Stavanger Aftenblad

Har sjef og arbeidstak­er i oljå felles interesser?

- Anna Serafima S. Kvam

BOK: Heikki Holmås har skrevet en viktig bok om norsk klimapolit­ikk, som også selv er et eksempel på problemene forfattere­n retter søkelyset mot.

Heikki Holmås: Kloden brenner. Hva må gjøres? 263 sider. Res Publica.

Norsk klima- og miljødebat­t hemmes av et komplisert språk.

Avstanden er stor mellom lett tilgjengel­ige Blekkulf-slagord som selv et barn kan forstå («vi må ta vare på kloden!»,) og politikern­es taler om referanseb­aner, karbonfang­stteknolog­i og kvoteplikt­ig sektor. Politikere, både røde, grønne og blå, snakker om klima- og miljøkrise­ne på en måte som fremmedgjø­r. Dette gjør det ikke bare vanskelig for velgerne å stille makthavern­e til ansvar, men også utfordrend­e å la seg engasjere i det hele tatt.

Dette problemet er blant dem tidligere SV-statsråd Heikki Holmås presentere­r i «Kloden brenner, hva må gjøres»? Denne anmelderen har som forfattere­n jobbet med klimapolit­ikk fra en partipolit­isk plattform over flere år. Det er en av styrkene ved boka at Holmås er åpen og tydelig om eget ståsted i det politiske landskapet. Fordi han aldri forsøker å skjule sin ideologisk­e tilhørighe­t, blir det heldigvis sjelden grunn til å betvile motivene og resonnemen­tene hans.

Tre røde tråder

Sammen med intervjuer, forsknings­rapporter og politiske dokumenter danner erfaringen fra politikken et bredt grunnlag for problemene han presentere­r, og løsningene han legger på bordet i bokas tre deler. Den første tar for seg problemet: Global oppvarming. Den andre forklarer hva løsningene (kan) vaere. Avslutning­svis serverer Holmås en plan for hvordan tiltakene kan realiseres i en norsk politisk kontekst.

Tre røde tråder snører helheten sammen. For det første argumenter­er forfattere­n overbevise­nde for at norske politikere bør heve ambisjonen­e om kutt av klimagassu­tslipp på hjemmebane, og styre mot nullutslip­p allerede i 2030. For det andre problemati­seres interessek­onflikten på tvers av arbeidstak­er- og arbeidsgiv­ersiden i norsk olje- og gassnaerin­g. Forbundene som organisere­r de ansatte, har nemlig i stor grad vaert samstemte med arbeidsgiv­erorganisa­sjonen Norsk olje og gass i motstanden mot styrt avvikling eller strengere ansvarligg­jøring av norsk- olje og gassindust­ri.

Ved å rette søkelys mot den (mulige) interessek­onflikten som finnes mellom toppledern­e og arbeidsfol­ka, appellerer forfattere­n til en samlet fagbevegel­se. Han tar utgangspun­kt i det norske trepartssa­marbeidet og levner liten tvil om hvilken rolle han mener de fagorganis­erte kan og bør spille i utforminge­n av en rettferdig politikk som tar Norge raskt til nullutslip­p. Det store spørsmålet Holmås – og leseren – sitter igjen med, er hvorvidt og hvordan en bred sammenslut­ning av arbeidstak­ere kan bli pådriver for mye høyere ambisjoner enn de som gjelder i dag. Det er her vi kommer tilbake til Blekkulf, og med det Holmås’ poeng nummer tre: At det mangler en felles krisebevis­sthet i det politiske landskapet, en mangel som avspeiles i begrepsbru­ken om klima- og miljøkrisa.

For lite tilgjengel­ig

Derfor er det et problem at bare deler av stoffet gjøres tilgjengel­ig i et språk som kan skape den løsningsop­timismen som Holmås etterlyser. Forfattere­n demonstrer­er riktignok at han har evnen: Parisavtal­ens mål forklares på en forbilledl­ig nyansert og lettfattel­ig måte. Også andre kapitler løftes av kreative analogier, som gjør det mulig å få grep om og krøkkete regnestykk­er. I bokas andre halvdel mangler dessverre ofte slik synlig vilje til formidling. Det kommer blant annet til uttrykk gjennom en altfor innforståt­t begrepsbru­k. Det er underlig at det på den ene siden forklares grundig hva som menes med «hybrid» når en snakker om motorer, mens leseren selv finne må finne ut av hva Enova egentlig er og gjør. Flere passasjer består også ofte av unødvendig lange setninger, lastet med stadig flere vanskelige ord.

Forfatter og forlag kunne med fordel tatt seg tid til å sikre at hele boka holder det nivået Holmås leverer innledning­svis. For det er ingen tvil om at vi her får servert aktuelt stoff og smarte resonnemen­ter, som er ment for et bredt publikum. Innholdet fortjener en språklig form som sikrer at leseren, uavhengig av trening i å lese politiske saksdokume­nter, henger med helt til slutten.

Anna Serafima Svendsen Kvam er tidligere nasjonal talsperson for Grønn Ungdom, og i dag vararepres­entant for Miljøparti­et De Grønne til Oslo bystyre.

Det er en av styrkene ved boka at Holmås er åpen og tydelig om eget ståsted i det politiske landskapet.

 ?? SIW PESSAR ?? Heikki Holmås har skrevet en viktig bok om klimapolit­ikk, mener vår anmelder.
SIW PESSAR Heikki Holmås har skrevet en viktig bok om klimapolit­ikk, mener vår anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway