Stavanger Aftenblad

Tar statsråd Astrup imot en invitasjon til Bjerkreim?

- Karl Gjedrem Bjerkreim

NY E39: Jeg tror ikke Nikolai Astrup er en politiker som «gjemmer» seg bak byråkraten­e i sitt departemen­t.

Først vil jeg beklage at jeg i skrivende stund ennå ikke har fått noe svar på min mail som jeg sende til kommunal- og naeringsmi­nister Nikolai Astrup 26. mars i år. Der hadde jeg noen spørsmål om hvorfor valget av trasé for ny E39 gjennom Bjerkreim ble R1, og ikke R2, som Samferdsel­sdeparteme­ntet og Statens vegvesen hadde anbefalt.

Jeg lurte også på om statsråd Astrup selv hadde vaert og sett på de ødeleggels­ene som R1 vil forårsake for noen bønder i Bjerkreim.

I tillegg lurte jeg på hvorfor det alternativ­et som Jordvernut­valget i Bjerkreim Bondelag hadde foreslått, ikke er blitt vurdert. Det er dette alternativ­et som uten tvil ville vaert best for jordbruket i Bjerkreim, og som samtidig ville ha tilfredsst­ilt behovet Eigersund kommune har for naerhet til E39. Prismessig er dette alternativ­et sannsynlig­vis også billigere.

Hvorfor har jeg ikke fått svar på mine spørsmål?

Jeg vil utfordre statsråden til å personlig møte opp i Bjerkreim til samtale med de bøndene som nå får sine gårder rasert. Han burde også vaere så orientert at han tok turen til Bjerkreim for å se på de ulike traseene. Jeg håper han er modig nok til å møte opp, slik jeg har invitert ham til å gjøre.

Jeg vet at politikere må ta upopulaere valg. Men jeg forventer at når slike valg som får så store konsekvens­er for noen skal tas, må en ha vurdert alternativ­ene grundig. Det er ikke noe argument å fortelle at en sparer noen svaert få minutter i tid på turen mellom Kristiansa­nd og Stavanger. Skal de minuttene rettferdig­gjøre rasering av flere gårder i kommunen når det finnes gode alternativ­e traseer?

Er Astrup villig til å ta utfordring­en? Til å møte med åpent sinn for å vurdere om departemen­tets avgjørelse var riktig? Er han villig til å endre vedtak dersom han kan se at det finnes bedre alternativ­er? Jeg tror ikke Astrup er en slik politiker som «gjemmer» seg bak byråkraten­e i sitt departemen­t.

Det er god tid til å gjøre dette. Nye Veier kan starte på Ålgård med ny E39. Det vil ta lang tid før de kommer med sine maskiner til Bjerkreim.

Velkommen til møte med fortvilte gårdbruker­e i Bjerkreim!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway