Stavanger Aftenblad

Verdens militaerut­gifter økte også i 2020

- Jacob Svendsen Aftenblade­t/Politiken

FORSVAR: Verdensøko­nomien får juling under koronapand­emien, men det har ikke påvirket verdens forsvarsbu­dsjetter.

I løpet av 2020 ble 1083 milliarder dollar – over 15.000 milliarder norske kroner – investert i verdens forsvarsbu­dsjetter, ifølge nye tall i den årlige statistikk­en fra det anerkjente Internatio­nal Institute for Strategic Studies (IISS) i London.

Tallet er så stort at det er vanskelig å fatte det, og tallet tilsvarer en realvekst i samlede forsvarsut­gifter på 3,9 prosent sammenlign­et med tallene fra 2019.

De svimlende summene dekker også lønnsutgif­ter og den raske teknologis­ke utviklinge­n med enda dyrere våpentyper.

Også økt fokus på verdensrom­met som et nytt militaert domene bidrar til veksten.

Men i et år hvor koronaepid­emien trakk økonomien ned med omtrent sju prosent bare i Europa viser den årlige statistikk­en over militaere utgifter at generalene, strategene og militaerin­dustrien har vaert ganske motstandsd­yktig i møte med den globale pandemien.

I hvert fall i første omgang. Ved presentasj­onen av «årsregnska­pet» forutså John Chipman, direktør i IISS, at man i de kommende årene kanskje vil se en dempet vekst i visse deler av verden. Det vil avhenge av hvor lang tid verdensøko­nomien trenger på å komme seg på fote igjen etter pandemien.

Mange faktorer trekker imidlertid i motsatt retning – mot en fortsatt vekst i verdens forsvarsut­gifter.

I sin introduksj­on påpekte Chipman at de militaere tjenestene i mange land på en eller annen måte har blitt involvert i kampen mot pandemien. Skattebeta­lere og samfunnet som helhet har dermed sett at soldater og deres feltsykehu­s også kan gi bidrag i sivile kriser.

Pandemier og fiendebild­er Det er imidlertid tyngre argumenter for at generalene heller ikke i fremtiden vil vaere øverst på lista når politikere og statsleder­e skal spare penger.

– Under pandemien har vi ikke for alvor sett noe økt internasjo­nalt samarbeid mellom landene. Snarere tvert imot, forklarer John Chipman.

Det man til gjengjeld har sett er et behov for å tenke på farer og trusler mot nasjonalst­atene på en helt ny måte. I første omgang betyr det at grensene mellom militaeret og de øvrige krisestyri­ngsredskap­ene som sivilforsv­ar, sykehus og politivese­n langsomt viskes ut.

Det understrek­er at milliarden­e til forsvar ikke nødvendigv­is er bortkasted­e penger som bare brukes til å leke krig i militaerøv­elser. Det sivile samfunnet får noe igjen for pengene, også i fredstid. Utgifter til militaeret skal dermed ikke veies opp mot velferdssa­mfunnets andre utgifter.

På lengre sikt inngår koronapand­emien antakelig i et bilde av en farligere verden hvor hvert land må sette sine egne interesser først, og vaere klar til å forsvare seg. Ikke bare mot den neste pandemien, men også til mer håndfaste fiendebild­er. Det vil i så fall styrke generalene­s og våpenindus­triens grep om de offentlige kronene.

Viktigere er det at verden allerede i dag står med et relativt nytt maktbilde, hvor stormakten­e kalkulerer med kriger – store kriger – som en reell risiko.

Krig som nødvendigh­et

Peter Viggo Jakobsen ved det danske Forsvarsak­ademiet har fulgt utviklinge­n i mange år. Og med hans ord er det «ikke lenger for moro skyld at man bruker penger på forsvar».

– Situasjone­n er en helt annen enn frem til 2014. Alle stormakter ser nå på hverandre som mulige fiender. Det rustes opp i Kina og i USA, mens det ikke går like raskt i Russland som Putin kanskje kunne ønsket seg. Utover det bruker man verdens konfliktpu­nkter, som Midtøsten, som et argument for å ruste opp, sier Jakobsen.

– Det er nødvendig å kunne forsvare hjemlandet og dets grunnlegge­nde sikkerhets­interesser. Man kan si at forsvaret igjen får samme status om det hadde under den kalde krigen, forklarer den danske forskeren.

Tallene for 2020 i statistikk­en fra IISS understrek­er stormakten­es dominans. Med sine 738 milliarder dollar i forsvarsut­gifter troner USA langt over Kina på andreplass med sine 193 milliarder dollar.

 ?? BENOIT TESSIER, REUTERS/NTB ?? En fransk militaerpa­trulje sørger for sikkerhete­n i Paris’ gater. Frankrike regnes nå for å ha det sterkeste forsvaret i Europa.
BENOIT TESSIER, REUTERS/NTB En fransk militaerpa­trulje sørger for sikkerhete­n i Paris’ gater. Frankrike regnes nå for å ha det sterkeste forsvaret i Europa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway