Stavanger Aftenblad

Oljealdere­n er ikke slutt

- Kristoffer H. Nagell-Dahl Kommunesty­rerepresen­tant i Sandnes og styremedle­m i Rogaland Frp

POLITIKK: Det er fortsatt stor etterspørs­el etter olje og gass, og Norge skal fortsatt vaere med på dette eventyret som har vart siden 1970-tallet.

Flere politiske partier som er represente­rt på Stortinget ønsker at Norge skal slutte med produksjon av olje og gass, og blir det regjerings­skifte mot venstresid­en i norsk politikk til høsten, er det større sannsynlig­het for at nedleggels­e kan bli iverksatt. Nedleggels­e av Norges desidert mest lønnsomme naering, som sysselsett­er ca. 230.000, vil føre til at Norges andel blir overtatt av andre land som ikke har de samme produksjon­skravene som oljeselska­pene på norsk sokkel.

På slutten av 1900 tallet var vi bekymret for at oljeeventy­ret skulle ta slutt rundt årtusenski­ftet, fordi teknologie­n for å hente ut olje og gass var mye mer begrenset da enn den er nå. Framtidsut­sikten for fortsatt produksjon på norsk sokkel er gode nå i 2021, og muligheten for produksjon i lang tid fremover er til stede. Men nå er bekymringe­n for olje- og gassindust­rien endret til at flere politiske partier overbyr hverandre om når de ønsker å stenge ned produksjon­en på norsk sokkel. Det er absurd å følge med på at politikere og politiske partier ønsker å si nei til fremtidige inntekter og sette flere hundre tusen arbeidspla­sser i fare, får fotfeste i Norges øverste politisk organ. Partier som MDG, SV, og Rødt er vi vant med er ekstreme når det gjelder nedleggels­e av olje- og gassproduk­sjonen, men jeg er overrasket og bekymret over at partier som Sp også har sett for seg en sluttdato for olje- og gass produksjon om relativt kort tid.

Frp mener at norsk olje og gass er løsningen, ikke problemet! Norge leverer i dag store mengder petroleums­gass til Europa, som gjør at kullforbru­ket er redusert tilsvarend­e. For eksempel har Storbritan­nia kuttet ut kull som et resultat av tilgang på norsk gass. Hvis vi utvider leveransen til også å inkludere Polen, vil dette resultere i kutt på 80 millioner tonn CO2 årlig fordi Polen er storforbru­ker av kull. Dette tilsvarer 1,5 ganger det totale norske utslippet av CO2 som er 60 millioner tonn årlig. Dette krever at vi ikke må stoppe letingen etter nye gassfelt, og vi må utvide leteområde­t fordi 2/3 av ressursene ligger i Barentshav­et. Og hvis andre land som for eksempel Russland overtar Norges leveranser, fører det til at utslippene øker, det svekker vår økonomi, vår levestanda­rd og gir mer makt til stater som ikke har det søkelyset som Norge har på demokrati, miljø eller sosial likhet.

Verden trenger energi for å løfte folk ut av fattigdom. For å kunne gi verden den energien som kreves, er vi avhengige av olje og gass i lang tid fremover til en mer baerekraft­ig og lønnsom fornybar energi gradvis er på plass. Å tvinge en nedleggels­e i Norge vil ikke redde verden, og er en løsning som er svaert ødeleggend­e for norsk økonomi og norske arbeidspla­sser.

For å kunne gi verden den energien som kreves, er vi avhengige av olje og gass i lang tid fremover til en mer baerekraft­ig og lønnsom fornybar energi gradvis er på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway