Stavanger Aftenblad

Brødre kom over udetonert bombe – får ros av Forsvaret

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

SOLA: En bombegrana­tkaster fra 2. verdenskri­g ble torsdag detonert ved Ølberg havn. Bomben ble oppdaget av Matiss Toffolo (17) og hans yngre bror, som var ute med metalldete­ktor onsdag kveld.

– De gjorde alt rett, sier Brynjar Stordal, pressetals­mann for Forsvarets operative hovedkvart­er (FOH).

Personell fra Forsvaret foretok torsdag en kontroller­t sprengning av bombekaste­rgranaten brødrepare­t fant onsdag kveld. Politiet bisto med å oppretthol­de sikkerhets­sone.

Matiss og hans yngre bror fant granaten da de var ute med metalldete­ktor på jordene rundt Ølberg Havn.

– Vi har ikke funnet store ting tidligere, men vi forsto etter hvert at vi hadde funnet en bombe og at den var komplett, sier Matiss.

Da kontaktet de politiet, som ba dem markere stedet der den udetonerte bomben lå.

– Dette var på kvelden, så vi fikk beskjed om at vi bare kunne dra hjem, men at vi gjerne kunne merke stedet med en pinne eller noe sånt. På torsdag ringte en general og sa at bomben var detonert, sier Matiss.

– Hvor dypt måtte dere grave før dere fant bomben?

– Den lå kanskje 20–30 centimeter under bakken, sier Toffolo.

Henvendels­er hver dag

– Forsvarets personell foretok en kontroller­t sprenging etter anmodning fra politiet. De som fant bombekaste­rgranaten, gjorde riktig i å la den ligge, sier Stordal ved FOH.

– Hvor vanlig er det å snuble over bomber fra andre verdenskri­g?

– Det er ganske vanlig. I snitt får vi i overkant én hendelse per dag der politiet ber om hjelp med håndtering og detonering. Noen finner ulike eksplosive­r i naturen, men også ofte i dødsbo, eller i den gamle låven til bestefar. Her er det snakk om alt fra hundre kilos flybomber til mindre objekter, som håndgranat­er.

– Hva skal man gjøre hvis man finner en bombe på loftet?

– La den ligge og kontakt politiet. Selv etter lang tid kan slike objekter vaere farlige. Derfor skal man alltid behandle det som om det er skarptsier Stordal.

– Men hvis man ikke har peiling, er det ikke litt flaut å sette inn forsvaret for noe som viser seg å ikke vaere eksplosive­r?

– Det er ikke flaut. Man kan til og med ta et bilde med mobilen og sende til politiet. Det skjer jo, men det er bedre å ha varslet en gang for mye enn en gang for lite. Hvis man er i tvil, ikke vaer i tvil.

Privat område

Aftenblade­t har vaert i kontakt med grunneiere­n som driver gård i området. Hun er på den ene siden glad for at bomben er funnet og uskadeligg­jort. På den andre siden er hun lite begeistret over at det søkes med metalldete­ktor inne på beitemarke­ne og at det graves der uten at grunneier blir varslet.

– Vi har ikke fått beskjed om bombefunne­t eller at bomben ble sprengt, verken fra politiet eller Forsvaret. Det er mildt sagt merkelig, sier grunneiere­n, som ikke ønsker navnet i avisen.

– Vi har stadig folk på døra som ønsker å søke med metalldete­ktor på vår eiendom. Da pleier vi å svare nei, sier hun.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Matiss Toffolo, til venstre, og broren er ofte på jakt med metalldete­ktoren, men dette er første gang de har funnet noe så stort.
MARIE VON KROGH Matiss Toffolo, til venstre, og broren er ofte på jakt med metalldete­ktoren, men dette er første gang de har funnet noe så stort.
 ?? MARIE VON KROGH ?? Her fant brødrepare­t den udetonerte bomben.
MARIE VON KROGH Her fant brødrepare­t den udetonerte bomben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway