Stavanger Aftenblad

Ta Equinor av børs

- Kjetil Malkenes Hovland kjetil.malkenes.hovland@e24.no

RAPPORT: Ta Equinor av børs og etablér en investerin­gsbank som årlig bruker 100 milliarder oljekroner på det grønne skiftet. Det er noen av forslagene i en fersk rapport fra University College London.

Deler av den norske venstresid­en har tatt til orde for at staten må bli mer aktiv for å sikre en rask og omfattende omstilling av økonomien i baerekraft­ig retning.

Nå kommer det en rekke forslag til hvilke grep staten kan ta, i en fersk rapport fra University College London og den kjente økonomen Mariana Mazzucato.

«The Green Giant: A New Industrial Strategy for Norway» er skrevet på oppdrag fra sammenslut­ningen Grønn Industri 21, som støttes av Aker Solutions, LO, NITO, tankesmien Manifest og Framtiden i våre hender.

Rapporten kommer med flere oppsiktsve­kkende forslag til hvordan Norge kan få fart på det grønne skiftet: y Endre handlingsr­egelen slik at Norge kan flytte rundt 1000 milliarder kroner fra Oljefondet til i en ny, grønn investerin­gsbank over en tiårsperio­de y Ta Equinor av børs og bruke selskapet som verktøy i det grønne skiftet y Etablere en statlig grønn investerin­gsbank, et statlig fornybarse­lskap og et grønt statlig eierselska­p

– En veldig positiv rapport Rapporten er skrevet av økonomen Mariana Mazzucato, som leder Institute for Innovation and Public Purpose (IIPP) ved University College London, sammen med Rainer Kattel, Jonas Algers og Olga Mikheeva.

Mazzucato ble nylig utnevnt til FNs høynivåråd for økonomiske og sosiale affaerer, sammen med Jeffrey Sachs og Joseph Stiglitz. Hun har vaert rådgiver for EU-kommisjone­n og leder et WHO-råd om globale helsetjene­ster.

Rapporten beskriver hvordan kompetanse­n i Norges viktigste bransje, olje og gass, vil bli mindre verdt når oljeaktivi­teten avtar. Men det er nettopp olje og gass som står for mange av Norges fremste teknologis­ke fortrinn, påpeker økonomene. Derfor må staten investere i en ny vekstmotor, mener de.

– Slik vi ser det er dette en veldig positiv rapport om Norges grønne muligheter, sier medforfatt­er av rapporten Rainer Kattel til E24.

Slik forklarer de grepene

En ny, grønn, statlig investerin­gsbank vil ifølge Kattel kunne ta raskere grep enn det systemet Norge har i dag. Den vil kunne lokke til seg talenter og kaste seg rundt og gripe muligheter i det grønne skiftet, påpeker han.– Den kunne ta eierskap i selskaper og hjelpe selskaper med å lykkes utenlands på en annen måte. Det er ikke tilfeldig at mye av konkurrans­en på dette feltet kommer fra statseide foretak i land som Kina, sier Kattel.

Ved å ta Equinor av børs vil staten kunne bruke selskapet til å oppnå samfunnsme­ssige mål, som å få fart på det grønne skiftet. Dagens mål med eierskapet er finansiell avkastning, påpeker han.

– Dette finansiali­serer selskapet, og gjør at det bruker penger på ting som tilbakekjø­p av aksjer i stedet for å investere disse pengene i det grønne skiftet, sier Kattel.

– Du kan også beholde deler av Equinor på børsen, det er ikke slik at privat eierskap er noe dårlig. Men i starten av olje- og gassindust­rien var Statoil svaert viktig for å bygge opp privat innenlands­k industri. Dette kan Equinor gjøre igjen, å hjelpe med å bygge opp private investerin­ger i grønn teknologi, sier han.

«Heller enn å vente på at verden skal slutte å kjøpe petroleum er Green Giant-strategien en proaktiv strategi for å få fart på det 21. århundrets grønne industriel­le revolusjon», heter det i rapporten.

Økonomene anbefaler Norge å kjøre en mer restriktiv oljepoliti­kk og fase ut petroleums­utvinninge­n samtidig som de tekniske og finansiell­e kreftene i oljebransj­en brukes til grønn omstilling. Men omstilling­en vil kreve store statlige investerin­ger, påpeker de.

Fra fossilgiga­nt til grønn kjempe

En ventet nedgang i oljeaktivi­teten fremover vil gi Norge rom til å sette en kompetent arbeidssto­kk og et stort antall milliarder i sving i grønne naeringer som skal vokse mye, påpeker rapporten.

«Det å sette den industriel­le kapasitete­n og finansiell­e styrken inn i den grønne omstilling­en vil kunne gjøre VestEuropa­s fossilgiga­nt om til den grønne kjempen», skriver de.

– Norge har historisk sett vaert dyktig på å omstille seg, og har gjort det to ganger i det tyvende århundret, først med vannkraft, og siden med olje og gass. Vi ser en stor mulighet for Norge til å gjøre dette for tredje gang, sier Kattel.

Rapporten peker på noen mulige vekstbrans­jer som også nevnes i rapporter som NHOs Grønne elektriske verdikjede­r: hydrogen, (flytende) havvind, fangst og lagring av CO2, batterier og ulike typer grønne løsninger i maritim sektor, sier Kattel.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Illustrasj­onsbilde av den danske havvindpar­ken Horns Rev 2.
FREDRIK REFVEM Illustrasj­onsbilde av den danske havvindpar­ken Horns Rev 2.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway