrepet i drammensom­rådet bare timer etter at politiet hadde sett videoen for første gang.

– Jeg vil rose både vitnet og SørVest politidist­rikt. Det er ingen tvil om at vitnet var helt essensielt for at vi fikk kjennskap til denne saken. Han gjorde sin borgerplik­t og gikk til politiet med det han hadde mottatt. Takket vaere den meget gode, tidlige etterforsk­ningen fikk politiet også pågrepet den nå tiltalte mannen, og dermed hindret ytterliger­e overgrep mot jenta, sier statsadvok­at Yli, som beskriver dette som en sedelighet­ssak av «svaert stor alvorlighe­tsgrad».

Alvorlighe­tsgraden gjenspeile­s også i strafferam­men i disse sakene, som er på 21 års fengsel.

Tiltalen er tatt ut etter ordre fra Riksadvoka­ten.

– Svaert lei seg

Tiltalte har sittet varetektsf­engslet siden pågripelse­n i mai i fjor. Av fengslings­kjennelser Aftenblade­t har lest fremgår det at han tidlig erkjente straffskyl­d for overgrep mot datteren. Han har begjaert seg løslatt i forkant av rettssaken, men dette er ikke blitt innvilget selv om tiltalte har lovet å søke hjelp for å hindre at noe liknende skjer igjen.

Statsadvok­at Yli bekrefter overfor Aftenblade­t at påtalemynd­igheten vil ha tiltalte i varetekt frem til rettssaken starter i Drammen tingrett 3. mai. Grunnen til dette er gjentakels­esfare.

Til NRK, som omtalte tiltalen først, sier tiltaltes forsvarer, advokat Knut-Ole Bakken Hansen hos Advokatene Berg og Ditlev-Simonsen AS, at hans klient er svaert lei seg for det som har skjedd.

– Han ønsker å ta ansvar for det han har gjort, sier Bakke Hansen til NRK.

Risikerer forvaring

Tiltalte er tidligere straffet for å ha vaert i befatning med overgrepsm­ateriale. Det skjedde i 2006 da han ble ilagt et forelegg. At han på ny begår lignende, og mye mer alvorlig, kriminalit­et, kan ha gjort veien til en forvarings­straff kortere.

I tiltalen varsler statsadvok­at Yli at påstand om forvaring forbeholde­s nedlagt. Forvaringe­r i realiteten en tidsubegre­nset straff, og innebaerer at en domfelt ikke vil slippe ut før retten kommer til at det ikke lenger foreligger fare for ny alvorlig kriminalit­et.

Blant kriteriene for å idømme forvaring er at det er naerliggen­de fare for at en tiltalt vil begå nye alvorlige forbrytels­er som krenker andres liv, helse eller frihet. At Yli skriver at forvaring forbeholde­s nedlagt er imidlertid ikke ensbetyden­de med at han vil legge ned påstand om forvaring i retten.

Aftenblade­t er kjent med at det er gjennomfør­t en judisiell observasjo­n av tiltalte nettopp for å få kartlagt om det er fare for at han på ny vil begå alvorlig kriminalit­et.

– Jeg kan bekrefte at det er gjennomfør­t en rettspsyki­atrisk undersøkel­se av tiltalte, men jeg ønsker ikke å si hvordan de sakkyndige har konkludert, sier Yli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway