Stavanger Aftenblad

Sammenstøt som slår gnister

- Eirik Lodén

KLASSISK MUSIKK:

En komet. Et lysende talent. Vår anmelder har mange godord å by på når han vurderer «Nordic Rhapsody», et album fra fiolinist Johan Dalene og pianist Christian Ihle Hadland. vår lokale horisont, og han slutter ikke å forbløffe. Bysbarnet Christian Ihle Hadlands lysende talent har vi visst om lenger, men han stråler sterkere for hvert nytt møte. Nå har de to laget plate sammen, og det er et sammenstøt som slår gnister.

For meg er det ingen tvil om hvem de to største komponiste­ne på dette godt gjennomten­kte albumet «Nordic Rhapsody» er: Finnen Jean Sibelius og dansken Carl Nielsen. Men de to er i første rekke symfoniker­e og er her represente­rt med forholdsvi­s mindre betydelige saker.

Omvendt med Grieg, som andre musikkelsk­ere enn meg sikkert vil rangere på høyde med de to førnevnte: Han er til gjengjeld på sitt friskeste og mest umiddelbar­t sjarmfulle i sine to tidlige fiolinsona­ter, hvorav den første er med her. Faktisk er det de to nordmennen­e Sinding og Grieg som gir meg aller mest lyttergled­e på denne platen, når de bare fremføres med den pure spillegled­en vi hører her. De som har fulgt resonnemen­tet mitt så langt, vil ikke drømme om å anklage meg for å vaere sjåvinisti­sk i min dom.

Det var kanskje like greit for 85-åringen Christian Sinding at han døde i 1941 og slik unnslapp sin venn Hamsuns vanaerende etterkrigs­skjebne (Sinding ble etter alt å dømme passivt innmeldt i NS etter okkupasjon­en, kanskje uten å vite det selv, og i motsetning til Hamsun rakk han ikke å gjøre mer ugagn). Uansett er dette en musikk som overskride­r enhver epoke eller ideologi: Albumet starter med en haglskur av forte svarte fiolinnote­r, som Dalene gjør om til de letteste snøfnugg, men like fullt med stormens energi og villskap. Ihle Hadland har før spilt inn dette verket med Henning Kraggerud, og derfor er det her saerlig interessan­t å sammenlign­e. Om Kraggerud har noen ekstra nyanser og en lyttende ettertenks­omhet som gjerne kommer med alderen, så er ikke Dalenes mer ungdommeli­g brusende angrepsvin­kel mindre naturlig, og han står ikke noe tilbake i autoritet og overbevisn­ing. Ihle Hadland er som alltid den sympatiske, telepatisk­e samtalepar­tner på pianokrakk­en i to vidt forskjelli­ge tolkninger.

På 1880-tallet ble Sinding i Leipzig gode venner med blant andre Tsjajkovsk­ij, men også med bortfløyne landsmenn som Grieg og Halvorsen. Fra denne tiden forteller den sjenerøse Grieg at de to kameratene spilte for ham «en suite av Sinding i gammel stil, dvs. i Bachs ånd, så dyp og full og rik, så riktig innlevd i den tids følelse, at jeg ikke betenker meg på å kalle den et mesterverk.»

Han trekker linjer til sin egen «Holberg-suite» og tilføyer: «Men Sindings verk gjør fordring på en ganske annen dybde – og har den også i sannhet.» Dette yter full rettferdig­het mot Sinding, men Grieg er som vanlig litt vel beskjedent selvutslet­tende, siden Holberg-suiten er blant hans egne mest slitesterk­e verk. Hans første fiolinsona­te blir uansett også til en sann fryd i denne sam-musisering­en, og at den av våre hjemlige guruer er blitt anklaget for å vaere noe mindre «nasjonal» enn den påfølgende, er i mine øreganger og hjernevind­inger nesten å regne for et pre.

Den stilken som tiltaler meg minst i denne nordiske markblomst­buketten, er svenske Stenhammar, ellers ingen ueffen komponist, og melodiøst er det så det holder, men heller ikke mer enn det. Finske Rautavaara, som døde for snaue fem år siden, var en av de mest vitale av nordiske nåtidskomp­onister, med en umiskjenne­lig harmonisk aroma i sin siste fase. Men også denne kunne i et langt liv gå på autopilot og overtid og dessuten få et anstrøk av lettvint «New Age». Uansett er utøvernes komplette lojalitet til det de her fremfører hevet over tvil fra første til siste minutt av dette fremragend­e albumet.

Albumet starter med en haglskur av forte svarte fiolinnote­r, som Dalene gjør om til de letteste snøfnugg, men like fullt med stormens energi og villskap.

 ??  ?? Christian Ihle Hadland og Johan Dalene har levert et flott album med nordisk musikk, mener vår anmelder.
Christian Ihle Hadland og Johan Dalene har levert et flott album med nordisk musikk, mener vår anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway