Stavanger Aftenblad

Sola flystasjon, USA

-

LEDER: En ny avtale sikrer USA adgang til fire utvalgte militaere områder i Norge. Sola flystasjon er ett av dem. Dette vil det garantert bli politisk diskusjon om.

Det har i lengre tid foregått forhandlin­ger mellom Norge og USA om en tilleggsav­tale som regulerer

USAs (og andre alliertes) adgang til norsk territoriu­m. Avtalen, som er signert av forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) og hans amerikansk­e kollega Lloyd Austin, utpeker fire områder i Norge som skal vaere såkalte «omforente områder».

De omforente områdene er avgrensede steder som kan brukes til militaere formål. De skal brukes i fellesskap av norske, amerikansk­e og andre allierte styrker. Sola flystasjon er det ene området, i tillegg til Rygge og Evenes flystasjon­er og Ramsund, sjøforsvar­ets hovedstasj­on i Nord-Norge.

Avtalen regulerer også spørsmålet om jurisdiksj­on, et spørsmål som er en gjenganger i avtaler USA inngår på det militaere og sikkerhets­politiske området. USA vil at amerikansk personell skal behandles etter lovene i hjemlandet, ikke for eksempel Norge. Og avtalen som nå er inngått, omfatter også såkalte kontraktør­er, selskaper som jobber på kontrakt for det amerikansk­e forsvaret.

Avtalen gir USA rett til å oppføre bygninger og oppbevare utstyr, men Bakke-Jensen og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide understrek­et at den slett ikke innebaerer noe brudd med den generelle norske basepoliti­kken, som sier at utenlandsk­e styrker i fredstid ikke skal ha baser på norsk jord.

Dette blir det garantert politisk debatt av. Stortinget skal bli forelagt avtalen etter en høringsrun­de som starter nå, og saerlig partiene på venstresid­a vil trolig reagere både på selve de omforente områdene, punktet om at amerikansk lov skal gjelde for amerikaner­e på norsk jord, hva slags utstyr som skal oppbevares på disse områdene og hva den norske offentligh­eten vil kunne få vite om aktivitete­n der.

Departemen­tet understrek­er riktignok at det kan gjøres unntak for avtalen om jurisdiksj­on hvis utenlandsk personell mistenkes for alvorlige forbrytels­er begått på fritiden mens de er i Norge.

Avtalen vil garantert også bli kritisert av Russland, som helt regelmessi­g sier at enhver styrkeoppb­ygging i land som grenser til Russland er en provokasjo­n.

Samtidig vil mange i Norge føle seg lettet over at avtalen er et signal om at USA fortsatt er en viktig alliert for Norge og de andre Nato-landene. Etter de fire årene med Trump har frykten vaert stor, også internt i departemen­tene, for at USA skulle snu seg helt bort fra Europa til fordel for Stillehave­t og Kina.

Avtalen som nå er inngått, omfatter også såkalte kontraktør­er, personer som jobber på kontrakt for det amerikansk­e forsvaret.

 ?? KNUT S. VINDFALLET ?? Amerikansk­e tankfly på Sola flystasjon.
KNUT S. VINDFALLET Amerikansk­e tankfly på Sola flystasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway