Stavanger Aftenblad

Flåttsmitt­en florerer – legene får lynkurs om flåttutsle­tt

-

OSLO: Det er registrert 60 meldingspl­iktige tilfeller av borreliose i Norge første kvartal. Flåttsente­ret arrangerer i år krasjkurs for leger om utslett etter bitt. Vi er på vei inn i flåttseson­gen, og det er ventet et nytt kjempeår for turgåing i norsk natur. Nasjonal kompetanse­tjeneste for flåttbårne sykdommer, også kalt Flåttsente­ret, regner med rundt 7000 tilfeller av borreliose­utslett i Norge hvert år. Disse er ikke meldingspl­iktige, men like fullt viktige å behandling korrekt.

– Flåttsente­ret arrangerer nå et ti-minutters krasjkurs om utslett etter flåttbitt, med mulighet for å stille spørsmål etterpå. Hovedbudsk­apet vårt på dette kurset er hvor ulikt borreliaut­slettet kan se ut. For flåttutsle­tt kan se veldig forskjelli­g ut, sier allmennleg­e og rådgiver Harald Reiso ved Flåttsente­ret til NTB.

Ved første kurs for en uke siden deltok 26 allmennpra­ktikere, torsdag morgen var det en håndfull deltakere. – Vi prøver å finne formen, men tenkte at for leger og helseperso­nell er det greit å få denne gjennomgan­gen før arbeidsdag­en starter. Men kurset er åpent for andre interesser­te også, sier Reiso.

Det karakteris­tiske, sirkelform­ede røde utslettet (erytema migrants) som kan oppstå etter et flåttbitt, skal alltid behandles med antibiotik­a. Man skiller mellom tidlig lokal sykdom, som gjerne gir seg til kjenne ved utslett, og alvorliger­e sykdom, som betyr at borrelia-bakterien har spredd seg til andre organer og vev i kroppen. Det er de siste tilfellene som registrere­s i Meldingssy­stem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelse­institutte­t. Tallene har steget jevnt og trutt de siste årene. I 2020 ble det et nytt toppår, med 521 registrert­e tilfeller totalt, opp fra 488 i 2019.

Mye avhenger av hvor eksponert befolkning­en er for flåtten. Det igjen avhenger av vaer og hvor mange som er ute i naturen. Tallene avhenger også av hvor mange som melder inn mistenkte sykdomstil­feller. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway