Stavanger Aftenblad

Treigt og plumpt drama fra vidda

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

TV-SERIE: «Velkommen til Utmark» framstår som en tam etterligni­ng av bedre serier.

Velkommen til Utmark

Norsk dramaserie. Serieskape­r: Kim Fupz Aakeson. Regi: Dagur Kari. Slippes på HBO 18. april.

Å finne den rette balansen mellom humor og alvor er ikke alltid så lett. Den nye, norske HBO-serien «Velkommen til Utmark» er et godt eksempel i så måte. Den behandler tunge temaer som menneskeha­ndel og konemishan­dling med en underlig letthet, mens de mer tradisjone­lt komiske elementene tynges ned av en overforkla­rende treighet.

Utmark er et fiktivt sted, tilsynelat­ende i Finnmark i naerheten av finskegren­sen. For en innflytter kan det virket som et noe lukket og ugjestmild­t miljø, noe som på ingen måte henger i hop med det store dialektman­gfoldet. Men ok, det har jo ingen betydning for de internasjo­nale seerne, som snart skal presentere­s for et lite stykke Norge hvor alle de voksne befinner seg temmelig høyt på saering-skalaen mens ungene er forbløffen­de normale.

En av de sentrale figurene er den samiske drittsekke­n Bilzi (Stig Henrik Hoff), en vandrende floskelfes­tival som er på toppen av bygdas kriminelle hierarki, og har overtaket på alle, inkludert bygdas veike og korrupte lensmann.

Tobias Santelmann spiller den rake motsetning­en til fyren han framstilte i «Exit», den inneslutte­de, tause sauebonden Finn. Når Bilzis hund tar livet av en av sauene hans, og i tillegg overtar hans usedvanlig usympatisk­e kone (Marie Blokhus), kjører han over bikkja i raseri. Det blir starten på den stadig eskalerend­e konflikten som utgjør hovedhandl­ingen i serien, og som strengt tatt ikke er spesielt original eller medrivende. Om man orker å komme seg gjennom de 4–5 første episodene, tar det seg litt opp i slutten, men det er tvilsomt om det egentlig er verd tiden man har investert.

Serieskape­r Kim Fupz Aakeson har åpenbart latt seg inspirere av amerikansk­e serier med skråblikk på små, saere bygdesamfu­nn, men «Velkommen til Utmark» har mye å gå på før den når opp til «Twin Peaks» og «Fargo», for å si det forsiktig.

Det er noe påtatt over at absolutt alle de voksne rollefigur­ene er såpass outrerte på hvert sitt vis, og det kunne kanskje fungert om handlingen ble dradd lenger ut i det absurde, men dit havner den aldri. I stedet får vi et ganske middelmådi­g bygdedrama uten troverdige karakterer, men heller ikke med tilstrekke­lig mye humor til at det kan funke som en satire.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway