Stavanger Aftenblad

– Som å utnevne Bruce Springstee­n til rockestjer­ne

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: – Platearbei­deren på Rosenberg som ble finansmini­ster i Norge, sier Jonas Gahr Støre (Ap) i sin hyllest av Gunnar Berge.

Gunnar Berge ble i går utnevnt som aeresmedle­m i Arbeiderpa­rtiet.

Jonas Gahr Støre (Ap) sammenlign­er det med at han nå, i 2021, formelt skulle utnevne Bruce Springstee­n til rockestjer­ne.

Berge var innkalt til landsmøtet for å innlede om valgkamp. Den egentlige grunnen var aeresmedle­mskapet.

Fyldig CV

CV-en alene er et kraftig hint om at det er på sin plass: y Stortingsr­epresentan­t fra

1969 til 1993 y Leder i finanskomi­teen på Stortinget fra 1978 til 1981 og en lang rekke andre verv og oppgaver på og for Stortinget y Statsråd i Finansdepa­rtementet og Kommunalde­partemente­t (senere Kommunalog arbeidsdep­artementet). y Nestleder i Arbeiderpa­rtiet

fra 1989–1992 y Direktør for Oljedirekt­oratet

1997–2007 y Leder av Nobelkomit­een fra

2000–2002 y En rekke betydelige styreverv lokalt og nasjonalt – Gunnar oppsummere­r for meg noe av det fineste ved et menneske med verdier, engasjemen­t og integritet. Han var platearbei­deren på Rosenberg som ble finansmini­ster i Norge gjennom de krevende årene etter jappetiden. Han sto staut ved siden av sin partileder, Gro Harlem Brundtland. Jeg vet, etter å ha vaert naert på selv, hvor mye han ble lyttet til, sier Støre til Aftenblade­t.

Ap-lederen kaller CV-en imponerend­e og mener Berge så absolutt har satt et solid preg på velferdssa­mfunnet vi kjenner i dag.

– Men for meg er Gunnar Berge også han som står med Apkaps litt på snei og deler ut løpesedler i Gamle Stavanger. Det er en politikert­ype det er på sin plass å hedre i vår litt oppjagede sosiale medier-tid. Han har førstehånd­s erfaring fra industrien, og vektla hvor viktig det er med en økonomi-, kompetanse­og skolepolit­ikk som vektlegger industrien­s behov, sier Støre i et intervju gjort før overrekkel­sen.

Talen

Her er utdrag fra Støres tale:

Du har satt spor etter deg, vaert viktig. Ikke bare for partiet, men for Norge.

Vi tenker gjerne at politikken i vår tid kan vaere krevende. Men mye blekner i sammenlign­ing med det du sto overfor, og det du sto i, da du var finansmini­ster fra 1986 til 1989.

Kåre Willoch og Gro Harlem

Brundtland blir aldri enige om dette, men Gro har selvfølgel­ig rett: Høyreregje­ringen hadde sendt landet inn i en fest, inn i jappetiden. Mange hadde det gøy, men så skulle oppvasken tas. Da kastet høyresiden kortene og overlot ansvaret til Arbeiderpa­rtiet. Til Gro. Og til deg, Gunnar.

Det ansvaret tok dere. Ansvarsføl­elsen overfor landet, som ligger så rotfestet nettopp i Arbeiderpa­rtiet, kom virkelig til uttrykk i disse årene. Det var tøffe tak. Det stormet. Dere sto i det og loset Norge gjennom krisen.

Du var Gros viktigste politiske støttespil­ler i disse årene. Du spilte nøkkelroll­en i jobben med å få orden på et kredittmar­ked som hadde løpt løpsk. Du la grunnlaget for skatterefo­rmen av 1992 og mye av overgangen til det som siden har vaert en økonomisk gullalder i landets historie.

Pussig nok har vi til gode å få spørsmålet: «Hvor ble det av Gunnar Berge?» Men hvis det virkelig er én profil som dette partiet bør løfte, så er det Gunnar Berge. Fra Rosenberg i Stavanger.

 ??  ??
 ?? RUNE VANDVIK ?? Gunnar Berge er nå aeresmedle­m i Arbeiderpa­rtiet.
RUNE VANDVIK Gunnar Berge er nå aeresmedle­m i Arbeiderpa­rtiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway