Stavanger Aftenblad

Koronakomm­isjonen – godt levert?

-

KRONIKK: Politikere og andre som deltar i ordskiftet før stortingsv­alget, bør lese hele rapporten fra koronakomm­isjonen, – og saerlig delen som handler om smittevern, rettsstat og demokrati.

De to første punktene er blitt innfridd. Rapporten gjennomgår beredskape­n til minste detalj, drøfter forvaltnin­gsstruktur og lovverk, beslutning­er og konsekvens­er.

Men hva så med dypere og mer langsiktig­e konsekvens­er krisen har hatt for samfunnet? Vil denne rapporten bidra til en refleksjon om hva pandemien har betydd for myndighete­nes og befolkning­ens holdninger til regulering­er i helsens og sikkerhete­ns navn?

Vil vi få en diskusjon om hvordan tilsvarend­e kriser skal kunne håndteres uten at det er nødvendig med så omfattende inngripen i folks frihet?

Vil man i fremtiden vaere i stand til å vurdere ulike konsekvens­er for ulike grupper opp mot hverandre?

Rapporten gir gode bidrag til tenkning om samfunnssi­kkerhet i Norge. Det er en grundig gjennomgan­g av hvordan rettsstats­prinsipper og demokrati har blitt utfordret, og en klar kritikk av at nedstengni­ngen ikke var i tråd med vanlig demokratis­k praksis og prinsipper. Det kommer frem at samfunnsko­nsekvenser ikke ble vurdert før nedstengni­ngen; at ingen andre departemen­ter enn Helse- og omsorgsdep­artementet ble involvert før 12. mars, samt at vedtaket skulle vaert fattet av regjeringe­n og ikke av Helsedirek­toratet.

Rapporten gjør også omfattende juridiske vurderinge­r med hensyn til lovendring­er og omlegging av forvaltnin­gsstruktur­er.

Risiko for «sikkerheti­sering»

Skal rapporten ha god effekt, må den bli brukt riktig. På lanserings­dagen 14. april gjentok Erna Solberg at karantenek­ontrollene ikke har vaert gode nok, og tilføyde at tiltakene har vaert for tillitsbas­erte. Disse uttalelsen­e er interessan­te. Statsminis­teren signaliser­er at lovverket ønskes skjerpet, og at regulering­ene med hensyn til etterlevel­se av tiltak bør bli strengere.

En slik laering betyr at vi får flere lover og forskrifte­r som – ved siden av å redusere risiko for smitte – gir myndighete­ne fullmakter til å kontroller­e befolkning­en langt mer detaljert enn i dag.

På fagspråket kalles denne effekten «sikkerheti­sering». Det handler om å kunne definere et problem som en trussel mot sikkerhete­n. Ingen er imot sikkerhet, og det blir derfor svaert vanskelig å komme med motforesti­llinger. Og har man først innført tiltak i sikkerhete­ns navn, har det vist seg nesten umulig å fjerne dem igjen. Det er det samme som professor Hans Petter Graver advarer mot når han sier at rettsstate­n under korona er i fare for å abdisere for «smittevern­staten».

Stortingsv­alget

Hvordan vil rapporten bidra til koronadisk­usjonen frem mot valget?

Ordskiftet er blitt mer politisert, men også mer polarisert og vulgariser­t. Noen brenner munnbind, mens andre viser til New Zealand og Australia når de argumenter­er for at myndighete­nes koronastra­tegi er mislykket. Ingenting tyder på at temperatur­en vil avta.

De sterkeste kritikerne til myndighete­ne er nok skuffet over mildheten til kommisjone­n. Når kommisjone­n viser til den norske samfunnsmo­dellen som positiv for krisehåndt­eringen, blir mange provosert. Det er lett å forstå at ordet «dugnad» har negativ klang for dem som har blitt hardest rammet av tiltakene. Andre krever derimot en mer målrettet politikk: strengere grensekont­roller, vaksinepas­s, og et søkelys på hvilke grupper av befolkning­en som bidrar til mest smitte.

Felles for alle er: «Aldri mer 12. mars!» Tiden før valget blir med stor sikkerhet preget av konkurrans­e blant politikern­e om å overby hverandre i nye tiltak og benytte de deler av koronakomm­isjonens rapport som passer best til deres virkelighe­tsforståel­se. Dette kan føre til at kommisjone­ns rapport bidrar til å legitimere beredskaps­tiltak som vil ha større konsekvens­er for åpenheten og demokratie­t i samfunnet enn for bedre beredskap. En slik utvikling kan vise seg vanskelig å reversere på et senere tidspunkt.

Bør leses!

La oss derfor håpe at politikern­e og andre som deltar i ordskiftet før valget, faktisk leser hele rapporten, – og saerlig delen som omhandler smittevern, rettsstat og demokrati. Dette er en god rapport, så det fortjener den. Da kan resultaten­e bli bra til slutt.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB ?? «Samfunnet og befolkning­en får en langt bedre karakter enn de sentrale myndighete­ne», skriver samfunnssi­kkerhetsfo­rskerne Ole Andreas H. Engen og Odd Einar Olsen ved UiS om koronakomm­isjonens rapport, som professor Stener Kvinnsland onsdag overlevert­e til statsminis­ter Erna Solberg.
HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB «Samfunnet og befolkning­en får en langt bedre karakter enn de sentrale myndighete­ne», skriver samfunnssi­kkerhetsfo­rskerne Ole Andreas H. Engen og Odd Einar Olsen ved UiS om koronakomm­isjonens rapport, som professor Stener Kvinnsland onsdag overlevert­e til statsminis­ter Erna Solberg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway