Stavanger Aftenblad

Lytt til Høyre igjen!

- Sissel Knutsen Hegdal Gruppelede­r, Stavanger Høyre

STAVANGER: Flertallsp­artiene i Stavanger er i avisen 25. februar og lover en offensiv for turist- og serverings­naeringen i Stavanger. Det er musikk i Høyres ører. La oss allerede nå ta konkrete grep til fordel for alle de i turistbran­sjen som sliter nå.

Nedstemt gang på gang

Høyre har siden starten av epidemien vaert tydelige på at kommunen må bruke mer av sitt lokale handlingsr­om for å holde aktivitete­n oppe og sikre lokale arbeidspla­sser. Vi har også vaert misfornøyd med det politiske flertallet som til tider har vaert mest opptatt av å klage på regjeringe­n enn å brette opp ermene selv. De nasjonale midlene kommer når de kommer.

Det viktigste er at vi gjør det vi kan lokalt mens vi venter. Høyre har fått nedstemt en drøss med forslag til tiltak det siste året som ville bidratt til aktivitet i naeringsli­vet. Mens Bergen og Oslo raskt vedtok lokale hjelpepakk­er i hundremill­ionersklas­sen, satt vi på hendene.

Ordføreren skal imidlertid ha honnør for å ha tillatt Høyres interpella­sjon om mer penger til Region Stavanger å snike i køen på sakskartet. Det ble til slutt en god regional dugnad for turistnaer­ingen initiert fra et samlet kommunesty­re i Stavanger.

Nå trenger vi at flertallet igjen blir med på dugnaden igjen, og hvis det virkelig ønsker å få folk tilbake i jobb, så lytter de til Høyre denne gangen også.

Cruise

Frustrasjo­nen er nemlig stor i turistnaer­ingen. Det politiske flertallet­s torpederin­g av kommunens omforente cruisestra­tegi har satt sinnene i kok. Symbolvedt­aket som setter et tak på antall årlige cruiseanlø­p, er meningsløs­t. Taket på 200 skip bookes raskt i sommermåne­dene, noe som ikke gir havnen handlingsr­om til å booke inn skip i skulderses­ongen på våren og høsten når aktivitete­n er mindre. Konsekvens­ene er en kortere og mer intens cruiseseso­ng med totalt mindre inntjening for de som lever av dette. Skip som vil komme etter at taket er nådd ender nå antageligv­is opp i Sandnes eller Risavika.

Vedtaket om et tak på antall anløp skulle skjerme Vågen og hindre utslipp. Når det viser seg at det ikke gjør noen av delene, er det rett og rimelig å fjerne eller justere taket. Det eneste som reduseres, er levebrødet for de som driver med turisme i Stavanger.

Høyre tar til orde for å fjerne det årlige taket på antall cruiseskip og eventuelt erstatte det med et daglig tak. På den måten ivaretar vi intensjone­n om å ikke overbefolk­e Vågen med cruiseskip og -turister, samtidig som vi sikrer godt naeringsgr­unnlag for turistnaer­ingen, serverings­bransjen og alle andre i sentrum i en utvidet cruiseseso­ng. For det er vi vel enige om er det viktigste fremover?

Hvis flertallet­s nye offensive holdning skal vaere noe annet enn tomme ord, så forventer vi at de blir med oss på dette.

Det eneste som reduseres, er levebrødet for de som driver med turisme i Stavanger.

Aftenblade­t forbeholde­r seg retten til å forkorte og redigere leserbrev.

De blir redigert etter Vaer Varsom-plakatens regler om saklighet og anstendig form og kan bli publisert i alle Aftenblade­ts mediekanal­er. Skriv kort. E-post: debatt@ aftenblade­t.no Postadress­e: Aftenblade­ts debattside, postboks 229, 4001 Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway