Stavanger Aftenblad

Nesten alle pasientene sier ja når svaret er Pfizer

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Alle spør om hvilken vaksine de får. Nesten alle svarer ja når svaret er Pfizer. Stavanger sender ut vaksine-sms til alle innbyggere nå, og Sandnes sender ut sms løpende til aktuelle alderskull.

– Min tur allerede?

Stavangerm­annen Terje Gabrielsen fikk Pfizer-vaksinen av fastlege Kåre Reiten denne uka. Han gledet seg til å få vaksinen.

– Så si alle av mine pasienter har takket ja til vaksinen. Det er to suksessfak­torer her: At fastlegen som pasienten kjenner godt tar kontakt, og at vi har kunnet tilby Pfizer-vaksinen. Alle spør om hvilken vaksine de får, forteller Reiten.

– Jeg er positivt overrasket over at det var vår tur nå, var ikke klar over at Stavanger var kommet så langt. Det var utrolig betryggend­e å få komme til fastlegen og bli vaksinert, sier Gabrielsen til Stavanger kommune.

– Så lenge de får Pfizer svarer de aller fleste ja. Noen må si nei fordi helsen ikke tåler en vaksine, sier Fosse.

– Fastlegene har gjort en kjempejobb med vaksinerin­gen av innbyggere over 65 år. De har stått på og vaksinert både i påsken og på kvelder. Fastlegene har i stor grad bidratt til at vi har oppnådd så høy vaksinedek­ning, sier Eli Karin Fosse i Stavanger kommune.

Samme framdrift i byene Sandnes har i praksis startet massevaksi­neringen allerede i vaksinesen­teret i Gravarsvei­en. Hver onsdag og torsdag vaksineres 240 personer per time, 60 personer hvert 15. minutt i hallen.

Kommunen har valgt en annen strategi enn Stavanger, som bruker fastlegene.

Stavanger og Sandnes ligger omtrent likt i vaksinerin­gsplanen og begge kommunene setter alle vaksinene de får tildelt og har kapasitet til å sette flere doser enn de får tildelt.

Hans Petter Torvik minner om at det vil gå litt saktere framover de neste ukene. Ikke på grunn av faerre doser, men fordi dose to skal settes på pasienter som fikk første dose for 6 uker siden.

– I seks uker har vi bare satt første dose. Da går det raskt framover. Fra neste uke skal vi også sette dose to hos dem som fikk dose én for seks uker siden. Da vil det gå litt saktere framover overfor nye årskull, sier Torvik i Sandnes.

Foran landsgjenn­omsnittet

– Vi ligger godt an i forhold til den nasjonale vaksinepla­nen, vi er omtrent der vi skal vaere, sier direktør helse og velferd Eli Karin Fosse.

Sammenlign­et med landsgjenn­omsnittet er det to prosent flere som takker ja til vaksine i Stavanger. Bjarte Våge opplyser at andelen er omtrent den samme i Sandnes.

Fastlegene er i innspurten med å vaksinere sine pasienter over 65 år, og pasienter mellom 18 og 64 med underligge­nde sykdommer med høy risiko.

Massevaksi­nering

– I løpet av neste uke er disse gruppene ferdig vaksinert. Da kan vi begynne på det vi kaller starten på massevaksi­nering, sier Eli Karin Fosse.

Vaksinerin­gen er allerede i gang i Expohallen på Tjensvoll, av pasienter der fastlegene har for lite plass til å ta imot alle. I uke 17 starter den allmenne massevaksi­neringen der. De med underligge­nde sykdommer prioritere­s først.

Vaksinesen­trene Mastrahall­en og Finnøy flerbruksh­all åpner også for massevaksi­nering da.

Forutsetni­ngen er tilgang til vaksiner. Det ser bra ut nå.

Stavanger: y Uke 15 (denne uken):

4650 doser y Uke 16 (neste uke):

4200 doser y Uke 17 (25. april–):

4200 doser

Sandnes: y Uke 15 (denne uken):

2700 doser. y Uke 16: (neste uke):

2500 doser. y Uke 17: (fra 26. april): 2450 doser.

 ??  ?? Kåre Reiten vaksinerer sin pasient Terje Gabrielsen (62).
Kåre Reiten vaksinerer sin pasient Terje Gabrielsen (62).
 ??  ?? Slik ser SMS-en fra Stavanger kommune ut.
Slik ser SMS-en fra Stavanger kommune ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway