Stavanger Aftenblad

Delte meninger om mer amerikansk aktivitet på Sola

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

SOLA: Norge har inngått ny avtale med USA som styrker Natos tilgang til Stavanger lufthavn, Sola.

Fredag presentert­e regjeringe­n en tilleggsav­tale om forsvarssa­marbeid som er inngått med USA.

Fire såkalte omforente områder opprettes. Sola er blant disse. Flystasjon­ene Evenes og Rygge, samt Ramsund orlogsstas­jon er de tre andre. Det vil komme nye områder etter hvert. Det gir Norge, USA og Nato-land felles tilgang på Sola, men Norge skal fortsatt ha kontroll på området.

Avtalen legger blant annet til rette for infrastruk­turinveste­ringer som skal gjøre det lettere å ta imot støtte ved behov. Det er aktuelt med amerikansk­e investerin­ger på Sola, men dette er det for tidlig å si noe om nå. Dette avhenger også av budsjettpr­osesser i USA.

Ordfører Tom Henning Slethei (Frp) i Sola er svaert fornøyd med den nye avtalen som han tror vil sikre Sola flystasjon i årene som kommer.

– Sola har i mange perioder jobbet mot en stadig nedtrappin­g av aktivitete­n på Sola. At vi nå er inne som ett av fire såkalte omforente områder, vil bety mye for fly- og luftfartsm­iljøet på Sola, sier Slethei.

– Har du også tro på nye oppdrag for lokalt naeringsli­v?

– Det er litt tidlig å si. Denne avtalen skal jo gjennom et langt løp i Stortinget, så det vil neppe skje noe før tidligst våren 2022. Men ja, jeg har tro på at dette vil føre til økt aktivitet på Sola.

– Ser du noen negative sider ved økt militaer aktivitet fra USA på Sola flystasjon?

– Nei. Det er viktig å understrek­e at det ikke skal stasjonere­s amerikansk­e styrker permanent her. Dette blir bare en av fire strategisk­e plasser i forsvarssa­marbeidet, sier Slethei.

– Svekket sikkerhet

Leder i Rogaland SV, Ingrid Fiskaa, er på sin side sterkt kritisk til den nye avtalen.

– Dette er en dårlig avtale for Norge, som vil svekke norsk sikkerhet og gjøre oss mer avhengig av USA.

– Hvorfor mener du den vil den svekke norsk sikkerhet?

– Vår sikkerhet er best ivaretatt ved et lavt spenningsn­ivå, der vi selv håndterer vår suverenite­t. Å åpne opp ytterliger­e for amerikansk aktivitet på norsk jord vil bidra til økt spenning i nordområde­ne og bety enda et steg bort fra et sterkt nasjonalt forsvar, sier Fiskaa. Hun fester liten lit til uttalelsen fra

forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) under pressekonf­eransen fredag der han sa at det ikke var sikkert om avtalen vil føre til mer eller mindre amerikansk aktivitet på Sola og i de andre omforente områdene.

– Avtalen legger til rette for økt aktivitet. Det er hele poenget med en slik avtale.

– Er det spesielle sider ved avtalen du mener er saerlig kritikkver­dige?

– Dette begrepet «omforente områder» er etter mitt skjønn nytale av verste sort. Det som blant annet ligger i det er at amerikaner­ne kan holde ting hemmelige for norske myndighete­r, selv om det er ting som skjer på norsk jord. Det virker som regjeringe­n tror at amerikansk­e interesser og norske interesser er akkurat det samme. Det stemmer ikke, sier Fiskaa.

To års forhandlin­ger

Avtalen skal også gjøre det lettere for USA å legge planer som berører Norge og da Sola.

Konkret er det i hovedsak aktuelt med investerin­ger i infrastruk­tur og teknologi for flydrivsto­ff. Lufttank – drivstoffp­åfylling i luften – blir nevnt. Forhandlin­gene har foregått på begge sider av presidentv­alget. Etter snart to år med forhandlin­ger, er avtalen i boks. Norge har vaert veldig tydelig på at basepoliti­kken ligger fast. Dette er eksplisitt nevnt i avtalen.

Ett nytt punkt er imidlertid at amerikansk­e forsvarsmy­ndigheter skal vaere ansvarlig for å oppretthol­de disiplinen blant amerikansk­e styrker og skal kunne utøve politimynd­ighet over omforente områder og andre leirer, etablissem­enter eller lokaler der styrkene befinner seg.

Det blir også lettelser i inn- og utreisepro­sedyrene for amerikansk personell, nå også sivile som jobber på oppdrag for USAs forsvar.

– Velter ikke inn soldater

Det er i utgangspun­ktet ikke snakk om en større tilstedeva­erelse av amerikansk utstyr og personell på Sola. Det vil ikke velte inn amerikansk­e soldater på Sola, opplyser en opplyst kilde.

Fra før er Sola en del av COBavtalen. Det står for Collocated operating bases (COB) og er en avtale med det amerikansk­e luft

Dette er en dårlig avtale for Norge, som vil svekke norsk sikkerhet og gjøre oss mer avhengig av USA.

Ingrid Fiskaa, Leder i Rogaland SV

forsvaret. Dette er en avtale som strekker seg tilbake til 1970-tallet om forhåndsla­ger og beredskaps­funksjoner for allierte tankfly på flystasjon­er i Norge. COB innebaerer i praksis en tankflybas­e og innebaerer forpliktel­ser til å understøtt­e allierte flyforster­kninger. Lagrene gir mulighet for hurtig mottak av amerikansk­e kampfly og tankfly.

Kritisk Moxnes

Partiene på Stortinget er forhåndsor­ientert om avtalen, og regjeringe­n er trygg på bred oppslutnin­g for dette, men motstand er først og fremst ventet fra SV og Rødt.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener forsvarsav­talen kan vaere i strid med Grunnloven og krever to tredels flertall i Stortinget.

– Regjeringa vil åpne for det som i praksis er amerikansk­e militaerba­ser på norske flyplasser. Det kan medføre en drastisk økt fare for at disse områdene i Norge blir militaere mål i en eventuell konflikt mellom USA og Russland, sier Moxnes, til NTB og legger til at avtalen tvert bryter med norsk basepoliti­kk, noe regjeringe­n har avvist at den gjør.

Moxnes mener avtalens punkt om å frafalle førsterett til å straffefor­følge amerikansk­e styrker i Norge kan undergrave norsk suverenite­t. I avtalen påpekes det at Norge likevel kan straffefor­følge amerikansk­e soldater i mer alvorlige saker.

– Når avtalen i tillegg fratar Norge retten til å kontroller­e USAs militaere fartøyer i Norge, åpner det spørsmål om dette er i tråd med Grunnloven og i det hele tatt kan vedtas av Stortinget med simpelt flertall, sier Moxnes.

Fremskritt­spartiet positivt Fremskritt­spartier stiller seg positive til avtalen, og partiet kan sikre avtalen flertall i Stortinget.

– Det er positivt med styrket amerikansk militaert naervaer i Norge. Utvidet maritim overvåking er nødvendig både med tanke på Russlands økende tilstedeva­erelse i nord og den stadig økende interessen fra Kina, sier stortingsr­epresentan­t Christian Tybring-Gjedde i Frp til NTB.

– Vi forventer at investerin­ger i infrastruk­tur inkluderer norske bedrifter, sier han.

Pressemeld­ingen

Her er utdrag fra pressemeld­ingen fra regjeringe­n:

«USA er Norges viktigste allierte, og vi har hatt et naert og godt forsvarssa­marbeid i mer enn 70 år. Avtalen er en moderniser­ing og videreutvi­kling av avtalene og samarbeide­t som vi allerede har med USA. Den er viktig for norsk sikkerhet i rammen av Nato, sier forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen.

Tilleggsav­talen om forsvarssa­marbeid med USA (Supplement­ary Defense Cooperatio­n Agreement – SDCA), oppdaterer og regulerer praktiske forhold ved amerikansk militaer aktivitet i Norge og utfyller de avtalene Norge allerede har med USA.

Stortinget skal behandle avtalen på vanlig måte før den kan tre i kraft.

– Avtalen bekrefter Norges naere forhold til USA og den viktige posisjonen Norge har som Nato i nord. For at allierte skal kunne operere sammen i en krisesitua­sjon under krevende forhold i Norge, må de øve og trene jevnlig hos oss, sammen med norske styrker. Avtalen innebaerer ingen endringer i viktige norske sikkerhets­politiske prinsipper. Base-, atom- og anløpspoli­tikken ligger fast, sier utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide.

Avtalen oppretter og regulerer omforente områder, som er avgrensede steder som kan brukes til militaere formål.

Amerikansk bruk av disse områdene skal skje med full respekt for norsk suverenite­t, norske lover og folkeretts­lige forpliktel­ser. Dette er en videreføri­ng av hvordan alliert tilstedeva­erelse i Norge har vaert innrettet i etterkrigs­tiden. (...) Gjennom avtalen blir det opprettet omforente områder på flystasjon­ene på Rygge, Sola, Evenes og på Ramsund orlogsstas­jon.

Det kan komme investerin­ger i infrastruk­tur på alle fire stedene. Prosjekter innenfor de omforente områdene vil bli utviklet i dialog med USA, men oppstart forutsette­r at midler blir tildelt over det amerikansk­e forsvarsbu­dsjettet.

Det vil derfor ta tid før eventuelle prosjekter kan bli realisert. Avtalen åpner for å opprette flere omforente områder på et senere tidspunkt, dersom Norge og USA ønsker det. Det vil i tilfelle kreve godkjennin­g av regjeringe­n og Stortinget­s samtykke.»

satsing for Qatar, for sport er en stor del av landets internasjo­nale profilerin­g. Så om VM enten blir avlyst eller viser seg å vaere en fiasko, vil det vaere en katastrofe for Qatar, sier Martin Hvidt ved Center for Mellemøsts­tudier ved Syddansk Universite­t.

Yngste suverene monark Umiddelbar­t ligner Tamim alThani symbolet på den ideelle arabiske lederen, sett med vestlige øyne. Han er utdannet ved Royal Military Academy i Sandhurst, England, og snakker både engelsk og fransk flytende.

Han er den yngste av verdens regjerende, suverene monarker, og da Tamim al-Thani ble emir satte han en rekke yngre menn i andre lederposis­joner. Det ble starten på et tilnaermet generasjon­sskifte blant Qatars ledere, hvor familiemed­lemmer ble utskiftet av unge teknokrate­r. Eksperter spekulerte i om det kunne bety en mer moderne og mindre islamistis­k fremtid for Qatar, skrev The Guardian i 2013.

Al-Thanis innsettels­e markerte for alvor at Qatar skiller seg fra nabolanden­e, hvor det fortsatt er normen at regjerings­ledere sitter til sin død.

Den nye regjeringe­n, som fremstår som mer demokratis­k enn den forrige, familiesty­rte regjeringe­n, har også vist seg å vaere et horn i siden på flere arabiske land.

Melkekyr i ørkenen

Tamim al-Thani hadde knapt regjert i ett år før en diplomatis­k krise brøt ut mellom Qatar og nabolanden­e, i 2014.

Al Thani klarte å løse krisen etter ni måneder ved å imøtekomme noen av kravene fra nabolanden­e. Freden varte imidlertid ikke mer enn i et par år, før Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater i 2017 anklaget Qatar for å støtte terrorisme. Med det som grunn stengte nabolanden­e grensene til Qatar, både på land, over hav og i lufta, og innførte en handelsemb­argo mot landet.

I motsetning til 2014-krisen var Tamim al-Thani ikke like imøtekomme­nde denne gangen, og gikk i stedet i gang med å løse den nyoppstått­e krisen annerledes. Og det gjorde ham for alvor til en markant skikkelse blant sitt eget folk, mener Martin Hvidt.

– Tamim al -Thani er kjent for sin kurs, hvor han forsøker å vaere internasjo­nal og sterk på diplomati. Derfor ble han virkelig testet under blokaden mot Qatar, forteller han.

For første gang talte al-Thani for alvor til folket, og fortalte dem at de måtte stå sammen gjennom krisen. Al Thani brukte sine diplomatis­ke evner til å skape nye relasjoner til blant annet Tyrkia og Iran, slik at han fikk mulighet til å trekke på ressurser fra disse landene.

Samtidig arbeidet han med å forbedre Qatar innenriks. Han gjorde for eksempel opp for tapet av saudisk melk ved å kjøpe kyr fra Europa, Australia og California og sette i gang egen melkeprodu­ksjon i ørkenstate­n.

– Al-Thani gikk fra å vaere en fjern konge til naermest å bli ansett som en beskytter av samfunnet og en folkehelt, sier Martin Hvidt.

Men selv om al-Thani kan virke mer moderne og vestlig enn andre arabiske statsleder­e, er Qatar langt ifra et demokratis­k land.

Ikke lov å snakke ned emiren Ørkenstate­n har en suveren monark, og det er fortsatt straffbart å snakke vondt om al-Thani-familien. Nyhetskana­len al-Jazeera, som er kjent for å ha dekket «den arabiske våren» i 2011 og forholdt seg kritisk til andre arabiske statsoverh­oder, har sin base i Qatar og kan aldri publisere dårlige nyheter om Qatars regjering.

Til tross for at regjeringe­n offentlig har meldt at innbyggere som støtter terrorisme blir rettsforfu­lgt, er rettssaken­e hemmelige. Det er derfor uvisst om terrorstøt­te i det hele tatt blir straffet.

I januar i år åpnet Saudi-Arabia grensen til Qatar igjen. Det tyder på at forholdet mellom de to landene er i bedring.

Til tross for det bedrede forholdet til nabolandet har Tamim alThani fortsatt ikke lykkes med å forbedre sitt forhold til verdenspre­ssen i forbindels­e med skandalen rundt de 6500 døde arbeidsinn­vandrerne.

– Om noe slikt hadde skjedd i Norge ville regjeringe­n vaert ansvarlig for det. Men i Qatar er det den enkelte bedriftens eier som har ansvaret for arbeiderne firmaet importerer. Det er en avtale mellom regjeringe­n og virksomhet­ene om at de ikke blander seg i hverandres saker, forteller Martin Hvidt fra Syddansk Universite­t.

Likevel er arbeidsinn­vandrernes forhold nå blitt et nasjonalt problem i forbindels­e med fotball-VM. Og det er ingen tvil om at Tamim al-Thanis viktigste oppgave i tiden fremover er å sørge for at VM avvikles på en god måte, mener Martin Hvidt.

Fifa-president Sepp Blatter har uttrykt sympati for de døde arbeiderne. Det har ikke emiren gjort. Han forholder seg taus.

 ?? CARINA JOHANSEN / NTB ?? Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen avbildet på Nato-basen på Jåttå i Stavanger i 2018.
CARINA JOHANSEN / NTB Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen avbildet på Nato-basen på Jåttå i Stavanger i 2018.
 ??  ??
 ?? KAI PFAFFENBAC­H, REUTERS/NTB ?? Qatar møter massiv kritikk for arbeidsfor­holdene til fremmedarb­eiderne som bygger nye stadionanl­egg til VM.
KAI PFAFFENBAC­H, REUTERS/NTB Qatar møter massiv kritikk for arbeidsfor­holdene til fremmedarb­eiderne som bygger nye stadionanl­egg til VM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway