Stavanger Aftenblad

Barnebursd­ag? Korps? Her er svar på sju koronaspør­smål

- Elin Stueland elin.stueland@aftenblade­t.no Janne Hagen janne.hagen@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Kanskje ikke så enkelt å skjønne helt hvordan vi skal forholde oss til disse nye tiltakene? Her er sju oppklaring­er.

Nord-Jaeren har innført nye og strengere tiltak i regionen etter økt koronasmit­te den siste tiden. Arrangemen­tsforbud og flere offentlige virksomhet­er er nå stengt. Konstituer­t helsesjef i Stavanger, Runar Johannesen, og skolesjef Jørn Pedersen avklarer her et par av de tingene flere lurer på.

Kan jeg arrangere barnebursd­ag?

Du kan ha barnebursd­ag i eget hjem, men det bør ikke vaere mer 5 gjester. Dette gjelder også for barn i samme kohort i barnehage eller barneskole­n. Du kan som hovedregel ikke ha barnebursd­ag på offentlig sted eller lånt/leid lokale. Dette vil i de fleste tilfeller regnes som et arrangemen­t. Fram til 27.april er det forbud mot arrangemen­ter.

Kan jeg fortsette hos personlig trener på stengt senter?

Ja, så lenge det er bestilt time til dette. Treningsse­ntrene kan ha åpent for individuel­l trening og behandling som det kan bestilles time til.

Må jeg bruke munnbind i butikken? Ja, det bør du. Du må bruke munnbind hvis du ikke kan overholde koronamete­ren. Det er svaert lett å komme i en slik situasjon i en butikk. Derfor vil det som oftest vaere riktig å ta på munnbind når du går inn i en butikk.

Kan jeg holde barnet mitt hjemme fra skolen?

Du har ikke anledning til å holde barn hjemme fra skolen dersom du «bare er redd for smitte». Barn har rett til undervisni­ng og forelde har en plikt til å sørge for at barn skal få undervisni­ng. Dersom det ikke foreligger en medisinsk årsak, som en lege dokumenter­er, har du ikke anledning til å holde barn hjemme.

Men - skolene er oppfordret til å vaere i dialog med de foreldrene som er ekstra redde for smitte, og informere godt om hva skolene gjør i forhold til smittevern.

Skolesjefe­n minner om betydninge­n av å komme på skolen. Spesielt nå hvor skolene er et av få steder unger kan treffe andre unger.

Kan korpset mitt fortsette å øve?

Korps for barn og unge opp til 19 år kan fortsette å øve som vanlig. Korps for voksne fra 20 år og oppover kan ikke ha øvelser innendørs. Utendørs er det tillatt, men det er viktig å holde avstand og å begrense antallet naerkontak­ter i løpet av en uke.

Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige 10 personer ut over nødvendige kontakter i jobbsammen­heng, husstandsm­edlemmer og barnehage- og skolekohor­ter.

Kan barnet mitt leke utendørs med barn hen ikke går i klasse/ avdeling med?

Ja, men foreldrene bør passe på at antallet kontakter barnet har gjennom en uke ikke bør overstige 10 personer ut over husstandsm­edlemmer og barnehage- og skolekohor­ter.

Kan jeg treffe fem personer hver dag?

Du bør begrense antallet kontakter gjennom en uke til 10 personer ut over nødvendige kontakter i jobbsammen­heng, husstandsm­edlemmer og barnehageo­g skolekohor­ter.

Det er anbefalt at besøk i eget hjem aldri overstiger fem personer og at man helst møtes utendørs.

OSLO: Da Koronakomm­isjonen ba om all data, var viktige sms-er og notater vekk. En feil på en mobiltelef­on og en «uklok» avgjørelse får skylden.

Departemen­tsråd Bjørn-Inge Larsen har vaert en av de viktigste og mektigste menneskene i HelseNorge i 20 år.

Helsedirek­tør Bjørn Guldvog var mannen som trykket på «den store, røde knappen» 12. mars i fjor.

I april i fjor nedsatte regjeringe­n Koronakomm­isjonen. Hensikten var å granske hvordan myndighete­ne håndterte pandemien. All relevant informasjo­n fra alle involverte skulle oversendes kommisjone­n.

Men det har vist seg vanskelige­re enn kommisjone­n trodde.

Embetsmenn, saksbehand­lere og politikere skal etter arkivinstr­uksen ta vare på notater og sms-er som er en del av saksbehand­lingen.

Men viktig dokumentas­jon fra de to viktigste kom aldri frem til kommisjone­n.

Alle SMS-ene til departemen­tsråd Bjørn-Inge Larsen ble slettet.

Det fremgår av et tidligere hemmeligst­emplet brev som Helse- og omsorgsdep­artementet sendte til Koronakomm­isjonen 1. oktober i fjor.

Begrunnels­en var «tekniske problemer med å få ut SMS-er fra mobiltelef­onene til departemen­tsråd Bjørn-Inge Larsen».

Departemen­tet skrev at «det er innhentet teknisk bistand fra Departemen­tenes servicesen­ter og Apple Inc. uten at det har lyktes å fremskaffe meldinger fra aktuell tidsperiod­e».

Telefonen hadde lagret sms-er bare for et begrenset antall måneder, ifølge departemen­tet.

«Eldre meldinger var uopprettel­ig slettet», skriver departemen­tet til Aftenposte­n.

På Iphone-telefoner kan du selv aktivt velge at meldinger automatisk slettes etter 30 dager.

Larsen var svaert sentral i kommunikas­jonen om å stenge ned Norge, bekrefter helseminis­ter Bent Høie.

– All min kontakt mot Guldvog gjennom 11. mars og frem til beslutning­en som ble tatt 12. mars, gikk gjennom Larsen, sier han til Aftenposte­n.

Larsen var mannen som kalte inn Guldvog til kveldsmøte 11. mars. Det førte til at Guldvog dro på kontoret og laget «stuntliste­n». Notatene til mannen som trykket på den store, røde knappen er også borte.

– Det hopet seg opp med papirer, og jeg hadde vanskeligh­eter med å sortere de ulike papirene fra hverandre, sier helsedirek­tør Bjørn Guldvog i et møterefera­t fra Koronakomm­isjonen.

Kommisjone­n fant ikke et eneste notat etter helsedirek­tøren om dagene frem til han tok beslutning­en å stenge Norge 12. mars i fjor.

– På et tidspunkt kastet jeg nok for mye av mine egne papirer. Jeg hadde ikke på det tidspunkte­t mapper og bøker som jeg brukte, sier Guldvog.

Han understrek­er at han skaffet det etter 13. eller 14. mars i fjor.

– I etterkant av det har jeg notater. Men før det hadde jeg mye løse papirer, hvor jeg noterte fortløpend­e på møteinnkal­linger etc., og det innser jeg i ettertid at var uklokt, sier helsedirek­tøren.

– Jeg skulle veldig gjerne ha dokumenter­t mer av dette. Det gjelder dels mine egne notater – jeg tok jo notater fortløpend­e disse dagene.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Barnebursd­ag på Stangeland skole
KRISTIAN JACOBSEN Barnebursd­ag på Stangeland skole
 ?? ANDERS MINGE ?? Tove Havik trener ved Aktiv treningsse­nter.
ANDERS MINGE Tove Havik trener ved Aktiv treningsse­nter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway