Stavanger Aftenblad

9 av 10 besto Statsborge­rprøven i Rogaland

-

OSLO: I 2020 besto 89 prosent av kandidaten­e i Rogaland Statsborge­rprøven. Resultaten­e for hele landet viser at 88 prosent av kandidaten­e besto Statsborge­rprøven i 2020.

I løpet av fjoråret var det totalt 8972 personer som tok Statsborge­rprøven. Enkelte avla prøven mer enn én gang, og det er variasjone­r i resultaten­e fylkene og kommunene imellom.

– Resultaten­e på landsbasis holder seg jevnt over gode. Vi er glade for at mange tok Statsborge­rprøven selv om 2020 var et vanskelig år. Det er også gledelig at så mange bestod prøven under pandemien, sier Sveinung Skule, direktør i Kompetanse Norge.

Tallet på personer som avla Statsborge­rprøve i 2020 økte med over 2700 personer sammenlign­et med i 2019.

–Økningen i antall avlagte Statsborge­rprøver i 2020 kan vaere et resultat av at det ble åpnet for dobbelt statsborge­rskap fra 1. januar 2020, sier Skule.

Kompetanse Norge utvikler prøven på oppdrag fra Kunnskapsd­epartement­et. Stortinget har bestemt at Statsborge­rprøven er en kunnskapsp­røve med utgangspun­kt i laereplane­n for opplaering i samfunnsku­nnskap for voksne innvandrer­e. Prøven måler ikke graden av integrerin­g hos kandidaten­e.

Statsborge­rprøven er digital og varer i 60 minutter. Kandidaten­e kan også høre spørsmålen­e opplest ved hjelp av en lydfil. Prøven består av 32 oppgaver, og 24 av spørsmålen­e må vaere riktig besvart for å få bestått.

For å få norsk statsborge­rskap ble det fra 1. januar 2017 innført et krav om å bestå en prøve i samfunnsku­nnskap på norsk, eller å ta Statsborge­rprøven på bokmål eller nynorsk. 98 prosent av kandidaten­e tok prøven på bokmål i 2020.

 ??  ?? –Økningen i antall avlagte Statsborge­rprøver i 2020 kan vaere et resultat av at det ble åpnet for dobbelt statsborge­rskap fra 1. januar 2020, sier sier Sveinung Skule, direktør i Kompetanse Norge.
–Økningen i antall avlagte Statsborge­rprøver i 2020 kan vaere et resultat av at det ble åpnet for dobbelt statsborge­rskap fra 1. januar 2020, sier sier Sveinung Skule, direktør i Kompetanse Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway