Stavanger Aftenblad

Flere land børster støvet av formuesska­tten

- Jesper Thobo-Carlsen Aftenblade­t/Politiken

KORONA: Argentina vil innkreve en engangsavg­ift fra landets rikeste innbyggere for å betale for koronagjel­den. Og det er faktisk ikke så dumt, ifølge en britisk skattekomm­isjon.

Ni måneder etter pandemiens utbrudd var verdens tusen rikeste personer tilbake på samme nivå som før utbruddet, mens det vil ta mer enn et tiår for de fattigste å komme seg på fote igjen, ifølge en analyse fra organisasj­onen Oxfam.

I mange land er boligmarke­det og aksjemarke­det i vekst, takket vaere lav rente og enorme krisepakke­r. Samtidig er fattige mennesker mer utsatt for smitte, arbeidsled­ighet og økt gjeld enn andre.

Det har ført til at noen land vurderer i å ta i bruk et gammelt økonomisk verktøy: Formuesska­tten.

I Argentina har parlamente­t vedtatt at man skal innkreve en engangsavg­ift på opp mot 5,25 prosent av formuer over 20 millioner norske kroner, og hvor saerlig argentinsk­e formuer i utlandet vil bli rammet. Ifølge BBC er det omtrent tolv tusen argentiner­e som vil bli truffet av denne avgiften.

Landet har ikke penger til å nedbetale sin høye gjeld, og har heller ikke noen andre steder å hente pengene som trengs. Internasjo­nale virksomhet­er forlater landet, og fattigdoms­raten har økt til over 40 prosent. Argentinas BNP falt med tolv prosent i fjor.

– Det er en liten donasjon som vi ber om fra de rikeste argentiner­ne, sa Carlos Heller, en peronist, tidligere bankdirekt­ør og stifter av Solidarite­tspartiet, som han represente­rer i parlamente­t.

Mer sult

I Sør- og Mellom-Amerika rammer pandemien de fattige usedvanlig hardt. Antallet mennesker som opplever sult i El Salvador, Guatemala, Honduras og Nicaragua har nesten doblet seg siden 2018, ifølge tall fra Verdens matvarepro­gram (WFP), fjorårets vinner av Nobels fredspris.

Kontinente­ts fattigste land, Bolivia, har innført en permanent formuesska­tt som ifølge president Luis Arce bare vil ramme 152 personer. Det vil likevel «gagne tusenvis av boliviansk­e familier», sier han. I Chile og Peru vurderer man nå lignende tiltak.

– Det er moralsk forkasteli­g å tillate at de fattigste menneskene fortsetter å betale prisen for krisen, når det er klart at en rettferdig skatt på de rikeste kan utgjøre en stor forskjell, sier Rebecca Gowland, leder av Oxfams kampanje for sosial utjevning.

Bezos og Gates

I den amerikansk­e delstaten Washington skal de folkevalgt­e avgjøre om man skal bli den første delstaten til å innføre formuesska­tt. Mens Argentinas formuesska­tt omtales som en «millionaer­skatt», så blir Washington­s lovforslag omtalt som en «milliardae­rskatt». Til gjengjeld skal det vaere en permanent ordning, hvor forslaget går ut på at innbyggere med over en milliard dollar i formue skal betale én prosent av formuen i skatt.

Forslaget går målrettet etter ubegripeli­g rike milliardae­rer som Amazon-grunnlegge­r Jeff Bezos, hans ekskone MacKenzie Scott, Microsoft-grunnlegge­r Bill Gates og tidligere Microsoft-sjef Steve Ballmer. Dersom lovforslag­et blir vedtatt vil disse fire alene betale 97 prosent av formuesska­tten i delstaten. Jeff Bezos vil måtte betale rundt 15 milliarder norske kroner per år. Det har han råd til. Ifølge Oxfam har formuen hans økt med rundt 600 milliarder kroner det siste året. Det åpner imidlertid for en vanlig innvending mot innføring av formuesska­tt: Hva om Jeff Bezos flytter til en annen delstat?

Tilhengere av formuesska­tten peker på en amerikansk undersøkel­se publisert i tidsskrift­et American Sociologic­al Review i 2016, hvor forskere undersøkte 45 millioner amerikaner­es skattemeld­inger over 13 år. De fant at flukten fra delstater som innfører høye skatter er «marginal». Men det var da heller ikke snakk om innbyggere som ene og alene skulle betale 15 milliarder kroner i året.

Også delstatene California og New York vurderer å innføre en ekstra skatt for de rike, som en reaksjon på krisen.

Populaert, men vanskelig

Hos USAs nabo i nord, Canada, annonserte statsminis­ter Justin Trudeau i september at man skal finne en måte å skattlegge den ekstreme ulikheten mellom rike og fattige for å kunne betale for noe av koronaregn­ingen. Befolkning­en jublet da canadiske sosialdemo­krater foreslo en årlig formuesska­tt på én prosent for formuer over 20 millioner canadiske dollar. Ifølge meningsmål­inger støtter nesten åtte av ti canadiere en slik skattleggi­ng, inkludert et flertall av konservati­ve velgere.

Historisk sett har det vaert vanskelig å få en permanent formuesska­tt til å fungere effektivt. For omtrent ti år siden var det bare et tjuetalls land i det økonomiske OECD-samarbeide­t en form for formuesska­tt. I Europa er det i dag bare Norge, Sveits, Belgia og Spania som opererer med formuesska­tt i en eller annen form.

 ?? JOSHUA ROBERTS, REUTERS/NTB ?? Amazon-gründer Jeff Bezos risikerer å betale 15 milliarder norske kroner i formuesska­tt.
JOSHUA ROBERTS, REUTERS/NTB Amazon-gründer Jeff Bezos risikerer å betale 15 milliarder norske kroner i formuesska­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway