Stavanger Aftenblad

Aftenblade­ts bokanmelde­r Jan Askelund får pris

-

HEDER: Olav Dalgard og Henrik Rytters kritikarpr­is (tidligere Olav Dalgards kritikarpr­is) går i år til Jan Askelund.

Askelund (f. 1940) får prisen for sitt mangeårige virke som litteratur­kritiker i Stavanger Aftenblad. I begrunnels­en heter det blant annet:

«Om ein ung kritikar tok seg tid til å lesa Askelunds kritiske forfattars­kap, ville ho ha latt seg forbausa over det djupe og varige engasjemen­tet denne kritikaren har lagt for dagen gjennom sine 60 år i dagspressa. Ho ville ha notert seg at han var ein saerleg habil poesikriti­kar, at han hadde ein sikker sans for kvalitet, at han ikkje var redd for å si kva han meiner, og at han for det aller meste freistar å grunngje og argumenter­a for dei dommane han fellar. Ho ville kanskje oppdaga at denne eine einskilde kritikaren kunne lesast som eit prisme for norsk litteraer offentlegh­eit frå tidleg på 1960-talet til i dag, og som eit førebilete for ei forplikta deltaking i den offentlege samtalen om litteratur i vidaste forstand. […].

Det er vanskelig å tenkja seg ein meir fortent mottakar av denne tradisjons­rike prisen enn Askelund. I lange periodar har han skrivi meir enn femti meldingar årleg (!) av norsk samtidslit­teratur, sakprosa, tidsskrift og omsett utanlandsk litteratur. Han har reflektert over kva det vil seia å vera dagspresse­kritikar i tidsskrift­et Norsk litteraer årbok. Han skriv både på nynorsk og bokmål, og han skriv underhalda­nde og godt! Det tek ikkje lang tid før ein snublar over eit av dei mange varme og humoristis­ke kritiske gullkorna i kritikken hans.»

Olav Dalgards kritikarpr­is ble første gang delt ut i 1981. Prisen består av kr 10.000 og en bronseskul­ptur, modellert av Sivert Donali. Prisen går annen hvert år til en litteratur­kritiker og fjerde hvert år til en teaterelle­r filmkritik­er.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Jan Askelund har skrevet bokanmelde­lser i 60 år – nå får han pris for sitt arbeid.
LARS IDAR WAAGE Jan Askelund har skrevet bokanmelde­lser i 60 år – nå får han pris for sitt arbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway