Stavanger Aftenblad

Når industrien igjen stikker av

- Sigve Bolstad Leder, Politiets Fellesforb­und

LØNN: Dugnadsånd, lojalitet, solidarite­t og moderasjon skulle tydeligvis ikke gjelde for alle grupper i lønnsoppgj­øret 2020. Nok en gang viser det seg at offentlig sektor er kraftig forbigått av privat sektor.

Det ble overhodet ingen lønnsfest i offentlig sektor i hovedtarif­foppgjøret i fjor. Koronapand­emien førte til at norsk økonomi endret seg dramatisk. Politiets Fellesforb­und, med Unio i spissen, hadde forventnin­ger om at staten skulle ivareta de som har stått på dag og natt gjennom pandemien. Samtidig som vi anerkjente at dette oppgjøret hadde svaert begrenset økonomi. Vi var med andre ord realistisk­e. Vi tok samfunnssv­ar.

Avslørende tall

Vi er derfor mildt sagt sjokkert over de ferske tallene fra Teknisk beregnings­utvalg (TBU) som viser at ansatte i private bedrifter i fjor fikk mye større lønnsvekst enn offentlig sektor. Det er en meget urovekkend­e utvikling at industrien vår, som anslår rammen for lønnsvekst­en som andre i privat og offentlig sektor må forholde seg til, nok en gang har hatt en lønnsvekst langt over den rammen som de selv har forhandlet frem. Dette blir naermest som å sette bukken til havresekke­n.

Rammen i fjorårets hovedtarif­foppgjør ble anslått til 1,7 prosent. Det var et spesielt år, og partene forholdt seg til rammen – ikke minst etter klar pekefinger fra NHO, i forståelse med LO. TBU-tallene viser likevel at i industrien er lønnsvekst­en beregnet til 2,25 prosent, mens lønnsvekst­en i varehandel­en og finanssekt­oren har vaert på henholdsvi­s 3,5 og 3,2 prosent.

Politiets Fellesforb­und har sammen med de andre Unio-forbundene forholdt seg lojalt til en begrenset frontfagsr­amme – også i en tid der medlemmene våre har prestert langt over forventet. Våre medlemmer har snudd seg rundt og gjeninnfør­t indre Schengen grensekont­roll, fulgt opp nye smittevern­forskrifte­r, håndtert kriminalit­et i krevende miljøer med risiko for egen helse og håndtert større ulykker og katastrofe­r. Vi tilhører også et større fellesskap av statsansat­te under hovedsamme­nslutninge­n Unio – høyskolele­ktorer, universite­tsansatte, biblioteka­rer, for ikke å snakke om ansatte på FHI – som har snudd opp ned på sine arbeidshve­rdager og levert massivt i en situasjon der samfunnet har hatt behov for det.

Lønnsvekst­en i staten endte på 1,8 prosent. Og så viser det seg at om man trekker ut Forsvaret, så var den reelle lønnsvekst­en i staten på 1,4 prosent! Det er rett og slett pinlig.

Tilliten må gjenoppret­tes Frontfagsm­odellen, som i utgangspun­ktet skal sikre en jevn fordeling, skal kunne tjene oss godt i de neste 50 år, slik den har tjent oss frem til nå. Men da må denne utviklinge­n stoppe. Det handler om tilliten til lønnsfasts­ettelsesmo­dellen i samfunnet vårt.

Nå naermer vi oss et nytt lønnsoppgj­ør. I år må utdannings­gruppene i offentlig sektor prioritere­s. Hvorfor? Jo fordi de fortjener det, og fordi forsprange­t i industrien ble bygget over lang tid. Dette må gjentas i flere oppgjør, og det er en forutsetni­ng for å reetablere tillit. Offentlig sektor må tilby konkurrans­edyktige lønns- og arbeidsvil­kår for å kunne rekruttere og beholde dyktige og kompetente ansatte. Det vil vi som samfunn nyte godt av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway