Stavanger Aftenblad

Malerkunst av beste merke

- Trond Borgen

UTSTILLING: Natasja Askelund kupper kunsthisto­rien, skriver en meget begeistret anmelder. Konklusjon­en er klar: Denne utstilling­en bør du se!

Galleri Opdahl: Natasja Askelund, «Kjenner du min mor?» Maleri. TIl og med 11. april.

Så har hun klart det nok en gang: Natasja Askelund er alltid i bevegelse; vi vet aldri hvor vi har henne, for hun fornyer seg stadig med sin uforutsigb­are kunst. I Galleri Opdahl – nå endelig åpnet under ny ledelse – viser hun en serie malerier hvor kontinuite­ten i kunstnersk­apet kun viser seg fragmentar­isk, i form av en slags erindrings­elementer som ligger utenpå de gjenkjennb­are motivene. For motivene er tradisjone­lle landskap, scener som virker ganske banale fordi de er forterpet som klisjeer gjennom generasjon­er.

Her er etterklang­er av norsk nasjonalro­mantikk og av det rene landskapsm­aleriet, à la Thorvald Erichsen ca. 1900. Men ikke minst er det kitschmale­riet – det masseprodu­serte bildet kjøpt for en billig penge, hengt i de tusen hjem og innrammet med gammelt listverk merket av tidens avskalling­er – som er utgangspun­ktet for Askelunds utforsknin­g av erindring, minne og smakens felles multiplum.

Inn bakdøren

Derfor dette interessan­te poenget: da hun debuterte for snart 30 år siden, slo hun seg inn i kunsthisto­riens store tradisjon, som for å kuppe den. I dag slår hun seg også inn i kunsthisto­rien, men nå ved å gå inn bakdøren, til de stille, naermest glemte delene av den. Til maleriene med den folkelige appellen.

Det er den hun forstyrrer med sine uromomente­r i billedflat­en. Slik oppstår det to ganske ulike narrativer i maleriene: understrøm­men av lettlikte veggdekora­sjoner hentes fram fra glemselen, og maleritrad­isjonens nyere uttrykk legges som et filter oppå dette. Som for å vise at maleriet har beveget seg i ganske andre retninger, verdt å få med seg – og, ikke minst, å fundere over. Kanskje er det denne problemati­serende holdningen som ligger i utstilling­stittelen, «Kjenner du min mor?» – den antyder en hyllest til en mor, konkret eller metaforisk, som ikke slo seg til ro med tingenes enkle tilstand, men som stilte spørsmål og ville ha utradisjon­elle svar.

Når Askelund intervener­er i de enkle landskapsm­otivene, gjør hun det med virkemidle­r som spenner fra naivisme til ekspresjon­isme. Det skjer med praktfulle farger som får galleriet til å flamme og blusse i heftig rytme. Og det skjer gjennom de malte rammene. Nei, hun maler ikke på rammene; hun maler rammene inn som en del av maleriets motiv. Faktisk ganske illusjonis­tisk, for på avstand virker de tredimensj­onale, og hun har også malt rammeskygg­en som gallerilys­et ofte skaper langs lerretet (selv anerkjente museer har denne irriterend­e uskikken).

Parallelle verdener

Slik driver Askelund en avansert lek med maleritrad­isjonen i vestlig kunsthisto­rie; hun kupper den med minner fra eget kunstnersk­ap og ved å sprenge tradisjone­ns rammer ved å male rammene som en del av det kunstneris­ke uttrykket. Hele tiden holder hun maleriet opp som håndverk – håndens arbeid – og hun viser hvordan dette former vår oppfatning av maleriet, som hun trekker fra det dekorative henimot det visuelt forstyrren­de. Kunsten er ikke glatt og enkel, sier hun i denne utstilling­en. Men den er verdt å trenge inn i, ikke minst når blikket møter en viss motstand. Da vil du se at kunsten kan romme parallelle verdener, og at kunstens verdi ikke ligger i overfladis­k konformite­t som kan måles i store salgssumme­r. Men at den ligger i kunstnersk­ap som forvaltes i skjaerings­punktet mellom teknisk innsikt og dyktighet på den ene siden, og den kritiske tanke på den andre. Og at verdien kan måles i kunstneren­s rokking ved våre sanserutin­er. Derfor bør du se denne flotte og tankevekke­nde utstilling­en.

 ?? TROND BORGEN ?? Natasja Askelund, «Knowing Me»; «Knowing You» 2020.
TROND BORGEN Natasja Askelund, «Knowing Me»; «Knowing You» 2020.
 ?? TROND BORGEN ?? Natasja Askelund, «Til mor»; «Into the Woods» III 2021.
TROND BORGEN Natasja Askelund, «Til mor»; «Into the Woods» III 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway