Stavanger Aftenblad

Planleggin­gsdagen var helt nødvendig

- Jørgen Jakobsson Lektor, Jåttå videregåen­de skole

KORONA: Laererutda­nningen forberedte oss ikke på en pandemi og hva den brakte med seg. Men vi laerer stadig, og av og til trenger også vi en en pust i bakken og ekstra tid.

Det virker som om jeg traff en nerve hos en god del folk da jeg 14. april skrev en liten kommentar på Aftenblade­ts Facebook-side under artikkelen «Reagerer på at skoler og barnehager trenger planleggin­gsdag for å innføre rødt nivå» (for abonnenter). Det skal sies at jeg skrev denne kommentare­n i affekt, og dermed ble den kanskje noe unyansert. Ettersom den fredag formiddag hadde fått over 750 «liker»-klikk, vil jeg her belyse problemsti­llingen noe bedre.

Først av alt vil jeg bare si at dette ikke er noe angrep på journalist­en eller de som uttaler seg. Det er garantert flere foreldre som er frustrerte på grunn av både korona og en plutselig pålagt planleggin­gsdag.

Som nevnt i Facebook-kommentare­n, jobber jeg som laerer ved en videregåen­de skole i Stavanger, og jeg er heldig nok til å vaere gift med en fantastisk pedagogisk leder ved en flott barnehage.

Barnehagen­e

Kontrasten­e mellom hva som måtte gjøres på skolen og i barnehagen var enorm. Ikke fordi at barnehagen­e ikke hadde planlagt noe på forhånd, men på grunn av ansvaret og måten barnehagea­nsatte er nødt til å jobbe på, og på bakgrunn av de restriksjo­nene som allerede er etablert.

Kohorter skal fordeles. Leker og aktivitete­r som er planlagt, må omorganise­res. Foreldre skal kontaktes. Vikarer som det ellers ville ha vaert ok å bruke, må avbestille­s for ikke å ha flere kontaktper­soner. Alt dette, og mer, skulle skje på noen få timer.

Barnehagen­e er sentral i å legge grunnlaget for barns trivsel og starten på et langt liv. Her laerer de utrolig mye om seg selv, men også om samfunnet og hva som er greit eller ikke. Barnehagen er også, dessverre, en av de første plassene man kan se når barn har blitt misbrukt eller skadet. Det ansvaret er noe av det jeg har mest respekt for i barnehagel­aerernes arbeid. Når de klarer å gjøre det, samtidig som de skal klare å håndtere større grupper med svaert aktive barn, og barn med saers spesielle behov, er det kanskje ikke så rart at de trenger en dag på å omstille driften.

Skolene

Selv var jeg heldig nok til å kun ha tre undervisni­ngstimer på onsdag. Da jeg jobber for en yrkesskole, er klassene mine også noe mindre. Dette gjorde at jeg ikke måtte velte meg om, slik mange av kollegaene mine måtte.

Jeg var heldig, men det er mange laerere der ute som ikke er det. Det må også poengteres at det var Stavanger kommune som påla oss en slik dag, og takk for det!

Nå kan jeg ikke si noe om journalist­ens eller foreldres kunnskap om hva skolen gjør utenom timene, men det er helt klart at hvis flere tenker at det «bare burde vaert å trykke på den røde knappen», ønsker jeg å belyse et par saker.

Vi kommer på jobb lenge før timene begynner. Vi gjør ikke dette fordi vi planlegger på sparket, men vi skal vaere mentalt og fysisk forberedt for å møte elever som er komplekse individer. Vi står ikke bare og formaner kunnskap, vi forsøker så godt vi kan å tilrettele­gge og jobbe for elevenes beste. Dette inkluderer å gi kunnskap, men også å snakke med dem om alt fra kjaerlighe­tslivet til problemer i hjemmet. Vi må trøste (ja, selv på videregåen­de), vi må veilede og vi må berike. Vi har også ansvaret i svaert mye av de unges våkentid. Dette ansvaret tar vi ikke lett på.

Vi må også se til barne- og ungdomssko­lene. De har gjerne 30 elever i hver klasse. Å omorganise­re på sparket er ikke lett, og det tar sin tid å få alt på plass.

Litt ekstra tid av og til

Vi gjør så godt vi kan. Utdanninge­n vår forberedte oss ikke på en pandemi og hva den brakte med seg. Men vi laerer stadig, og av og til trenger også vi en en pust i bakken og ekstra tid. At foreldre da må steppe inn og passe på barn de selv valgte å bringe til verden, må vaere ok å forlange.

Jeg skulle ønske at jeg kunne hatt en 8 km gåtur med min datter på dagen, ikke fordi jeg skal ha fred, men fordi jeg kunne brukt tid med henne som jeg ellers ikke ville hatt. My jobb kan vente til senere, og hvis en arbeidsgiv­er ikke åpner for litt fleksitid i en periode som denne, ville i hvert fall jeg ha skiftet jobb.

Nå skjer det ikke ofte at vi trenger disse dagene, heldigvis. Alt vi ber om er at det finnes aksept og respekt for oss når de først kommer. Vi står i front for at barn og unge skal ha en trygg plass å vaere og laere.

Takk til alle de som støtter oss i arbeidet vi gjør! Vi gjør det tross alt for dere og det kjaereste dere har.

 ?? NTB ?? Å omorganise­re undervisni­ng på sparket er ikke lett, og det tar sin tid å få alt på plass. Da må foreldre akseptere en ekstra planleggin­gsdag på kort varsel, argumenter­er Jørgen Jakobsson ved Jåttå vgs.
NTB Å omorganise­re undervisni­ng på sparket er ikke lett, og det tar sin tid å få alt på plass. Da må foreldre akseptere en ekstra planleggin­gsdag på kort varsel, argumenter­er Jørgen Jakobsson ved Jåttå vgs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway