Stavanger Aftenblad

– Kommer 130 utsalg til i Norge

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@ aftenblade­t.no

STAVANGER: For

14 år siden solgte de halvparten av Pizzabaker­en for 90 millioner kroner. Nå kjøper Jan Henrik Jelsa og William Gulliksen tilbake de samme aksjene for over 500 millioner kroner.

Aftenblade­t/E24 kjenner til at Pizzabaker­en er verdsatt til godt over én milliard kroner, mens selskapet i 2007 ble priset til 180 millioner kroner.

– Sett nå i ettertid er det lett å si at vi ikke skulle ha solgt i 2007, men den gangen var det helt korrekt av oss å ta en gevinst. Vi sikret oss litt økonomisk, samtidig som vi fikk muligheten til å vaere med på eventyret videre. Og nå mener vi bestemt at vi har gjort en klok investerin­g med å kjøpe aksjene tilbake.

– Hvorfor?

– Fordi Pizzabaker­en fortsatt har et stort potensial til ytterliger­e vekst i Norge. Vi mener det er rom for opp mot 320 utsalg totalt i landet. Det betyr at vi ser for oss å etablere ytterliger­e 120–130 steder.

– Men er ikke snart markedet mettet?

– I 18 år har jeg ventet på at smellen skal komme, men det bare fortsetter oppover. Mange har prøvd å utkonkurre­re oss og ta knekken på oss, men ingen har klart det. Eventyret bare fortsetter, sier Jan Henrik Jelsa og William Gulliksen til Aftenblade­t/E24.

Uenighet

De to pizzagründ­erne smiler. Endelig har de fått kontrollen over selskapet igjen. Fullt og helt. Nå skal duoen styre selskapet i den retningen de ønsker - uten de tre andre som var med på eiersiden fram til bare noen få dager siden; Rolf Smedvig Hodne, Arne Incoronato og Arild Ask Bringeland.

– Men slik har det egentlig alltid vaert. Det er William og jeg som har hatt ansvaret for den daglige driften, mens de tre andre var passive og mer finansiell­e eiere, sier Jelsa.

– Og så ble det uenighet om veien videre?

– De tre andre satt med en eierpost på 62,5 prosent og ville selge. For oss var det annerledes. William har drevet med pizza i 29 år, mens jeg har holdt på i 18 år. Pizzabaker­en er babyen vår, og vi ville i utgangspun­ktet ikke gi den bort - og i hvert fall ikke til noen som vi ikke visste kom til å ta vare på den slik vi ønsket.

– Føles rett

– Så da ble det satt i gang en salgsprose­ss som strandet på oppløpssid­en like før jul i fjor?

– Det stemmer. Vi ble enige om å sondere markedet med tanke på å selge. Da det ikke gikk veien, sjekket vi to muligheten­e for å kjøpe ut de andre. Nå er jeg veldig glad for at det ble utfallet av denne prosessen.

– Selv om det er mye penger dere må ut med?

– Ja. Det er mye penger. Men det føles likevel veldig rett. Våre to familier er sterkt knyttet til Pizzabaker­en. Så for oss er dette mer enn bare business. I tillegg har vi samarbeids­partnere, franchiset­akere og ansatte å tenke på. Det er ingen hemmelighe­t at de følte på en viss utrygghet når det ble snakk om et salg. Man vet hva man har, men ikke hva man får, sier Jelsa og Gulliksen.

Som raskt legger til:

– Vi har absolutt ingen intensjone­r om å snu oss rundt og selge videre. Vi har kjøpt for å drive.

Skal vokse

For nå er det bare én ting som gjelder for duoen Jelsa og Gulliksen: Vekst.

– Vi er allerede størst i Norden og desidert størst i Norge. Ja, faktisk er vi dobbelt så store som våre to største konkurrent­er, Peppes og Dominos, til sammen. Men vi har helt klart ambisjoner om å vokse ytterliger­e. Vi ser for oss en takt hvor vi etablerer mellom 15 og 20 nye utsalgsste­der hvert år, sier Jelsa og Gulliksen, som daglig får henvendels­er fra folk som ønsker å starte opp sin egen restaurant gjennom franchise-systemet til Pizzabaker­en.

– Vi er heldige som er i den situasjone­n. I bunn og grunn er det jo franchiset­akerne som skal ha mye av aeren for suksessen vår. Uten de hadde vi ikke klart å levere slik vi gjør hver dag.

– Er det slik at alle franchiset­akerne tjener penger?

– De aller fleste gjør det. Du skal gjøre ganske mye galt for at du ikke skal tjene penger når du kommer inn et såpass etablert system som vårt. I snitt har franchiset­akerne 8–10 prosent på bunnlinjen hvert år.

Slutt i Spania og Kina

Men koronapand­emien har også gitt noen utfordring­er - spesielt når det gjelder utenlandss­atsingen. Både i Spania og Kina har franchiset­akerne nå valgt å stenge dørene for godt, mens restaurant­ene i Irland og USA kjemper på videre.

– Etablering­en i Irland og USA skjedde rett i forkant av pandemien - altså på det verst tenkelige tidspunkte­t. Nå håper vi bare at de klarer å holde ut til vi er tilbake til normalen.

Per i dag står dermed kjeden igjen med 18 restaurant­er i Sve

Vi er allerede størst i Norden og desidert størst i Norge. Ja, faktisk er vi dobbelt så store som våre to største konkurrent­er, Peppes og Dominos, til sammen. Men vi har helt klart ambisjoner om å vokse ytterliger­e. Vi ser for oss en takt hvor vi etablerer mellom 15 og 20 nye utsalgsste­der hvert år.

Jan Henrik Jelsa og William Gulliksen

rige, én i Nashville i USA, én i Irland og én i Nord-Irland.

– Sverige begynner å bli et viktig marked for oss. Der har vi nå fått skikkelig fotfeste og vi ser for oss ytterliger­e vekst der. I tillegg er vi på forsøkssta­diet i flere land.

Hvordan dette utvikler seg når vi kommer tilbake til normalen, blir spennende å se.

Pizzabaker­en solgte pizza for til sammen 1,3 milliarder kroner i 2020. Det er 100 millioner kroner mer enn året før. Til sammen har kjeden over 200 utsalgsste­der, og er primaert franchised­revet.

Vi snakker altså om et pizzaevent­yr av de sjeldne.

– Jeg husker fortsatt da vi åpnet det første utsalget på Klepp for snart 18 år siden. Vi kjørte et åpningstil­bud med 99 kroner for pizza og brus. Folk gikk mann av huse, og det ble lange køer og trafikkaos. Folk ringte til politiet for å høre om det hadde skjedd en ulykke siden trafikken sto bom stille, sier William Gulliksen og ler.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway