Stavanger Aftenblad

– I løpet av seks dager, var jeg fire ganger på operasjons­bordet

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Hadia Tajik fortalte Ap-landsmøtet om den dramatiske fødselen og hvilket Norge hun ønsker at datteren skal vokse opp i.

Arbeiderpa­rtiets nestleder fikk datteren Sofia i januar.

– Ungen min kom til verden gjennom et planlagt keisersnit­t. Men etter noen dager gikk noe galt og jeg fikk blødninger som sprengte seg gjennom såret. I løpet av seks dager, var jeg fire ganger på operasjons­bordet.

Rett før narkosen tok meg den fjerde og siste gangen, så tenkte jeg én ting: Jeg tror jeg har brukt opp skattepeng­ene mine allerede, sa Tajik i sin landsmøtet­ale fredag.

Hun viste fram et bilde tatt etter den siste operasjone­n, da «jeg endelig fikk holde Sofia igjen.»

– Det er slike erfaringer, små og store, som former bevegelsen vår.

Det er helt vanlige liv fra hele landet. Der unger skal hentes og bringes, der lån og regninger skal betales, og der hva tid ferja går, bestemmer hvilke jobber du kan ha.

Det er denne forankring­en, den hverdagsli­ge, som kan sørge for at verdidebat­tene våre ikke blir teoretiske øvelser, sa Tajik.

Datteren ble den røde tråden i talen:

– Jeg har gledet meg ekstra mye til å treffe dere i år. Fordi i januar fikk jeg en datter og hadde tenkt at hun skulle få vaere med og bli kjent med dere. Sånn har det jo ikke blitt, innledet Tajik.

– Helt nye bekymringe­r

– Livet mitt har jo fått helt nye bekymringe­r: Spiser jenta mi nok? Har hun det fint? Hun virker veldig sosial, og nå som det er mye nedstengt under koronaen tenker jeg en del på at jeg håper hun får venner. Hun hadde elsket å treffe alle dere. Foreløpig har hun bare to venner, det er babyen i speilet og babyen på bleiepakka, sa hun. Talen ble avsluttet slik:

– Små forskjelle­r. Sterke fellesskap. Solidarite­t på tvers av generasjon og klasse. Det er det Norge jeg vil at datteren min skal vokse opp i. Det er det partiet jeg vil vaere en del av. Det er de kampene vi tar og må fortsette å ta for å skape mer frihet til stadig flere, sa hun.

Tajik var også innom sin rogalandsb­akgrunn:

– Den første jobben min var ubetalt. Det var å hjelpe foreldrene mine i butikken i Bjørheimsb­ygd, da jeg var ganske liten. Jeg hjalp til med å prise varer. Alle som har prøvd en sånn gammeldags prisemaski­n vet at det gir mye glede. Gjennom arbeid er vi til nytte for hverandre. Vi kan oppleve mestring. Få gode kolleger. Så arbeid er bra for den enkelte ved at det gir inntekt og personlig utvikling.

Men det er også bra for samfunnet fordi vi da skaper verdier som vi kan dele på en rettferdig måte, sa Tajik.

Knallharde angrep på Høyre Hun viste også til bilder av køer utenfor Fattighuse­t i Oslo.

– Når statsminis­teren fra Høyre får spørsmål om hva hun tenker om at folk ikke har råd til mat, og hun svarer «hadde de egentlig råd til det før», så er det ikke bare ansvarsfra­skrivelse. Det er ideologi, sa Tajik og langet ut mot Høyre:

– Gjennom hele sin historie har Høyre vaert tilskuere til store, sosiale reformer. De har sett på at venstresid­a har drevet frem åttetimers arbeidsdag, skattefina­nsierte trygder, Lånekassen, Husbanken, rett til videregåen­de opplaering – og noen ganger har de i siste minutt stemt for de også. Men de har aldri vaert gasspedale­n for å få til endring. De har vaert bremseklos­sene, sa Tajik.

Hun gir stryk til regjeringe­ns koronahånd­tering og viser til at Ap-forslag om begrensnin­ger for utbytter, lederlønni­nger og bonuser for mottak av krisepenge­r.

– Høyreparti­ene stemte mot. Det Høyre gjør da er å sosialiser­e tap og privatiser­e gevinst. Da tar de penger rett fra oljefondet og gir direkte pengegaver til folk som har mye penger fra før av. Men fellesskap­ets penger skal ikke gå til personlig berikelse, det skal gå til fellesskap­et, sa Tajik.

Nestledere­n la til grunn at forskjelle­ne mellom folk har blitt større gjennom åtte år med Erna Solberg som statsminis­ter.

– Det ført til at det nå er over hundre tusen fattige unger i Norge, samtidig som de rikeste har fått flere milliarder kroner i skattekutt. Høyresida snakker om koronakris­en og de menneskeli­ge konsekvens­ene som en dugnad som vi alle er en del av. Men jeg har aldri hørt om en dugnad der noen tjener seg styggrike på store utbytter, mens andre går sultne til sengs. Jeg har aldri hørt om en dugnad der aksjeeiere får store skattekutt, mens arbeidsfol­k ikke vet om de har jobb. Det er ikke dugnad. Det er bare mer ulikhet, sa Tajik.

Høyre slår tilbake

Margret Hagerup (H), i arbeidsog sosialkomi­teen på Stortinget.

– Tajiks skremmebil­der treffer rett og slett ikke. På den ene siden sier hun at forskjelle­ne i Norge har økt på grunn av vår politikk, noe som er feil, på den andre siden vil hun videreføre nesten alle skattelett­elsene vi har gitt. Det blir hult.

– Tajik lurer ingen med skremmebil­der om regjeringe­n og Høyres historie som ingen kjenner seg i igjen. Erna har ledet Norge trygt gjennom både oljeprisfa­ll og flyktningk­rise. Nå er vår prioriteri­ng å håndtere koronakris­en, ved å slå ned smitten og skape trygge jobber. Vi er blant landet i verden med de minst inngripend­e tiltakene, lavest smittetall og norsk økonomi er solid tross pandemien. Det betyr ikke at vi er fornøyde, eller at vi ikke skal laere, men Erna Solberg styrer tross alt skuta trygt i vanskelig farvann.

 ?? TERJE PEDERSEN/NTB ?? Hadia Tajik avbildet da hun holdt tale til Ap-landsmøtet i går.
TERJE PEDERSEN/NTB Hadia Tajik avbildet da hun holdt tale til Ap-landsmøtet i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway