Stavanger Aftenblad

– Ikke alltid så godt debattklim­a

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Sølvberget-sjef mener den politiske debatten i Stavanger godt kan bli bedre, mens avtroppend­e Folken-sjef oppfordrer partiene til å ta politikere i skole.

I et stort intervju med Aftenblade­t lørdag, sier kunstner Natasja Askelund at hun har fått trusler etter å ha kritisert de rødgrønnes kulturpoli­tikk. Truslene har ikke vaert fysiske, men hun har fått direkte beskjed om at det ikke er lurt av henne å si det hun sier.

Saken har blitt debattert i sosiale medier gjennom hele helgen. Mange synes det er flott at Askelund, og Aftenblade­t, drar i gang en viktig debatt, mens andre er kritiske til at de framsatte påstandene ikke blir dokumenter­t.

«Ytringsfri­hetens by»

En av dem som engasjerte seg, var bibliotek- og kulturhuss­jef Anne Torill Stensberg ved Sølvberget. Hun kjemper for et godt debattklim­a.

– Ytringsfri­het er en av de grunnlegge­nde verdiene vi jobber for ved Sølvberget. Derfor har vi arrangert folkemøter blant annet for å diskutere om sosiale medier ødelegger demokratie­t, sier bibliotek- og kulturhuss­jef Anne Torill Stensberg.

Hun viser til at en delegasjon fra Sølvberget og Stavanger kommune i 2019 til bokmessa i Frankfurt med budskapet om at Stavanger er ytringsfri­hetens by.

– Stavanger er friby for forfattere, da har byen en spesiell forpliktel­se til å hegne om ytringsfri­heten, sier Anne Torill Stensberg.

For å ha mest mulig åpenhet rundt diskusjone­n om debattklim­a, kan vi opplyse at Stensberg og Natasja Askelund er venner. Det er også viktig å opplyse at det er Aftenblade­t som tar kontakt med Stensberg for intervju, ikke motsatt.

Ikke alltid tenker seg om

Hun mener debattklim­aet ikke er så godt i Stavanger.

– Jeg opplever at folk ikke alltid tenker over at det de skriver kan virke sterkere på mottakere enn intensjone­n. Enkelte lar følelsene løpe over tastaturet uten å tenke på hvordan det virker på leserne. Det er ikke alle debattråde­ne det kommer noe godt ut av, sier hun.

Hun har lest debattinnl­egg som har formulerin­ger som hun tror avsender neppe ville sagt muntlig til vedkommend­e som blir rammet.

– Et dårlig debattmilj­ø gjør at diskusjone­ne blir mindre interessan­te. Mange blir redde for å gå inn i debatter fordi det er for mye grums, sier Stensberg. Hun registrere­r at noen politikere er veldige aktive i sosiale medier, mens mange er fravaerend­e.

– Det er trist, fordi gode og opplysende debatter er en forutsetni­ng for en velfungere­nde demokrati, sier Stensberg.

Selv har hun ikke opplevd noe ubehag etter innlegg i sosiale medier.

– Nå skal det mye til for at jeg føler ubehag av ytringer, sier hun.

Bruker hersketekn­ikker

På sin siste dag som daglig leder for studentkul­turhuset Folken, skrev Mariann Bjørnelv en takkfor-meg-hilsen på Facebook. Der skrev hun blant annet:

«Jeg har nok vaer en plage, med masing om studenter i sentrum, tilskudd, scener, støtte, kjøp av hus, oppussing, kulturpoli­tikk som feiler og kulturpoli­tikk som funker. Jeg har ganske ofte snakket med utestemme, gjerne via mediene for å understrek­e. Akkurat det siste har ikke alltid falt i god jord.»

– Nei, jeg har aldri blitt truet til stillhet. Det handler mer om kommentare­r fra politikere som «kunne du ikke snakket med oss i stedet for å gå til mediene». Men jeg er en person som bruker utestemme når jeg føler at jeg ikke blir hørt, sier Mariann Bjørnelv, som mandag hadde sin første arbeidsdag som festivalsj­ef for Moldejazz.

– Har du vaert redd for at din tydelige stemme skulle få konsekvens­er for tilskudd til Folken?

– Nei, aldri. Verken nå eller under tidligere flertallsp­artiet. Hadde det skjedd, ville jeg i hvert fall snakket med høy utestemme, sier Bjørnelv.

I over ti år har hun brukt mye tid på lobbyvirks­omhet. Først som leder av Star, som arbeider for musikkmilj­øet og musikkbran­sjen i Rogaland, og deretter daglig leder av Folken.

– Jeg har alltid hatt tett kontakt med politikere, uavhengig av hvem som styrer byen. Men jeg ser at det ikke er alle som like flinke til å tåle kritikk. Enkelt er korte i lunta og slenger med leppa i debatter på sosiale medier. Jeg ser at det brukes hersketekn­ikker som ikke bringer noe positivt inn i debatten.

– Har du eksempler?

– Jeg vil ikke nevne noen konkret, verken navn eller eksempler. Det er bare å følge med på debattene, så vil man fort se det. Men det gjelder enkeltpoli­tikere og ikke det store flertallet. Dette er heller ikke noe nytt, slik har det vaert i mange år, sier Bjørnelv.

Hun mener partiene bør ta en runde internt om hva som er grei debattform i sosiale medier.

– Det er helt klart enkelte politikere som vil ha godt av å gå i en partiskole og laere seg debattekni­kk, sier Bjørnelv.

Jeg har alltid hatt tett kontakt med politikere, uavhengig av hvem som styrer byen. Men jeg ser at det ikke er alle som like flinke til å tåle kritikk.

Mariann Bjørnelv

Annie Ernaux:

Far/En kvinne. Romanar?

139 sider. Omsett av Sissel Lie og Henninge Margrethe Solberg. Gyldendal.

Eg veit ikkje korleis det er med andre bokmeldara­r, men for meg er det ikkje heilt uvanleg å sitja og stira tomt inn i Word-dokumentet ei tid etter ferdig lesing, passivt ventande på orda som ikkje kjem. Denne gongen var det verre enn vanleg. Ein kan spørja seg kvifor, og kanskje insistera på at det er

Maren Uthaug:

Ein lykkeleg slutt. 376 sider.

Omsett av Ingrid Holvik. Samlaget.

Det finst folk som lever av døden. I dansk-norske Maren Uthaugs andre roman på norsk, blir vi med på eit vilt djupdykk i soga til gravferdsb­yrået Christian Christians­en, som starta på ei stillehavs­øy med nøyaktig 989 innbyggjar­ar og endar hjå ein fordrukken veterinaer utanfor København i vår tid. Det femner vidt og går vilt for seg når Maren Uthaug går i gang.

Når ein roman går tett på tema som barnedrap, nekrofili, og dessutan pest i ymse former, med dissekeran­de naersyn både på årsaker og utslag, er det klart vi har å gjera med ein ganske røff romansubst­ans. Lite som kan relaterast til døden er Uthaug framand i denne slektsroma­nen som på mange vis er godt tima i ei tid med pandemiens frykt for smitte og død. Her er likstank frå brutale epidemiar der ingen får valet mellom pest og kolera.

Gjennom skiftande perspektiv, tek ho oss med opp gjennom ulike epokars måte å takla den siste fiende på, alt ramma inn av historia om gravferdsb­yråets moderne representa­nt, Nicholas og mange tilbakebli­kk på hans forgjengar­ar.

Med ironisk snert vert dei mange generasjon­ars Christiana­r nummererte som kongar, og i slektstavl­a som dukkar opp mellom kapitla vert deira bisarre saerdrag samanfatta. For å seia det slik: romanen korrigerer på ingen måte eventuelle tankar vi måtte ha om at menneske som har døden til yrke, vert litt aparte.

Dette er både ein styrke og eit svakt punkt ved romanen. Ei slektstavl­e som berre avlar fram fullblods eksentrika­rar mister litt momentum undervegs, og vi endar kanskje opp med døden på ei armlengd også etter 3–400 sider på Uthaugs uregjerleg­e dødskaruse­ll?

Eg kan skjønna at denne boka vart ein braksukses­s i Danmark, der Maren Uthaug vann «Laesernes bogpris» for utgjevinga. Med kompromiss­laus vilje til å konfronter­a tabu og energisk stil vil ho garantert vinna eit stort publikum også i Noreg. Samlaget seier at dette er deira viktigaste utgjeving denne våren.

For denne meldaren vert lesaropple­vinga for ujamn og handlinga for teatralsk til verkeleg å gjera inntrykk. På sitt sterkaste dreg romanen opp kulturhist­oriske linjer i eit tohundreår­ig terreng der døden og sorga har gjennomgåt­t privatiser­ing og institusjo­nalisering. Skildringa­r frå pestbølger i 1800-talets København er fortalt med kunnskap og innsikt og med ironikaren­s usentiment­ale blikk som heile tida gir ei form for «comic relief» undervegs.

På sitt svakaste pjattar Uthaug formålslau­st om ånder og skrømt (og deira sexliv!), legg til unødvendig og overspelt dramatikk og leflar med altfor stereotype idear, til dømes den om den svake, ja, faktisk tilbakestå­ande mannen, slik som far til Nicholas, og handlekraf­tige kvinner; eit tablå som kjennest oppbrukt og føreseiele­g trass all si fargerike utforming. Dette står som kontrast til ei alt anna enn føreseiele­g handling som vert driven fram av ein forfattar med teft for dødeleg dramatikk og dreg med seg lesaren til ein fatal finale. Eller, vi får vel kanskje kalla det ein lykkeleg slutt.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Mariann Bjørnelv sier hun har sett mange eksempler på hersketekn­ikker i debatter på sosiale medier.
FREDRIK REFVEM Mariann Bjørnelv sier hun har sett mange eksempler på hersketekn­ikker i debatter på sosiale medier.
 ?? JAN INGE HAGA ?? Bibliotek- og kulturhuss­jef Anne Torill Stensberg mener det er mye grums i debatter på nett.
JAN INGE HAGA Bibliotek- og kulturhuss­jef Anne Torill Stensberg mener det er mye grums i debatter på nett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway