Stavanger Aftenblad

Ballen er rundere enn emiren tror

- Malene Jensen Aftenblade­t/Politiken

QATAR: Boikottbev­egelsen mot VM setter overhodet for verdens rikeste land i en krise han ikke kan kjøpe seg ut av.

Han var ikke det umiddelbar­e førstevalg­et. Heller ikke andrevalge­t.

Likevel var det Tamim bin Hamad al-Thani, emirens fjerde sønn, som i 2003 ble valgt til å etterfølge sin far, Hamad, som øverste overhode for Qatar.

Det var Hamad al-Thani selv som insisterte på at Tamim skulle overta, ettersom han var barn av favorittko­na, hans andre kone Mozah al-Missned. Han mente at Tamims storebror, Jassim, var for glad i makt, og tvang ham derfor til å overgi tittelen som kronprins til den da 23 år gamle Tamim.

Og det var kanskje ikke noe dårlig valg. Tamim al-Thani har klart seg bra etter at hans far trakk seg tilbake i 2013. Han har vist standhafti­ghet ved å stå imot et økende press fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, og har vist sine diplomatis­ke evner ved å kutte i landets finansiell­e støtte til ekstremist­iske militser i Syria og islamistis­ke grupper i Libya – alt i håp om å få et bedre forhold til USA.

Likevel har emiren havnet i en ny krise. Den startet da han som kronprins i 2009 var en av de ledende stemmene i debatten om hvor fotball-VM skulle holdes i 2022. Med emirens hjelp vant Qatar.

Det var imidlertid ikke nyheten om at VM for første gang skulle avvikles i et arabisk land, eller at Qatar er det minste landet i verden til å avholde arrangemen­tet, som den gang prydet avisforsid­ene. Tvert imot var det rykter om bestikkels­er og korrupsjon av Fifa-komiteen. Rykter som fortsatt granskes av komiteen.

Nå, tolv år senere og bare ett år før idrettsfes­ten begynner, er det en annen skandalesa­k som rammer Qatar og Tamim al-Thani: 6500 arbeidsinn­vandrere mistet livet i perioden 2009–2021 under de massive byggeprosj­ektene Qatar har satt i gang for å forberede VM. Skandalen får fotballklu­bb etter fotballklu­bb til å protestere mot at VM skal avholdes i emiratet.

Som overhode for verdens rikeste land står Tamim al-Thani for en gangs skyld i en krise han ikke kan kjøpe seg ut av.

– VM er en stor internasjo­nal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway