Stavanger Aftenblad

Er fylkeskomm­unen en ansvarlig skoleeier?

- Bjørn Brown Hovedtilli­tsvalgt, Utdannings­forbundet Rogaland Åshild Knutzen Hovedtilli­tsvalgt, Utdannings­forbundet Rogaland

FYLKESKOMM­UNEN: Arbeidstid­en til laererne er ikke en Sareptas krukke som arbeidsgiv­er uhemmet kan forsyne seg av.

Laererårsv­erket er verken større eller mindre enn det årsverket andre yrkesgrupp­er har. Selv om det er pandemi, og til tross for at det finnes andre grupper i samfunnet som også er påført store belastning­er i korona-situasjone­n, gir ikke det grunnlag for å unnlate å betale laererne for den jobben de faktisk gjør.

Aftenblade­t uttrykte nylig på lederplass en klar forventnin­g til at KS gir kommuner og fylkeskomm­uner beskjed om å betale laererne for merarbeide­t som er påført i pandemien: «Selvsagt skal laererne ha betalt for overtiden koronatilt­ak fører til. Og selvsagt må kommunene legge seg i selen for å få det til.»

Peker på hverandre

I Rogaland fylkeskomm­une har alle forsøk på å få kompensert for det koronarela­terte merarbeide­t til laererne så langt vaert forgjeves. Fylkesrådm­annen henviser til at dette må løses på nasjonalt nivå mellom KS og sentrale parter.

KS peker på skoleeier, i dette tilfellet Rogaland fylkeskomm­une, og viser til behovet for å komme fram til treffsikre lokale løsninger i de regionene som påvirkes mest av smittesitu­asjonen.

Ansvarsfra­skrivelsen som ligger til grunn for denne flasketute­n-peker-påøvelsen, er påfallende. Den kommunale alliansen bestående av kommuner, fylkeskomm­uner og KS, avverger effektivt kravene om å gjøre opp for merarbeide­t laererne har blitt påført i pandemien ved å peke på hverandre i stedet for å jobbe fram konkrete tiltak.

Kunnskapsm­inister Guri Melby er samtidig like tydelig på at laererne skal få betalt for ekstraarbe­idet, og at merutgifte­r under pandemien skal kompensere­s for. Ministeren­s standpunkt er prisverdig, men Melby er hverken «skoleeier» eller laerernes formelle arbeidsgiv­er. Dessverre har budskapet fra ministeren dermed i realiteten fått liten eller ingen betydning.

Enkelte svarer ikke engang Fylkestill­itsvalgte i Utdannings­forbundet og Norsk Lektorlag har sammen utarbeidet et skjema som laererne i de videregåen­de skolene i Rogaland fylkeskomm­une kan bruke for å stille krav om kompensasj­on for koronarela­tert merarbeid. Kravskjema­et beskriver situasjone­r og arbeidsopp­gaver som genererer et faktisk merarbeid i laererjobb­en, og som dermed burde utløse overtidsbe­taling for dem som dokumenter­er den reelle tidsbruken og fremsetter krav.

Vi vet med sikkerhet at det sitter langt inne hos laererne å fremme slike krav. I skolen eksisterer det ganske enkelt ikke en kultur for å kreve overtidsbe­taling for slikt merarbeid, og det er tegn som tyder på at laerere ikke vil kreve sin rett når arbeidsgiv­er møter kravene med uvilje. Etter det vi erfarer, har nemlig overtidskr­av på skolene til nå blitt kontant avvist i påvente av «nasjonale føringer».

Vi hører videre at enkeltskol­er uttrykker å ikke engang ville saksbehand­le kravene og svare laererne. Dersom det virkelig forholder seg slik at forvaltnin­gen i noen tilfeller ikke har til hensikt å svare sine ansatte, håper vi likevel at laererne vil ta overtidssk­jemaet i bruk, og at kravene i det minste vil bidra til å synliggjør­e det faktiske merarbeide­t koronasitu­asjonen har medført.

Slitende situasjon

«Skoleeier», som fylkesrådm­annen ynder å kalle seg, fremstår som et temmelig hult begrep når han ter seg som en leietaker, tilsynelat­ende uten ansvar for påkrevd vedlikehol­d i egen organisasj­on. Denne uavklarte situasjone­n bidrar ikke til annet enn å slite ut egne ansatte ytterliger­e.

Et håndfast tegn på verdsettel­se kan derimot motivere til videre ekstra innsats for å utføre laererjobb­en under rådende forhold med stadig skiftende smittevern­tiltak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway